Firma en Digital.CSIC (*)
Silván, José Manuel
 
Centro o Instituto
Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL), CSIC-UAM
 
Departamento
Biotecnología y Microbiología de Alimentos
 
Categoría Profesional
Personal Laboral
 
Especialización
El trabajo se desarrolla en la seguridad alimentaria y salud. La investigación abarca el estudio tanto de microorganismos patógenos relacionados con los alimentos como de microorganismos presentes en la microbiota gastrointestinal, y su interacción para el mantenimiento de la salud. Dentro de esta línea se trabaja en la búsqueda de estrategias alternativas al empleo de antibióticos y desinfectantes para el control de estos microorganismos patógenos, utilizando subproductos de la industria alimentaria y otros compuestos de origen natural como fuente de obtención de extractos bioactivos. Se estudian además los mecanismos que utilizan los patógenos para sobrevivir y/o multiplicarse en la cadena alimentaria, así como sus formas de transmisión, atributos de virulencia y resistencia al estrés.
 
Email
jm.silvan@csic.es
 
 
Perfil en Google Scholar
 
WoS ResearcherID - Publons
 
Scopus AuthorID
 
 
Otros - ResearchGate
 
Otros identificadores (con url)
 

Refined By:
Autor:  Silván, José Manuel

Resultados 1-20 de 44.

DerechosPreviewFecha Public.TítuloAutor(es)Tipo
1closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016A protective effect of anthocyanins and xanthophylls on UVB-induced damage in retinal pigment epithelial cellsSilván, José Manuel CSIC ORCID ; Reguero, Marina CSIC; Pascual-Teresa, Sonia de CSIC ORCID artículo
2closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2012Alternative strategies to use antibiotics or chemical products for controlling Campylobacter in the food chainGañan, M.; Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Carrascosa, Alfonso V. CSIC ORCID ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID artículo
3closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Antibacterial activity of a grape seed extract and its fractions against Campylobacter spp.Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Mingo, Elisa CSIC; Hidalgo, María CSIC; Pascual-Teresa, Sonia de CSIC ORCID ; Carrascosa, Alfonso V. CSIC ORCID ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID artículo
4openAccessantimultiresist.pdf.jpg2018Antibacterial activity of glutathione-stabilized silver nanoparticles against Campylobacter multidrug-resistant strainsSilván, José Manuel CSIC ORCID ; Zorraquín-Peña, Irene CSIC ORCID; González de Llano, Dolores CSIC ORCID ; Moreno-Arribas, M. Victoria CSIC ORCID ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID artículo
5openAccessAntibacterial activity.pdf.jpg2014Antibacterial activity of green tea and broccoli extracts against Campylobacter jejuniSilván, José Manuel CSIC ORCID ; Domínguez-Perles, Raúl CSIC ORCID; Carvajal, Micaela CSIC ORCID; Moreno, Diego A. CSIC ORCID; García-Viguera, Cristina CSIC ORCID ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID ; Pascual-Teresa, Sonia de CSIC ORCID artículo
6openAccessantioxipylar.pdf.jpg2022Antioxidant, anti-Inflammatory, and antibacterial properties of an Achillea millefolium L. extract and its fractions obtained by supercritical anti-solvent fractionation against Helicobacter pyloriVillalva, Marisol CSIC ORCID ; Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Alarcón, Teresa; Villanueva-Bermejo, David CSIC ORCID; Jaime, Laura CSIC ORCID ; Santoyo, Susana CSIC ORCID ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID artículo
7openAccessbiopylori.pdf.jpg2022Bioactive properties of blueberry extracts obtained by different drying techniques against Helicobacter pyloriSilván, José Manuel CSIC ORCID ; Michalska-Ciechanowska, Anna; Villalva, Marisol CSIC ORCID ; Brzezowska, Jessica; Díaz, Soledad; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID artículo
8closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2018Biological properties of polyphenols extracts from agro industry’s wastesDi Donato, Paola; Taurisano, Valentina; Tommonaro, Giuseppina; Pasquale, Vincenzo; Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Pascual-Teresa, Sonia de CSIC ORCID ; Poli, Annarita; Nicolaus, Barbaraartículo
9openAccesscharacsyndrom.pdf.jpg2018Characterization and in vitro evaluation of seaweed species as potential functional ingredients to ameliorate metabolic syndromeRico, Daniel CSIC ORCID; Martín Diana, Ana Belén CSIC; Milton-Laskibar, Iñaki; Fernández-Quintela, Alfredo; Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Rai, Dilip K.; Choudhary, Alka; Peñas, Elena CSIC ORCID ; Luis, Daniel Antonio de; Martínez-Villaluenga, Cristina CSIC ORCID artículo
10openAccesscombinaloentil.pdf.jpg2018Combination of pH-controlled fermentation in mild acidic conditions and enzymatic hydrolysis by Savinase to improve metabolic health-promoting properties of lentilBautista-Expósito, Sara CSIC; Martínez-Villaluenga, Cristina CSIC ORCID ; Dueñas, Montserrat CSIC ORCID; Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Frías, Juana CSIC ORCID ; Peñas, Elena CSIC ORCID artículo
11closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg26-feb-2011Conceptual Study on Maillardized Dietary Fiber in CoffeeSilván, José Manuel CSIC ORCID ; Morales, F. J. CSIC ORCID ; Saura Calixto, Fulgencio D. CSICartículo
12closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgsep-2011Control of the Maillard reaction by ferulic acidSilván, José Manuel CSIC ORCID ; Castillo, M. Dolores del CSIC ORCID artículo
13closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Dietary gallic acid and anthocyanin cytotoxicity on human fibrosarcoma HT1080 cells. A study on the mode of actionFilipiak, K.; Hidalgo, María CSIC; Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Fabre, Benjamín; Carbajo, Rodrigo J.; Pineda-Lucena, Antonio CSIC ORCID; Ramos, Ana; Pascual-Teresa, Beatriz de; Pascual-Teresa, Sonia de CSIC ORCID artículo
14openAccessmicroorganisms-08-00762.pdf.jpg20-may-2020Editorial for Special Issue “Natural alternatives against bacterial foodborne pathogens”Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID ; Silván, José Manuel CSIC ORCID artículo
15openAccessnutrients-10-00959-v3.pdf.jpg25-jul-2018Effect of Long-Term Xanthophyll and Anthocyanin Supplementation on Lutein and Zeaxanthin Serum Concentrations and Macular Pigment Optical Density in Postmenopausal WomenOlmedilla-Alonso, Begoña CSIC ORCID ; Estévez Santiago, Rocío CSIC ORCID; Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Sánchez-Prieto, Milagros CSIC; Pascual-Teresa, Sonia de CSIC ORCID artículo
16openAccessevaluprocy.pdf.jpg2020Evaluation of an integrated ultrafiltration/solid phase extraction process for purification of oligomeric grape seed procyanidinsGutiérrez-Docio, Alba CSIC ORCID; Almodóvar, Paula; Moreno-Fernández, Silvia CSIC ORCID; Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID ; Alonso, Gonzalo L.; Prodanov, M. CSIC ORCID artículo
17openAccessextracampy.pdf.jpg2019Extractos de subproductos alimentarios para mitigar la incidencia de CampylobacterSilván, José Manuel CSIC ORCID ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID artículo
18closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Glycation is regulated by isoflavonesSilván, José Manuel CSIC ORCID ; Srey, Chou; Ames, Jennifer; Castillo, M. Dolores del CSIC ORCID artículo
19closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2017Grape seed extract (GSE) modulates campylobacter pro-inflammatory response in human intestinal epithelial cell linesSilván, José Manuel CSIC ORCID ; Mingo, Elisa CSIC; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID artículo
20openAccessInvitroMetS.pdf.jpg2019In vitro approach for evaluation of carob byproducts as source bioactive ingredients with potential to attenuate metabolic syndrome (MetS)Rico, Daniel CSIC ORCID; Martín Diana, Ana Belén CSIC; Martínez-Villaluenga, Cristina CSIC ORCID ; Aguirre, Leixuri; Silván, José Manuel CSIC ORCID ; Dueñas, Montserrat CSIC ORCID; Luis, Daniel Antonio de; Lasa, Arrateartículo