Foto:
DSC02083a.jpg picture
 
Firma en Digital.CSIC (*):
Silván, José Manuel
 
Centro o Instituto:
Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL), CSIC-UAM
 
Departamento:
Biotecnología y Microbiología de Alimentos
 
Categoría Profesional:
Personal Postdoctoral
 
Especialización:
El trabajo se desarrolla en la seguridad alimentaria y salud. La investigación abarca el estudio tanto de microorganismos patógenos relacionados con los alimentos como de microorganismos presentes en la microbiota gastrointestinal, y su interacción para el mantenimiento de la salud. Dentro de esta línea se trabaja en la búsqueda de estrategias alternativas al empleo de antibióticos y desinfectantes para el control de estos microorganismos patógenos, utilizando subproductos de la industria alimentaria y otros compuestos de origen natural como fuente de obtención de extractos bioactivos. Se estudian además los mecanismos que utilizan los patógenos para sobrevivir y/o multiplicarse en la cadena alimentaria, así como sus formas de transmisión, atributos de virulencia y resistencia al estrés.
 
 
Perfil en Google Scholar:
 
Otros identificadores (con url):
 
 
Email:
jm.silvan@csic.es
 

Results 1-20 of 23 (Search time: 0.001 seconds).

RightsPreviewIssue DateTitleAuthor(s)Type
1closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016A protective effect of anthocyanins and xanthophylls on UVB-induced damage in retinal pigment epithelial cellsSilván, José Manuel  ; Reguero, Marina; Pascual-Teresa, Sonia de Artículo
2closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2012Alternative strategies to use antibiotics or chemical products for controlling Campylobacter in the food chainGañan, M.; Silván, José Manuel  ; Carrascosa, Alfonso V. ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  Artículo
3closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Antibacterial activity of a grape seed extract and its fractions against Campylobacter spp.Silván, José Manuel  ; Mingo, Elisa ; Hidalgo, María ; Pascual-Teresa, Sonia de ; Carrascosa, Alfonso V. ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  Artículo
4openAccessAntibacterial activity.pdf.jpg2014Antibacterial activity of green tea and broccoli extracts against Campylobacter jejuniSilván, José Manuel  ; Domínguez-Perles, Raúl ; Carvajal, Micaela ; Moreno, Diego A. ; García-Viguera, Cristina ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  ; Pascual-Teresa, Sonia de Artículo
5embargoedAccesscharacsyndrom.pdf.jpg2018Characterization and in vitro evaluation of seaweed species as potential functional ingredients to ameliorate metabolic syndromeRico, Daniel; Martín Diana, Ana Belén; Milton-Laskibar, Iñaki; Fernández-Quintela, Alfredo; Silván, José Manuel  ; Rai, Dilip K.; Choudhary, Alka; Peñas, Elena  ; Luis, Daniel Antonio de; Martínez Villaluenga, Cristina  Artículo
6embargoedAccesscombinaloentil.pdf.jpg2018Combination of pH-controlled fermentation in mild acidic conditions and enzymatic hydrolysis by Savinase to improve metabolic health-promoting properties of lentilBautista-Expósito, Sara; Martínez Villaluenga, Cristina  ; Dueñas, Montserrat; Silván, José Manuel  ; Frías, Juana  ; Peñas, Elena  Artículo
7closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg26-Feb-2011Conceptual Study on Maillardized Dietary Fiber in CoffeeSilván, José Manuel  ; Morales, F. J.  ; Saura Calixto, Fulgencio D. Artículo
8closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgSep-2011Control of the Maillard reaction by ferulic acidSilván, José Manuel  ; Castillo, M. Dolores del  Artículo
9closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Dietary gallic acid and anthocyanin cytotoxicity on human fibrosarcoma HT1080 cells. A study on the mode of actionFilipiak, K.; Hidalgo, María ; Silván, José Manuel  ; Fabre, Benjamín; Carbajo, Rodrigo J.; Pineda-Lucena, Antonio; Ramos, Ana; Pascual-Teresa, Beatriz de; Pascual-Teresa, Sonia de Artículo
10openAccessnutrients-10-00959-v3.pdf.jpg25-Jul-2018Effect of Long-Term Xanthophyll and Anthocyanin Supplementation on Lutein and Zeaxanthin Serum Concentrations and Macular Pigment Optical Density in Postmenopausal WomenOlmedilla Alonso, Begoña ; Estévez Santiago, Rocío ; Silván, José Manuel  ; Sánchez-Prieto, Milagros; Pascual-Teresa, Sonia de Artículo
11closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Glycation is regulated by isoflavonesSilván, José Manuel  ; Srey, Chou; Ames, Jennifer; Castillo, M. Dolores del  Artículo
12closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2007In vitro glycation and antigenicity of soy proteinsLagemaat, Jürgen van; Silván, José Manuel  ; Moreno, F. Javier ; Olano, Agustín  ; Castillo, M. Dolores del  Artículo
13openAccessindivferment.pdf.jpg2018Individual contributions of Savinase and Lactobacillus plantarum to lentil functionalization during alkaline pH-controlled fermentationBautista-Expósito, Sara; Peñas, Elena  ; Dueñas, Montserrat; Silván, José Manuel  ; Frías, Juana  ; Martínez Villaluenga, Cristina  Artículo
14closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Malic acid or orthophosphoric acid-heat treatments for protecting sunflower (Helianthus annuus) meal proteins against ruminal degradation and increasing intestinal amino acid supplyArroyo, J. M.; González, Javier; Ouarti, M.; Silván, José Manuel  ; Ruiz del Castillo, M. Luisa  ; Peña Moreno, F. de la Artículo
15closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2015Metabolism and antiproliferative effects of sulforaphane and broccoli sprouts in human intestinal (Caco-2) and hepatic (HepG2) cellsBaenas, Nieves ; Silván, José Manuel  ; Medina, Sonia; Pascual-Teresa, Sonia de ; García-Viguera, Cristina ; Moreno, Diego A. Artículo
16closedAccessrestringido.pdf.jpgNov-2010Nonextractable polyphenols, usually ignored, are the major part of dietary polyphenols: A study on the Spanish dietArranz, Sara; Silván, José Manuel  ; Saura Calixto, Fulgencio D. Artículo
17openAccesspeptideprolifinflam.pdf.jpg2018Peptides derived from in vitro gastrointestinal digestion of germinated soybean proteins inhibit human colon cancer cells proliferation and inflammationGonzález-Montoya, Marcela; Hernández-Ledesma, Blanca  ; Silván, José Manuel  ; Mora-Escobedo, Rosalva; Martínez Villaluenga, Cristina  Artículo
18openAccessphdistur.pdf.jpg2018pH-controlled fermentation in mild alkaline conditions enhances bioactive compounds and functional features of lentil to ameliorate metabolic disturbancesBautista-Expósito, Sara; Peñas, Elena  ; Silván, José Manuel  ; Frías, Juana  ; Martínez Villaluenga, Cristina  Artículo
19closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Phytochemomics and other omics for permitting health claims made on foodsCastillo, M. Dolores del  ; Castillo, M. Dolores del  ; Martínez Sáez, Nuria ; Amigo-Benavent, Miryam; Silván, José Manuel  Artículo
20closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Potencialidad del extracto de semilla de uva como antimicrobiano natural frente a CampylobacterMingo, Elisa ; Silván, José Manuel  ; Hidalgo, María ; Pascual-Teresa, Sonia de ; Carrascosa, Alfonso V. ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  Artículo