DSC02083a.jpg picture
 
Firma en Digital.CSIC (*):
Silván, José Manuel
 
Centro o Instituto:
Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL), CSIC-UAM
 
Departamento:
Biotecnología y Microbiología de Alimentos
 
Categoría Profesional:
Personal Postdoctoral
 
Especialización:
El trabajo se desarrolla en la seguridad alimentaria y salud. La investigación abarca el estudio tanto de microorganismos patógenos relacionados con los alimentos como de microorganismos presentes en la microbiota gastrointestinal, y su interacción para el mantenimiento de la salud. Dentro de esta línea se trabaja en la búsqueda de estrategias alternativas al empleo de antibióticos y desinfectantes para el control de estos microorganismos patógenos, utilizando subproductos de la industria alimentaria y otros compuestos de origen natural como fuente de obtención de extractos bioactivos. Se estudian además los mecanismos que utilizan los patógenos para sobrevivir y/o multiplicarse en la cadena alimentaria, así como sus formas de transmisión, atributos de virulencia y resistencia al estrés.
 
Email:
jm.silvan@csic.es
 
 
Perfil en Google Scholar:
 
 
Otros identificadores (con url):
 

Results 1-20 of 31 (Search time: 0.001 seconds).

RightsPreviewIssue DateTitleAuthor(s)Type
1closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016A protective effect of anthocyanins and xanthophylls on UVB-induced damage in retinal pigment epithelial cellsSilván, José Manuel  ; Reguero, Marina; Pascual-Teresa, Sonia de artículo
2closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2012Alternative strategies to use antibiotics or chemical products for controlling Campylobacter in the food chainGañan, M.; Silván, José Manuel  ; Carrascosa, Alfonso V.  ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  artículo
3closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Antibacterial activity of a grape seed extract and its fractions against Campylobacter spp.Silván, José Manuel  ; Mingo, Elisa ; Hidalgo, María ; Pascual-Teresa, Sonia de ; Carrascosa, Alfonso V.  ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  artículo
4openAccessantimultiresist.pdf.jpg2018Antibacterial activity of glutathione-stabilized silver nanoparticles against Campylobacter multidrug-resistant strainsSilván, José Manuel  ; Zorraquín-Peña, Irene; González de Llano, Dolores  ; Moreno-Arribas, M. Victoria  ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  artículo
5openAccessAntibacterial activity.pdf.jpg2014Antibacterial activity of green tea and broccoli extracts against Campylobacter jejuniSilván, José Manuel  ; Domínguez-Perles, Raúl ; Carvajal, Micaela ; Moreno, Diego A. ; García-Viguera, Cristina ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  ; Pascual-Teresa, Sonia de artículo
6openAccesscharacsyndrom.pdf.jpg2018Characterization and in vitro evaluation of seaweed species as potential functional ingredients to ameliorate metabolic syndromeRico, Daniel; Martín Diana, Ana Belén; Milton-Laskibar, Iñaki; Fernández-Quintela, Alfredo; Silván, José Manuel  ; Rai, Dilip K.; Choudhary, Alka; Peñas, Elena  ; Luis, Daniel Antonio de; Martínez Villaluenga, Cristina  artículo
7openAccesscombinaloentil.pdf.jpg2018Combination of pH-controlled fermentation in mild acidic conditions and enzymatic hydrolysis by Savinase to improve metabolic health-promoting properties of lentilBautista-Expósito, Sara; Martínez Villaluenga, Cristina  ; Dueñas, Montserrat; Silván, José Manuel  ; Frías, Juana  ; Peñas, Elena  artículo
8closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg26-Feb-2011Conceptual Study on Maillardized Dietary Fiber in CoffeeSilván, José Manuel  ; Morales, F. J.  ; Saura Calixto, Fulgencio D. artículo
9closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgSep-2011Control of the Maillard reaction by ferulic acidSilván, José Manuel  ; Castillo, M. Dolores del  artículo
10closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Dietary gallic acid and anthocyanin cytotoxicity on human fibrosarcoma HT1080 cells. A study on the mode of actionFilipiak, K.; Hidalgo, María ; Silván, José Manuel  ; Fabre, Benjamín; Carbajo, Rodrigo J.; Pineda-Lucena, Antonio; Ramos, Ana; Pascual-Teresa, Beatriz de; Pascual-Teresa, Sonia de artículo
11microorganisms-08-00762.pdf.jpg20-May-2020Editorial for Special Issue “Natural alternatives against bacterial foodborne pathogens”Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  ; Silván, José Manuel  artículo
12openAccessnutrients-10-00959-v3.pdf.jpg25-Jul-2018Effect of Long-Term Xanthophyll and Anthocyanin Supplementation on Lutein and Zeaxanthin Serum Concentrations and Macular Pigment Optical Density in Postmenopausal WomenOlmedilla Alonso, Begoña  ; Estévez Santiago, Rocío ; Silván, José Manuel  ; Sánchez-Prieto, Milagros; Pascual-Teresa, Sonia de artículo
13openAccessextracampy.pdf.jpg2019Extractos de subproductos alimentarios para mitigar la incidencia de CampylobacterSilván, José Manuel  ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  artículo
14closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Glycation is regulated by isoflavonesSilván, José Manuel  ; Srey, Chou; Ames, Jennifer; Castillo, M. Dolores del  artículo
15closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2017Grape seed extract (GSE) modulates campylobacter pro-inflammatory response in human intestinal epithelial cell linesSilván, José Manuel  ; Mingo, Elisa ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J.  artículo
16openAccessInvitroMetS.pdf.jpg2019In vitro approach for evaluation of carob byproducts as source bioactive ingredients with potential to attenuate metabolic syndrome (MetS)Rico, Daniel; Martín Diana, Ana Belén; Martínez Villaluenga, Cristina  ; Aguirre, Leixuri; Silván, José Manuel  ; Dueñas, Montserrat; Luis, Daniel Antonio de; Lasa, Arrateartículo
17closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2007In vitro glycation and antigenicity of soy proteinsLagemaat, Jürgen van; Silván, José Manuel  ; Moreno, F. Javier ; Olano, Agustín  ; Castillo, M. Dolores del  artículo
18openAccessindivferment.pdf.jpg2018Individual contributions of Savinase and Lactobacillus plantarum to lentil functionalization during alkaline pH-controlled fermentationBautista-Expósito, Sara; Peñas, Elena  ; Dueñas, Montserrat; Silván, José Manuel  ; Frías, Juana  ; Martínez Villaluenga, Cristina  artículo
19openAccessLack_Estevez_Art2019.pdf.jpg5-Jul-2019Lack of a synergistic Effect on cardiometabolic and redox markers in a dietary supplementation with anthocyanins and xanthophylls in postmenopausal womenEstévez Santiago, Rocío ; Silván, José Manuel  ; Can-Cauich, Cesar Abraham; Veses, Ana M.  ; Álvarez Acero, Inmaculada ; Martínez-Bartolomé, Miguel A. ; San Román, Ricardo; Cámara, Montaña; Olmedilla Alonso, Begoña  ; Pascual-Teresa, Sonia de artículo
20closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Malic acid or orthophosphoric acid-heat treatments for protecting sunflower (Helianthus annuus) meal proteins against ruminal degradation and increasing intestinal amino acid supplyArroyo, J. M.; González, Javier; Ouarti, M.; Silván, José Manuel  ; Ruiz del Castillo, M. Luisa  ; Peña Moreno, F. de la artículo