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Firma en Digital.CSIC (*)
Miguel, Marta
 
Centro o Instituto
CSIC-UAM - Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
 
Departamento
Bioactividad y análisis de alimentos. Grupo de Bioactividad y Alergenicidad de Proteínas y Péptidos Alimentarios (BIOPEP)
 
Categoría Profesional
Personal Investigador
 
Especialización
El grupo estudia el papel de las proteínas y péptidos alimentarios como compuestos bioactivos. Esto incluye la identificación de proteínas y péptidos con propiedades beneficiosas para la salud o que pueden reducir el riesgo de padecer determinadas enfermedades: antihipertensivos, antioxidantes, antiproliferativos, inmunomodulantes, relacionados con la función intestinal y con las patologías que caracterizan al síndrome metabólico; así como aquellos que pueden actuar como alérgenos alimentarios. Se aborda su caracterización química y bioquímica y se evalúan sus propiedades biológicas, para profundizar en la relación existente entre estructura y actividad. También se estudia su digestibilidad gastrointestinal y su biodisponibilidad, así como los beneficios y riesgos que comportan para la salud humana. Además de investigar sobre las funciones de las proteínas y péptidos en el mantenimiento de la salud, también se utilizan sus propiedades espumantes, emulsificantes y gelificantes para mejorar la textura de los alimentos y contribuir a la innovación gastronómica. Para ello, el grupo cuenta con expertos en técnicas electroforéticas, cromatográficas, espectrometría de masas, cultivos celulares, modelos animales, expresión génica, tecnología culinaria y análisis sensorial.
 
Email
marta.miguel@csic.es
 
 
 
 

Refined By:
Fecha de Publicación:  [2000 TO 2088]
Autor:  Garcés-Rimón, Marta

Resultados 1-20 de 20.

DerechosPreviewFecha Public.TítuloAutor(es)Tipo
1openAccessadherenstudent.pdf.jpg2021Adherence to Mediterranean diet, alcohol consumption and emotional eating in Spanish university studentsLópez-Moreno, Miguel CSIC ORCID; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Miguel, Marta CSIC ORCID ; Iglesias López, María Teresaartículo
2openAccessantifoe.pdf.jpg2022Antinutrients: Lectins, goitrogens, phytates and oxalates, friends or foe?López-Moreno, Miguel CSIC ORCID; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
3openAccessAntioxidant_Piotrowicz_Art2020.pdf.jpg20-jun-2020Antioxidant, angiotensin-converting enzyme inhibitory properties and blood-pressure-lowering effect of rice bran protein hydrolysatesBrose Piotrowicz, Inajara Beatriz; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Moreno-Fernández, Silvia CSIC ORCID; Aleixandre, Amaya; Salas-Mellado, Myriam; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
4openAccessnutrients-15-04685.pdf.jpg5-nov-2023Effect of nutrition education on health science university students to improve cardiometabolic profile and inflammatory statusLópez-Moreno, Miguel CSIC ORCID; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Miguel, Marta CSIC ORCID ; Fernández-Martínez, Elia; Iglesias López, María Teresaartículo
5openAccesseggculinary.pdf.jpg2016Egg protein hydrolysates: New culinary texturesGarcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Sandoval Huertas, Mario; Molina, Elena CSIC ORCID ; López-Fandiño, Rosina CSIC ORCID ; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
6closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2019Egg white hydrolysates improve vascular damage in obese Zucker rats by its antioxidant propertiesGarcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; González, Cristina; Hernanz, Raquel; Herradón, Esperanza CSIC ORCID; Martín Jiménez, Ángela CSIC ORCID; Palacios, Roberto; Alonso, M. J.; Uranga-Ocio, José Antonio; López-Miranda, Visitación CSIC ORCID; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
7closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016Egg white hydrolysates with in vitro biological multiactivities to control complications associated with the metabolic syndromeGarcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; López-Expósito, Iván CSIC; López-Fandiño, Rosina CSIC ORCID ; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
8closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2020Egg-derived peptides and hydrolysates: A new bioactive treasure for cardiometabolic diseasesMoreno-Fernández, Silvia CSIC ORCID; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
9closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2018Expression enhancement in brown adipose tissue of genes related to thermogenesis and mitochondrial dynamics after administration of pepsin egg white hydrolysateMoreno-Fernández, Silvia CSIC ORCID; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Uranga-Ocio, José Antonio; Astier, Julien; Landrier, Jean François; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
10openAccessnutrients-10-01502.pdf.jpg14-oct-2018High fat/high glucose diet induces metabolic syndrome in an experimental rat modelMoreno-Fernández, Silvia CSIC ORCID; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Vera, Gema; Astier, Julien; Landrier, Jean François; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
11openAccessinfluenstudy.pdf.jpg2021Influence of eating habits and alcohol consumption on the academic performance among a university population in the community of Madrid: A pilot studyLópez-Moreno, Miguel CSIC ORCID; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Miguel, Marta CSIC ORCID ; Iglesias López, María Teresaartículo
12openAccess2016Pepsin egg white hydrolysate ameliorates obesity-related oxidative stress, inflammation and steatosis in Zucker fatty ratsGarcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Uranga-Ocio, José Antonio; López-Miranda, Visitación CSIC ORCID; López-Fandiño, Rosina CSIC ORCID ; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
13openAccesspepsiegg.pdf.jpg2018Pepsin egg white hydrolysate improves glucose metabolism complications related to metabolic syndrome in Zucker fatty ratsGarcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; González, Cristina; Vera, Gema; Uranga-Ocio, José Antonio; López-Fandiño, Rosina CSIC ORCID ; López-Miranda, Visitación CSIC ORCID; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
14openAccesspepsirat.pdf.jpg2017Pepsin egg white hydrolysate modulates gut microbiota in Zucker obese ratsRequena, Teresa CSIC ORCID ; Miguel, Marta CSIC ORCID ; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Martínez-Cuesta, M. Carmen CSIC ORCID ; López-Fandiño, Rosina CSIC ORCID ; Peláez, Carmen CSIC ORCID artículo
15openAccessPhysical and Psychological Effects_LopezMoreno.pdf.jpg10-nov-2020Physical and Psychological Effects Related to Food Habits and Lifestyle Changes Derived from COVID-19 Home Confinement in the Spanish PopulationLópez-Moreno, Miguel CSIC ORCID; Iglesias López, María Teresa; Miguel, Marta CSIC ORCID ; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCIDartículo
16openAccesspotentisyndrom.pdf.jpg2022Potential role of bioactive proteins and peptides derived from legumes towards metabolic syndromeGarcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Morales, Diego CSIC ORCID ; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo
17openAccessprotenutri.pdf.jpg2022Protein and sport: Alternative sources and strategies for bioactive and sustainable sports nutritionLópez-Martínez, Manuel I. CSIC ORCID; Miguel, Marta CSIC ORCID ; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCIDartículo
18closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2020Pseudocereals: a novel source of biologically active peptidesMorales, Diego CSIC ORCID ; Miguel, Marta CSIC ORCID ; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCIDartículo
19openAccessredcerevisiae.pdf.jpg2023Red Quinoa hydrolysates with antioxidant bioactive properties on oxidative stress-induced Saccharomyces cerevisiaeLópez-Moreno, Miguel CSIC ORCID; Sabater-Muñoz, Beatriz ; Iglesias López, María Teresa; Miguel, Marta CSIC ORCID ; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCIDartículo
20openAccessredrats.pdf.jpg2023Red Quinoa hydrolysates with antioxidant properties improve cardiovascular health in spontaneously hypertensive ratsLópez-Moreno, Miguel CSIC ORCID; Jiménez-Moreno, Estefanía; Márquez Gallego, Antonio; Vera, Gema; Uranga-Ocio, José Antonio; Garcés-Rimón, Marta CSIC ORCID; Miguel, Marta CSIC ORCID artículo