Por favor, use este identificador para citar o enlazar a este item: http://hdl.handle.net/10261/196690
COMPARTIR / EXPORTAR:
logo share SHARE BASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE

Invitar a revisión por pares abierta
Título

Les plantes amenaçades de Catalunya als principals herbaris catalans

AutorNualart, Neus CSIC ORCID ; Ibáñez Cortina, Neus CSIC ORCID ; Luque, P.; Pedrol, Joan; Vilar, L.; Guàrdia, Roser
Fecha de publicación28-nov-2016
CitaciónIV Jornades de Conservació de Flora i Funga (2016)
ResumenLes col·leccions botàniques constitueixen una font d’ informació ben documentada sobre la distribució dels tàxons al llarg del temps i de l’espai i a més el seu ús com una font imprescindible de dades per a l’aplicació d’estratègies de conservació és ben reconeguda (Krupnick et al., 2010). La informatització de les dades contingudes a les etiquetes dels espècimens ha permès que aquestes siguin més accessibles a la comunitat científica augmentant-ne el seu ús en estudis de biodiversitat i polítiques de conservació. Els objectius del present treball són (1) posar en comú les dades dels espècimens de plantes amenaçades a Catalunya conservades als herbaris públics catalans, (2) facilitar la seva accessibilitat publicant-les conjuntament al portal internacional de GBIF, (3) caracteritzar i descriure la diversitat taxonòmica, geogràfica i temporal de les dades i (4) valorar fins a quin punt els herbaris tenen una bona representació del passat i el present d’aquesta flora. S’han recopilat les dades de les espècies amenaçades i extingides de la llista vermella (Sáez et al., 2010), és a dir, un total de 199 tàxons. Es presenten conjuntament les dades dels herbaris de l’Institut Botànic de Barcelona, de les universitats de Barcelona i Girona, de l’Institut d’Estudi Ilerdencs i del Museu de les Terres de l’Ebre. El conjunt obtingut inclou poc més de 1.600 plecs d’herbari, amb representació del 93,5% dels tàxons estudiats. Aproximadament la meitat dels tàxons tenen més de cinc espècimens, i alguns pocs fins i tot superen la trentena. Els resultats obtinguts permeten demostrar la bona representativitat d’aquests tàxons als herbaris estudiats tant des de punt de vista taxonòmic com geogràfic i temporal. A més, es constata que hi ha plecs d’herbari de localitats inèdites, que no figuraven fins ara ni a la bibliografia ni als portals de bases de dades florístiques.
DescripciónTrabajo presentado en las IV Jornades de Conservació de Flora i Funga, celebradas en Olot (Gerona, España), del 28 al 30 de noviembre de 2016
URIhttp://hdl.handle.net/10261/196690
Aparece en las colecciones: (IBB) Comunicaciones congresos




Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato
accesoRestringido.pdf15,35 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
Mostrar el registro completo

CORE Recommender

Page view(s)

454
checked on 02-may-2024

Download(s)

22
checked on 02-may-2024

Google ScholarTM

Check


NOTA: Los ítems de Digital.CSIC están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.