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http://hdl.handle.net/10261/66873
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Título: | Wild food plants traditionallly used in the province of Madrid, Central Spain. |
Autor: | Morales Valverde, Ramón CSIC ORCID; Tardío, Javier; Pascual, Higinio | Palabras clave: | Ethnobotany wild food plants Spain Madrid |
Fecha de publicación: | 2005 | Editor: | Springer Nature | Citación: | Economic Botany 59 (2) : p.122-136, 2005 | Resumen: | [EN] This paper reports an ethnobotanical investigation, performed
between 1999 and 2002, to determine the wild food plants traditionally used in the
province of Madrid (central Spain). One hundred and twenty-three vascular species belonging
to 31 families were at one time used as vegetables, wild fruits, in the making of beverages, as
seasonings, or as other preparations. Wild vegetables formed the largest group, with Scolymus
hispanicus, Silene vulgaris, and Rumex pulcher the most frequently cooked vegetables, and
Rorippa nasturtium-aquaticum and Montia fontana the most commonly used in salads. Also
common was the consumption of asparagus and several species of climbing plants such as
Bryonia dioica, Tamus communis, and Humulus lupulus. Ethnobotanical novelties included
Sonchus crassifolius, the young sprouts of which were used in salads, and Inula salicina, used
to make herbal tea. Some ecological and cultural aspects of the collection of wild plants for
food are discussed, as well as the relationships between the food and medicinal uses of some
species. [ES]PLANTAS SILVESTRES ALIMENTARIAS USADAS TRADICIONALMENTE EN LA PROVINCIA DE MADRID, CENTRO DE ESPAN˜ A. En este trabajo se exponen los resultados obtenidos en un estudio etnobota´nico, realizado entre 1999 y 2002, sobre las plantas silvestres usadas tradicionalmente en la alimentacio ´n en la regio´n de Madrid, en el centro de Espan˜a. Se ha registrado el uso de 123 especies vasculares, pertenecientes a 31 familias, incluyendo verduras, frutos silvestres, plantas utilizadas para elaborar bebidas, condimentarias y otros usos alimentarios de menor entidad. El grupo de verduras es el ma´s numeroso, destacando por su mayor frecuencia de uso Scolymus hispanicus, Silene vulgaris y Rumex pulcher como verdura cocinada, ası´ como Rorippa nasturtium- aquaticum y Montia fontana para elaborar ensaladas. Igualmente esta´ bastante extendido el consumo como espa´rragos de diversas especies de plantas trepadoras, como Bryonia dioica, Tamus communis y Humulus lupulus. Entre las novedades etnobota´nicas destacamos el consumo en ensalada de los brotes tiernos de Sonchus crassifolius y de Inula salicina como infusio´n digestiva. Se discuten finalmente algunos aspectos ecolo´gicos y culturales de la recoleccio ´n de plantas silvestres, ası´ como la relacio´n entre los usos alimentarios y medicinales de algunas especies. |
URI: | http://hdl.handle.net/10261/66873 | ISSN: | 0013-0001 | E-ISSN: | 1874-9364 |
Aparece en las colecciones: | (RJB) Artículos |
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