Por favor, use este identificador para citar o enlazar a este item: http://hdl.handle.net/10261/240213
COMPARTIR / EXPORTAR:
logo share SHARE BASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE

Invitar a revisión por pares abierta
Título

Ésser esclau Algunes consideracions a tall de conclusió

AutorMartí Pérez, Josep CSIC ORCID
Palabras claveEsclau
Cultura
Aculturació
Identitat
Agency
Fecha de publicación2021
EditorCasa de Velázquez
CitaciónSer y vivir esclavo: Identidad, aculturación y 'agency' (mundos mediterráneos y atlánticos, siglos XIII-XVIII) : 241-252 (2021)
ResumenSi alguna cosa es pot afirmar d’aquest volum sobre esclavatge és que tot allò de què es fa esment en el subtítol (identitat, aculturació, agency), totes les dinàmiques socials, fan acte de presència d’una manera o altra en les diverses contribucions que s’hi inclouen. Algunes tracten específicament d’aspectes conceptuals la mateixa noció de «cultura» i «aculturació», la idea d’«identitat» i d’«agency». Però més enllà d’aquestes aportacions centrades de manera clara en aspectes teòrics, tots els estudis apliquen alguns d’aquests conceptes a la problemàtica que analitzen. Una de les qüestions que em semblen d’indubtable interès és què significa el fet d’ésser esclau, quelcom que canvia no només segons el lloc i l’època sinó que fins i tot es pot modificar en el mateix itinerari personal d’una persona considerada esclava. En realitat, no tan sols la marginalitat ans també l’ambigüitat d’estatus està al centre de la identitat social de l’esclau. En parlar de dinàmiques socials, una de les temàtiques implícites en la concepció d’aquest volum, pot resultar interessant tenir en compte el fet que hi ha tres paràmetres diferents de la lògica social que tenen una gran importància per a la incardinació dels individus en les estructures de qualsevol societat: la identitat, l’ordre i jerarquització social, i la necessitat de l’intercanvi. La problemàtica de la identitat és un tema recurrent al llarg d’aquest volum. La identitat és allò que ens defineix dins d’una comunitat i ens delimita dels altres. I atès que la identitat -ja sigui personal o col·lectiva- constitueix sempre un fet social, és un concepte primordial dins de les lògiques socials.
DescripciónMartí Pérez, Josep. "Ésser esclau. Algunes consideracions a tall de conclusió. A: Guillén, Fabienne P.; Salicrú i Lluch, Roser (eds.). 'Ser y vivir esclavo. Identidad, aculturación y agency (mundos mediterráneos y atlánticos, siglos XIII-XVIII)', Madrid : Casa de Velázquez, 2021, pàgs. 241-252. ISBN 978-84-9096-311-1.
Versión del editorhttps://books.openedition.org/cvz/25053
URIhttp://hdl.handle.net/10261/240213
ISBN978-84-9096-311-1
Aparece en las colecciones: (IMF) Libros y partes de libros




Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato
accesoRestringido.pdf15,38 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
Mostrar el registro completo

CORE Recommender

Page view(s)

68
checked on 02-may-2024

Download(s)

9
checked on 02-may-2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric


NOTA: Los ítems de Digital.CSIC están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.