English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/99107
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE logo core CORE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE

Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE
Exportar a otros formatos:

Title

Valoración de externalidades territoriales en denominaciones de origen de aceite de oliva mediante técnicas de Proceso Analítico de Red

AuthorsPérez-y-Pérez, Luis; Egea, Pilar; Sanz Cañada, Javier
KeywordsLocal Agro-Food Systems (LAFS)
Agricultural multifunctionality
Collective action in marketing
Differentiation-related quality
Innovative environment
Analytic Network Process (ANP)
Sistemas agroalimentarios locales (SIAL)
Multifuncionalidad agraria
Comercialización colectiva
Calidad diferencial
Entorno innovador
Proceso Analítico de Red (ANP)
Issue Date2013
PublisherAsociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario
CitationITEA-Información Técnica Económica Agraria, 109 (2): 239-262
Abstract(EN)Local agro-food production does not simply produce commercial goods, but it contributes increasingly to the supply of public goods. The aim of this work is to value the territorial externalities produced by the economic-institutional activities of Local Agro-Food Systems (LAFS) with respect to typical food products, such as those linked to protected designations of origin (PDOs). The purpose of the paper is to develop a methodology for the analysis and the valuation of non-market goods, in order to implement public policies. The project focuses on the olive oil sector. The field areas chosen are the PDOs of Estepa (Sevilla) and Sierra de Segura (Jaén). From the point of view of the demand for territorial externalities, the paper seeks to develop a methodology focusing on the valuation of non-market goods in PDOs, using multi-criteria decision techniques -Analytic Network Process (ANP) - based on the opinions of experts and the subsequent methods for obtaining consensus. As a methodological innovation, the demand for other public goods has been incorporated to the demand for agri-environmental externalities, for example those related to the origin, to the social capital or to the cultural heritage, using a cross-section approach inherent to the territorial analysis. Results show that the most influencing criteria on the expert preferences schemes are the collective action in marketing, the differential quality, and the creation of an innovative environment.
(ES)Las producciones agroalimentarias locales llevan a cabo, además de su función comercial, otras funciones, cada vez más importantes para la sociedad, que se refieren a la generación de bienes públicos. Este trabajo valora las externalidades territoriales producidas por los Sistemas Agroalimentarios Locales (SIAL) de alimentos típicos, como son los vinculados a las denominaciones de origen protegidas (DOP). Se ha desarrollado una metodología de valoración de externalidades territoriales, destinada a su uso en el diseño de políticas públicas. Nuestro objeto de estudio es el aceite de oliva y las zonas para el análisis empírico son las DOP de Estepa (Sevilla y Córdoba) y Sierra de Segura (Jaén). Desde el punto de vista de la demanda de externalidades territoriales, el artículo aporta una metodología de valoración de externalidades en las DOP, mediante técnicas de decisión multicriterio -Proceso Analítico de Red (ANP)- basadas en las opiniones reveladas por expertos y la subsiguiente obtención de consensos. Como avance metodológico, se incorporan a los análisis de demanda de externalidades agroambientales, la demanda de otros bienes públicos, como los vinculados al origen, al capital social y al patrimonio cultural, con un enfoque transversal de análisis territorial. Los resultados indican que los criterios que más pesan en los esquemas de preferencias locales son la acción colectiva en materia de comercialización, la calidad diferencial y la creación de un entorno innovador.
Publisher version (URL)http://www.aida-itea.org/index.php/revista/contenidos?idArt=239&lang=esp
URIhttp://hdl.handle.net/10261/99107
DOIhttp://dx.doi.org/10.12706/itea.2013.015
ISSN1699-6887
Appears in Collections:(CCHS-IEGD) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ITEA_Perez et al_SEPARATA (239-262)_2013.pdf389,02 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.