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Title

Esteroles en la vieira Pecten maximus (L.), almeja Venerupis pullastra (Mont.), berberecho Cerastoderma edule (L.) y mejillón Mytillus galloprovincialis (Lam.) de la ría de Arosa

Other TitlesSterols in scallop Pecten maximus (L.), clam Venerupis pullastra (Mont.), cockle Cerastoderma edule (L.) and mussel Mytilus galloprovincialis (Lam.)
AuthorsPastoriza, Laura CSIC; Gallardo, José Manuel CSIC; González Fernández, Pilar CSIC; Franco, José M. CSIC; Sampedro, Gabriel CSIC
KeywordsEsteroles
Vieira
Almejas
Berberecho
Mejillón
NO de España
Sterols
Scallop
Clam
Cockle
Mussel
NW of Spain
Issue Date1981
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationInvestigación Pesquera 45(1): 33-46 (1981)
Abstract[EN] The total fats, saponifiable and unsaponifiable material and sterols were determined on monthly samples, of scallop Pecten maximus, clam Venerupis pullastra (Mont.), cockle Cerastoderma edule (L.) and mussel Mytilus galloprovincialis (Lam.) during the period April 1977-June 1978, of the Ria de Arosa. The composition of the sterol fractions was determined by gas-liquid chromatography. The cholesterol was the major sterol in all species, other prominent mollusc sterols are: brasicasterol, 24-metilencolesterol and b-sitosterol and other unknow as the nº 1 and 3. The changes in sterols may depend upon the rate of metabolism, conversion of the sterols and environmental and biological conditions
[ES] La grasa total, material saponificlable e insaponificable y los esteroles fueron analizados en muestras mensuales de vieira (Pecten maximus), almeja (Venerupis pullastra), berberecho (cerastoderna edule) y mejillón (Mytilus galloprovincialis), de la ría de Arosa, durante el periodo de abril de 1977 a junio de 1978. La composición de la fracción de esteroles fue determinada por cromatografía gas-líquido. El colesterol fue el esterol mayoritario en todas las especies; otros esteroles importantes es estos moluscos son: brasiscasterol, 24-metilencolesterol y b-sitosterol, y otros desconocidos como los números 1 y 3. Los cambios en los esteroles pueden depender de la tasa de metabolismo, de la conversión de los esteroles, así como de condiciones ambientales y biológicas
Description14 páginas, 8 cuadros, 3 figuras
Publisher version (URL)http://www.icm.csic.es/scimar/index.php/secId/8/IdArt/2047/
URIhttp://hdl.handle.net/10261/89206
ISSN0020-9953
Appears in Collections:(IIM) Artículos
(IIP) Investigación Pesquera
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