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Título

Agronomic performance of sweetcorn populations derived from crosses between sweetcorn and field corn

Otros títulosEvaluación agronómica de poblaciones dulces de maíz derivadas de cruzamientos entre maíz dulce y maíz grano
AutorButrón Gómez, Ana María ; Álvarez Rodríguez, Ángel ; Revilla Temiño, Pedro ; Malvar Pintos, Rosa Ana ; Rodríguez Graña, Víctor Manuel ; Ruiz de Galarreta, José Ignacio; Ordás Pérez, Amando
Palabras clavemaize
shrunken
sugary
sugary enhancer
Fecha de publicación2008
EditorInstituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (España)
CitaciónSpanish Journal of Agricultural Research 2008 6(3), 378-384
Resumen[EN] The adaptation of sweetcorn (Zea maysL.) to Spanish growing conditions needs to be improved, something that could be achieved by incorporating traits from field corn populations. The aim of the present study was to analyse the performance of sweet corn populations carrying the genes sugary1 (su1) or shrunken2(sh2),as well as sugary enhancer double mutants(su1 se1), produced by crosses between sweetcorn donor populations and the Spanish field corn populations Lazcano, Oroso and Rastrojero. The three field corn populations plus the su1,su1 se1 and sh2 populations derived from them, as well as the su1,su1 se1,and sh2 donor populations used in the crosses with the field cornpopulations, were evaluated for their agronomic performance. Several hybrids were used as controls. Assessments were made in Zaragoza (NE Spain) and Pontevedra (NW Spain) over two years. The ability of the field corn populations to improve the sweet corn varieties was not greatly affected by the sweet corn mutant involved. The field corn populations chosen as donors for improving sweetcorn must depend on the growing conditions in mind. Sweet corn populations derived Oroso would appear to be the most favourable for northern Spain, while those derived from Rastrojero would appear to be the most suitable for inland Spain, although other field corn populations are still to be examined.
[ES] La adaptación del maíz dulce (Zea maysL.) a las condiciones españolas debe ser mejorada y esto se puede realizar mediante la incorporación de factores de adaptación de las poblaciones locales. El objetivo del presente estudio fue evaluar el resultado de las poblaciones de maíz dulce sugar y1 (su1), sugary enhancer(su1 se1), y shrunken2(sh2) derivadas de las poblaciones de maíz grano Lazcano, Oroso y Rastrojero. Las tres poblaciones originales junto con las su1,su1 se1 y sh2 convertidas y las tres poblaciones utilizadas como donantes de los genes su1,su1 se1,y sh2, fueron evaluadas para comportamiento agronómico, utilizando varios híbridos como testigos. Los ensayos se realizaron en dos localidades españolas (Zaragoza y Pontevedra) durante dos años. La capacidad de las poblaciones de maíz grano para mejorar el maíz dulce no se vio en gran medida afectada por el tipo de mutante incorporado. Las poblacionesde maíz grano utilizadas como donantes dependen de las condiciones de crecimiento, siendo Oroso la más favorable para el Norte de España. Las poblaciones de maíz dulce derivadas de Rastrojero parecen ser las más convenientes para la España interior, no obstante pueden explorarse otro tipo de poblaciones de maíz grano.
DescripciónAvailable online at www.inia.es/sjar
URIhttp://hdl.handle.net/10261/8008
ISSN1695-971-X
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