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Title

Evaluación de 26 cultivares de alfalfa en el Oeste Español

AuthorsGarcía Criado, Luis; Vázquez de Aldana, Beatriz R. ; Lorenzo Martín, Luis Fernando ; García Ciudad, Antonia ; Petisco, Cristina ; Vicente Tavera, Santiago ; García Criado, Balbino
KeywordsForage crop
Yield
Persistence
Protein
Medicago sativa
Issue Date2010
PublisherSociedad Española para el Estudio de los Pastos
CitationPastos 40: 189-210(2010)
Abstract[EN]Alfalfa is a major forage crop in Spain that is used primarily by mowing (hay field and dehydration) for livestock feed. The aim of this study was to evaluate 26 cultivars of alfalfa, irrigated, in the province of Salamanca, for a period of five years controlling dry matter production, plant height and persistence, it was also analyzed the crude protein concentration in the third sampling year. In the first and fifth year four cuts were made and the second, third and fourth year six cuts. The annual average dry matter production of the cultivars was 937 g m-2 (first year), 1725 g m-2 (second year), 1578 g m-2 (third year), 1640 g m-2 (fourth year), 818 g m-2 (fifth year). Significant differences in yield between cultivars were found every year in various cuts. Ten cultivars were found as the most productive in both the third year of control and in the average of five years: Alfamar, Aragon, Baraka, Campera, Capitana, Nogara, Sprinter, S. Isidro, Sutter and Victoria. The average crude protein concentration was lowest in the third harvest (19.34%) and highest in the sixth cut (26.4%), and no significant differences were found between cuts fourth (21.1%) and fifth (21.2%). The difference in crude protein concentration among varieties was not significant.
[ES]La alfalfa es uno de los principales cultivos forrajeros en España que se aprovecha principalmente mediante siega (heno en campo y deshidatación), para la alimentación del ganado. El objetivo de este trabajo fue evaluar 26 culivares de alfalfa, en regadío, en la provincia de Salamanca, durante un período de cinco años controlando producción de materia seca, altura de las plantas y persistencia. Se analizó además la concentración de proteína bruta en el tercer año de muestreo. En el primer y quinto año se realizaron cuatro cortes, y en el segundo, tercer y cuarto año seis cortes. La producción anual de materia seca media de los cultivares fue de 937 g m-2 (primer año). 1725 g m-2 (segundo año) 1578 gm-2 (tercer año) 1640 g m-2 (cuarto año), 818 g m-2 (quinto año). Se encontraron diferencias significativas en la producción entre cultivares, en varios cortes y todos los años. Del total de 26 cultivares ensayados, destacan 10 como los más productivos tanto en el tercer año de control como en la media de los cinco años. Alfamer, Aragón, Baraka, Campera, Capitana, Nogara, Sprinter, San Isidro, Sutter y Victoria. La concentración media de proteína bruta más baja se registró en el tercer corte (19.4%) y la más alta en el sexto (26.4%), no existiendo diferencias entre los cortes cuarto (21.1%) y quinto (21.2%). La diferencia en la concentración de proteína bruta entre cultivares no fue significativa.
Description22 páginas, 6 figuras, 8 tablas.-- Con la colaboración técnica de: J.C. Estévez González, Angel Luis Iglesias Pascual y Cesareo Pérez Rincón
Publisher version (URL)http://polired.upm.es/index.php/pastos/article/view/1823
URIhttp://hdl.handle.net/10261/77713
ISSN0210-1270
Appears in Collections:(IRNASA) Artículos
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