Por favor, use este identificador para citar o enlazar a este item: http://hdl.handle.net/10261/56882
COMPARTIR / EXPORTAR:
logo share SHARE BASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE

Invitar a revisión por pares abierta
Título

Aspectes de l'economia d'un domini rural barceloníla : La "Torre Baldovina"

AutorVela Aulesa, Carles CSIC
Palabras claveTinença de la terra
Torre Baldovina
Segle XIV
Fecha de publicación2001
EditorConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitaciónEl mas català durant l'Edat Mitjana i la Moderna (segles IX-XVIII) : aspectes arqueològics, històrics, geogràfics, arquitectònics i antropològics : actes del Col·loqui celebrat a Barcelona, del 3 al 5 de novembre de 1999 (Anuario de estudios medievales. Anejo 42) : 453-478 (2001)
ResumenLa torre Baldovina o Balldovina és una construcció mil·lenària que encara avui és un dels referents geogràfics de la vila de Santa Coloma de Gramenet. Dins de la sèrie "Extravagants" de l'Arxiu Històric de la Catedral de Barcelona es conserva un petit lligall d'una trentena de folis, de 1349-1350, que conté, segons el seu íncipit, el "Libre de rehebudes i datas fetes per en Pere Fatiu en la torre Baldovina". Tal com el títol deixa entreveure, ens trobem davant el llibre de comptes que l'administrador de la torre, Pere Feliu, va fer durant la seva gestió, el curs 1349-1350. Els comptes es refereixen principalment al que podríem anomenar la "reserva" del domini, aquelles propietats que es gestiona ven directament. Hi apareixen també referencies a terres que diversos pagesos tenien a cens, pero la comptabilitat és basicament la de la torre central i, sobretot, els seus molins. Quina relació tenen aquests comptes amb el mas català? Cree que l'administració directa d'aquesta propietat ha de ser força similar a la que devia tenir un mas coetani. Cal tenir present que els comptes ens mostren com la torre tenia camps que treballava directament, així com hort i aviram i bestiar que criava per a l'autoconsum i la venda. Era, des d'aquesta perspectiva, una "unitat d'explotació agrària", definició bàsica del mas. Com que no es conserven massa comptabilitats de masas medievals, cree que aquests comptes de la torre són una oportunitat extraordinària per veure el funcionament d'una explotació agraria, independentment que aquesta, a més, pogués comptar amb drets jurisdiccionals o d'altra mena sobre altres masas i terres, dels quals, d'altra banda, la font no n'ofereix cap referència.
URIhttp://hdl.handle.net/10261/56882
ISBN84-00-07943-4
Aparece en las colecciones: (IMF) Libros y partes de libros

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato
Vela-2001-Aspectes de l'economia d'un domini rural.......pdf777,07 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
Mostrar el registro completo

CORE Recommender

Page view(s)

279
checked on 16-abr-2024

Download(s)

127
checked on 16-abr-2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric


NOTA: Los ítems de Digital.CSIC están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.