Por favor, use este identificador para citar o enlazar a este item: http://hdl.handle.net/10261/56853
COMPARTIR / EXPORTAR:
logo share SHARE BASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE

Invitar a revisión por pares abierta
Título

Per ço com gran fretura és de vianda en la nostra host. L'avituallament de l'exèrcit de Jaume II en la campanya de Múrcia (1296)

AutorVela Aulesa, Carles CSIC
Palabras claveExèrcits
Proïvement
Corona d'Aragó
Segle XIII
Fecha de publicación1997
EditorUniversidad de Alicante
CitaciónAnales de la Universidad de Alicante. Historia medieval (11) 599-632 (1996-1997)
ResumenAl voltant de la conquesta i annexió del regne de Murcia es construiren un seguit d'estructures i relacions per tal d'aconseguir que cavallers i peons percebessin la seva ració diària de pa, vi i carn, i que cavalls i altres quadrúpedes rebessin la seva de civada. L'obtenció per mitjans propis de l'aliment jugà un paper important, però el protagonisme se'l va endur el subministrament gestionat peí rei. Aquest darrer, des del moment de decidir la conquesta "manu militari" del regne murcià, comencá a crear sistemes i xarxes d'aprovisionament amb tots els mitjans que tenia al seu abast. Creà una «administració» dedicada a aquest aspecte de la campanya, amb compradors, recollidors, repartidors de racions, pagadors..., i muntà una xarxa que havia d'assegurar l'arribada constant de queviures d'arreu dels seus dominis. Tot per tal d'evitar que una manca de viandes influís en el resultat de l'expedició. Però les estructures creades no acabaren de funcionar exactament com ell havia previst, i fins va caldre improvisar algunes solucions urgents, com ara requisar, pagant-los, tots els queviures d'Alacant, Guardamar i Oriola, quan aquests feren falta al front. Tanmateix, tot i aquests apedagaments d'última hora, en línies generals les previsions reials s'acompliren i també l'objectiu final, l'annexió de Múrcia a la Corona d'Aragó, i aquest fet ens confirma que malgrat alguns errors de càlcul, Jaume II i la seva casa se n'assortiren de planejar l'avituallament de l'exércit per a la primera campanya de la guerra amb Castella pel regne de Murcia.
Versión del editorhttp://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/6885/1/HM_11_39.pdf
URIhttp://hdl.handle.net/10261/56853
ISSN0212-2480
Aparece en las colecciones: (IMF) Artículos

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato
Vela-1997-Per ço....pdf2,14 MBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
Mostrar el registro completo

CORE Recommender

Page view(s)

305
checked on 18-abr-2024

Download(s)

115
checked on 18-abr-2024

Google ScholarTM

Check


NOTA: Los ítems de Digital.CSIC están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.