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Title

Utilización de Ribosa por Aspergillus Oryzae

Other TitlesRibose utilization by Aspergillus oryzae
AuthorsPeleato Sánchez, María Luisa; Muiño Blanco, T.; Cebrián Pérez, J. A.
Issue Date1982
PublisherCSIC - Estación Experimental de Aula Dei (EEAD)
CitationAn. Estac. Exp. Aula Dei 16 (1-2): 131-140 (1982)
Abstract[ES] Se determinan las condiciones óptimas de crecimiento de A. oryzae en medio líquido, cuando la ribosa constituye la única fuente de carbono, resultando 6% (P/V) de ribosa, y 5 días a partir de la siembra. Se estudia comparativamente la influencia de la fuente nitrogenada (NO3 o urea) en la utilización de ribosa y glucosa. Así mismo, se estudian los niveles de algunas actividades enzimáticas de la ruta de las pentosas fosfato en cada caso. La ribosa como fuente de carbono y el nitrato como fuente de nitrógeno, potencian la utilización de esta ruta metabólica.
[EN] The optimal grown conditions was determined when Aspergillus oryzae utilised ribose as sole carbon source. Ten concentrations of ribose was tested at seven different times of incubation. The best results are 6% (P/V) ribose and 5th day after inoculation. The influence of nitrate or urea as available nitrogen when A. oryzae utilised ribose or glucose was studied. The ribose as carbon source and nitrate as nitrogen source, have the higher activities of four enzymes of the pentose phosphate pathway.
Description10 pág., 2 fig., tab.
Publisher version (URL)http://www.eead.csic.es/index.php?id=137
URIhttp://hdl.handle.net/10261/45509
ISSN0365-1800
Appears in Collections:(EEAD) Artículos
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