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Title

Method of obtaining high-value-added compounds from olive leaves

Other TitlesProcedimiento para obtener compuestos de alto valor añadido a partir de hoja de olivo
AuthorsTabera, Javier; Ruiz-Rodríguez, Alejandro ; Señorans, F. Javier; Ibáñez, Elena ; Reglero, Guillermo ; Albi, Tomás ; Lanzón, Augusto ; Pérez Camino, María del Carmen ; Guinda Garín, Mª Ángeles ; Rada, Mirella
Issue Date18-Aug-2005
CitationWO 2005075614 (A1)
Abstract[EN] The invention relates to a method of obtaining high-value-added compounds from olive leaves. The inventive method comprises the following steps, namely: a first step in which the leaves are subjected to solid-liquid extraction with organic solvents, preferably hexane or ethanol, and the crude extract thus obtained is vacuum concentrated; and a second step in which the crude extract is fractionated by means of supercritical CO2 countercurrent column extraction and separation into two cells with different fixed pressure and/or temperature conditions which alter the dissolving power of the CO2, thereby precipitating different compounds. The invention can be used to extract natural products of interest from olive leaves for the food, pharmaceutical and cosmetic industries, such as waxes, squalene, beta -carotene, alpha -tocopherol, oleuropein, hydroxytyrosol and other phenolic compounds, beta-sitosterol, alpha - and beta-amyrin, erythrodiol, uvaol and other terpenic alcohols, oleanolic acid, ursolic acid and maslinic acid, among others.
[ES] Mediante el procedimiento de la invención se obtienen compuestos de alto valor añadido a partir de hoja de olivo. En una primera etapa se someten las hojas a extracción sólido-líquido con disolventes orgánicos, preferentemente hexano o etanol, y se concentra a vacío el extracto bruto obtenido. En una segunda etapa se realiza un fraccionamiento de ese extracto bruto por extracción en contracorriente en columna con COz supercrítico y separación en dos celdas en que se fijan diferentes condiciones de presión y/o temperatura que cambian el poder disolvente del CO2, precipitando diferentes compuestos. El procedimiento de la invención permite extraer de la hoja de olivo productos naturales de interés para las industrias alimentaria, farmacéutica y cosmética, como ceras, escualeno, beta- caroteno, alfa-tocoferol, oleuropeina, hidroxitirosol y otros compuestos fenólicos, beta-sitosterol, a y beta-amirina, eritrodiol, uvaol y otros alcoholes terpénicos, ácido oleanólico, ácido ursólico y ácido maslínico, entre otros.
DescriptionFecha de presentación internacional: 08.02.2005. - Titular: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). - Universidad Autónoma de Madrid
URIhttp://hdl.handle.net/10261/34077
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