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Título

Method for removing anisakis antigens from, and detecting said antigens in, foodstuffs for human or animal consumption

Otros títulosMétodo de extracción y detección de antígenos de anisakis en alimentos destinados al consumo humano o animal
AutorTejada Yábar, Margarita ; Moneo, Ignacio; Rodríguez-Mahillo, Ana I.; González Muñoz, Miguel; Solas, M. Teresa
Palabras claveAnisakis
Detección alérgenos
Parásitos de pescado
Fecha de publicación17-jun-2010
CitaciónWO2010066936 A1
Resumen[EN] The present invention relates to a method for removing fish parasite allergens from, and detecting said allergens in, samples of food for human or animal consumption. According to the invention, for removal purposes, various types of fresh or processed fish are subjected to steps comprising the application of low-ionic-strength solutions, homogenization, sonication and the use of different pH levels. Detection is based on immunochemical methods using polyclonal antibodies that allow detection of 4 antigenic proteins of the parasite and also polyclonal antibodies that allow detection of the Ani s 4 allergen, which, on account of the physicochemical characteristics thereof, resists the heat treatment of the food. The method is sensitive since it enables the detection of Ani s 4 in quantities below 1 ppm, with recovery rates greater than 65%. Moreover, the method is specific as no cross-reactivity with components of the various matrices tested has been demonstrated.
[ES] La presente invención se refiere a un método de extracción y detección de alérgenos de parásitos de pescado en muestras alimentarias para el consumo humano o animal. La extracción se basa en aplicar soluciones con baja fuerza iónica, homogeneización, sonicación y diferentes pH a diversos tipos de pescado ya sean frescos o tratados. La detección se basa en métodos inmunoquímicos mediante el uso de anticuerpos policlonales que permiten detectar proteínas antigénicas del parásito así como anticuerpos policlonales que permiten detectar el alérgeno Ani s 4, que por sus características físico- químicas resiste el tratamiento térmico del alimento. El método es sensible, ya que se puede detectar Ani s 4 en cantidades inferiores a 1 ppm con tasas de recuperación mayores a un 65%. El método descrito es específico ya que no muestra reactividad cruzada con componentes de las distintas matrices ensayadas.
URIhttp://hdl.handle.net/10261/28319
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