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Title

La microbiota ruminal como fuente de enzimas industriales

Other TitlesRuminal microbiota as a source of industrial enzymes
AuthorsHervás, Gonzalo CSIC ORCID ; Toral, Pablo G. CSIC ORCID ; Blas, Laura; Hidalgo, Aurelio CSIC ORCID; Frutos, Pilar CSIC ORCID
KeywordsRumen
Bacteria
Fatty acid
Enzyme
Microfluidics
Ácido graso
Enzima
Microfluídica
Issue Date2022
PublisherAsís Biomedia
CitationAlbéitar, 254: 12-16 (2022)
Abstract[EN] The rumen is a large fermentation chamber colonised by a complex microbial community that is mostly composed of as-yet uncultured species. Therefore, rumen microbiota represents an unexplored source of enzymes for the biotechnology industry. The functional diversity of these microorganisms has high potential for the development of more sustainable and efficient industrial applications (e.g. for the production of biodiesel, the degradation of plastic substances or the manufacture of bio-based ingredients). Our research teams are working with rumen digesta of sheep. We use high throughput screening to search for new enzymes related to lipid metabolism (hydratases and dehydrogenases). Potential applications include contribution to biotransformation, e.g. by converting fatty acids from various waste products, such as used frying oils, into higher value-added products (hydroxy- and keto-acids).
[ES] El rumen constituye una gran cámara de fermentación colonizada por una compleja comunidad microbiana que está compuesta mayoritariamente por especies que no pueden cultivarse. Por ello, la microbiota ruminal representa una fuente inexplorada de enzimas para la industria biotecnológica. La diversidad funcional de estos microorganismos tiene un alto potencial para el desarrollo de aplicaciones industriales más sostenibles y eficientes (p. ej., para la producción de biodiesel, la degradación de sustancias plásticas o la fabricación de ingredientes de origen biológico). Nuestros equipos de investigación están trabajando con contenido digestivo del rumen de ovejas. Mediante un cribado de alta capacidad, buscamos nuevas enzimas relacionadas con el metabolismo lipídico (hidratasas y deshidrogenasas). Entre sus posibles aplicaciones estaría la de contribuir a la biotransformación; por ejemplo, convirtiendo los ácidos grasos de diversos residuos, como los aceites usados de fritura, en productos con mayor valor añadido (hidroxi- y cetoácidos).
Description6 páginas, 1 tabla, 5 figuras.
Publisher version (URL)https://www.portalveterinaria.com/pdfjs/web/viewer.php?file=%2Fupload%2Friviste%2FAlbeitar254_MR.pdf
URIhttp://hdl.handle.net/10261/269441
ISSN1699-7883
Appears in Collections:(IGM) Trabajos de divulgación




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