English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/2482
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:

Title

Renealmia alpinia (Rottb.): Maas (Zingiberaceae): an edible plant from Sierra Norte de Puebla (México)

Other TitlesRenealmia alpinia (Rottb.): Maas (Zingiberaceae): planta comestible de la Sierra Norte de Puebla (México)
AuthorsMacía, Manuel Juan
KeywordsZingiberaceae
Renealmia
Edible wild plants
Tropical rain forest
Ethnobotany
Mesoamerica
Mexico
Issue Date30-Jun-2002
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationAnales del Jardín Botánico de Madrid 60 (1): 183-187 (2002)
AbstractThe edible fruits of Renealmia alpinia are highly valued in the Sierra Norte de Puebla (Mexico) where they are managed at a household level. This plant is wild in the region, although a rare species. The aril of the fruit is the edible part. After harvesting, the aril is extracted fresh and processed for local consumption. Sometimes the fruits are commercialized in traditional markets. Only 19% of the total weight of the fruits is used for food.
Los frutos comestibles de Renealmia alpinia son muy apreciados en la Sierra Norte de Puebla (México), en donde son manejados a nivel familiar. La planta crece silvestre en la región, aunque es una especie poco frecuente. La parte comestible es el arilo de los frutos. Tras la cosecha, se extrae en fresco el arilo y se procesa para su consumo familiar. Ocasionalmente los frutos se comercializan en los mercados tradicionales. Solamente el 19% del peso total de los frutos se aprovecha para alimentación.
URIhttp://hdl.handle.net/10261/2482
ISSN1988-3196
Appears in Collections:(RJB) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Renealmia.pdf431,95 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.