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Título : Seasonal and regional influences on the fatty acid composition of cow’s milk fat from Asturias. Spain
Otros títulos: Influencias estacionales y regionales en la composición de ácidos grasos de la grasa de leche de vaca de Asturias, España
Autor : Alonso López, Leocadio ; Braña, Juan; Bada Gancedo, Juan Carlos
Palabras clave : Asturias
Cow’s milk fat
Fatty acid composition
Gas chromatography
Spain
Fecha de publicación : 30-jun-2004
Editor: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
Citación : Grasas y aceites 55 (2): 169-173 (2004)
Resumen: The effect of seasonal and geographical influences on the fatty acid compositions of cow’s milk fat from Asturias (northern Spain) was studied. The majority of the fatty acids analysed presented differences (p < 0.05) due to the seasonal factor, only three fatty acids (iC14; iC16 and C18:1) did not present significant differences (p < 0.05) neither with the seasonal nor with the geographical factor. The short, medium and long chain fatty acids showed differences with the seasonal factor and only the long chain fatty acids presented diferences with the geographical area. However, only the unsaturated fatty acids showed differences (p < 0.05) due to both the season of the year and the geographical area. The coefficient of correlation obtained showed a strong linear relationship between the pairs of fatty acids C4-C12, C6-C10 and C10-C12.
Se estudia el efecto de la influencia estacional y de la situación geográfica en la composición de ácidos grasos de la grasa de leche de vaca de Asturias (Norte de España). La mayoría de los ácidos grasos analizados presentaron diferencias (p < 0.05) debido a factores estacionales, solo tres ácidos grasos (iC14; iC16 and C18:1) no presentaron diferencias significativas (p < 0.05) ni debido a factores estacionales ni geográficos. Los ácidos grasos de cadena corta, media y larga presentaron diferencias debidas al factor estacional y sólo los ácidos grasos de larga cadena presentaron diferencias con el área geográfica. Sin embargo, sólo los ácidos grasos insaturados mostraron diferencias (p < 0.05) debidas a la estación del año y al area geográfica. El coeficiente de correlación obtenido mostró una fuerte relación lineal entre los pares de ácidos grasos C4-C12, C6-C10 y C10-C12.
URI : http://hdl.handle.net/10261/2449
ISSN: 1988-4214
Aparece en las colecciones: (IPLA) Artículos
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