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Title

Variables affecting lipid oxidation in dried microencapsulated oils

Other TitlesVariables que intervienen en la oxidación lipídica de aceites microencapsulados
AuthorsVelasco, Joaquín CSIC ORCID ; Dobarganes, M. Carmen CSIC ; Márquez Ruiz, Gloria CSIC ORCID
KeywordsAntioxidants
Heterophasic lipid systems
Lipid oxidation
Microencapsulated oils
Issue Date30-Sep-2003
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationGrasas y aceites 54 (3): 304-314 (2003)
AbstractDried microencapsulated oils are powdery foods or ingredients, prepared by drying natural or formulated emulsions, wherein the oil globules are dispersed in a matrix of saccharides and/or proteins. The study of lipid oxidation in microencapsulated oils is a very difficult task since, in addition to the numerous variables normally involved in lipid oxidation, mainly unsaturation degree, oxygen, light, temperature, prooxidants and antioxidants, other factors exert an important influence in these heterophasic lipid systems. In this paper, the present state of the art on lipid oxidation in dried microencapsulated oils is reviewed, focused on the variables specifically involved in oxidation of these lipid systems. Such variables include those pertaining to the preparation process (type and concentration of the matrix components and drying procedure) and those related to the physicochemical properties of microencapsulated oils (particle size, oil globule size, lipid distribution, water activity, pH and interactions between matrix components).
Los aceites microencapsulados son alimentos o ingredientes en polvo preparados mediante secado de emulsiones naturales o formuladas, donde los glóbulos de aceite se encuentran dispersos en una matriz de hidratos de carbono y/o proteínas. El estudio de la oxidación lipídica en aceites microencapsulados es muy difícil ya que, además de las numerosas variables implicadas normalmente en la oxidación lipídica, principalmente el grado de insaturación, oxígeno, luz, temperatura, prooxidantes y antioxidantes, en estos sistemas lipídicos heterofásicos existen otros factores que ejercen una importante influencia. En este trabajo, se revisa la situación actual del conocimiento sobre oxidación lipídica en aceites microencapsulados en relación con las variables que intervienen específicamente en la oxidación de estos sistemas lipídicos. Concretamente, dichas variables incluyen las implicadas en el proceso de preparación (tipo y concentración de los componentes de la matriz y procedimiento de secado) y las relacionadas con las propiedades físico-químicas de los aceites microencapsulados (tamaño de partícula, tamaño de glóbulo de aceite, distribución lipídica, actividad del agua, pH e interacciones entre los componentes de la matriz).
URIhttp://hdl.handle.net/10261/2448
ISSN1988-4214
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