Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/24002
Share/Export:
logo share SHARE BASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE

Invite to open peer review
Title

Actividad antibacteriana de las salmueras de aceitunas verdes sobre Lactobacillus plantarum

Other TitlesAntibacterial activity of green olives brines on Lactobacillus plantarum
AuthorsRuiz-Barba, José Luis CSIC ORCID ; Jiménez Díaz, Rufino CSIC ORCID
KeywordsAceituna
Lactobacillus plantarum (supervivencia)
Polifenol
Salmuera
Brine
Olive
Lactobacillus plantarum (survival)
Polyphenol
Issue Date1989
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationGrasas y Aceites 40(2): 102-108 (1989)
Abstract[ES] Las salmueras de aceitunas verdes variedad Hojiblanca no tratadas con lejia asi como las sometidas a tratamiento térmico, no permiten la supervivencia de las diversas cepas de L. plantarum ensayadas. Cuando se inoculan en dichas salmueras, los lactobacios sufren deformaciones en tamaño y forma. Sin embargo, estas mismas salmueras en presencia de medios de cultivo con abundantes cumpuestos nitrogenados, permiten la supervivencia bacteriana asi como su crecimiento normal.
[EN] Brines from non-lye treated as well as from heat treated green olives variety Hojiblanca do not allow survival of Lactobacillus plantarum strains. Abnormal lactobacilli in both shape and size can be noticed when innoculated in these brines. Nitrogenus compounds added to brines allow bacterial survival as well as normal growth.
Description7 páginas, 4 figuras, 4 tablas, 3 fotografias.
Publisher version (URL)http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/issue/archive
URIhttp://hdl.handle.net/10261/24002
ISSN0017-3495
E-ISSN1988-3495
Appears in Collections:(IG) Artículos




Files in This Item:
File Description SizeFormat
GrasasyAceites1989.pdf1,64 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

703
checked on Apr 13, 2024

Download(s)

294
checked on Apr 13, 2024

Google ScholarTM

Check


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.