Por favor, use este identificador para citar o enlazar a este item: http://hdl.handle.net/10261/238651
COMPARTIR / EXPORTAR:
logo share SHARE BASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE

Invitar a revisión por pares abierta
Título

Continuïtats i canvis en la ramaderia a Catalunya del primer mil·lenni a. n. e. a l’antiguitat tardana. Adaptació ecològica o canvis sociopolítics?

AutorNieto-Espinet, Ariadna CSIC ORCID; Trentacoste, Angela; Guimarães, Silvia CSIC ORCID; Valenzuela-Lamas, Silvia CSIC ORCID
Palabras claveRamaderia
Catalunya
Del primer mil·lenni a.n.e. a l’antiguitat tardana
Adaptació ecològica
Canvis sociopolítics
Fecha de publicación2020
EditorGeneralitat de Catalunya
CitaciónTribuna d'Arqueologia [2017-2018] : 76-130 (2020)
ResumenDes del neolític la ramaderia és una de les activitats econòmiques principals a Catalunya. Tradicionalment s’ha considerat que l’ecologia té un paper fonamental en les pràctiques ramaderes i n’és el principal condicionant. Aquest treball ofereix una síntesi sobre l’evolució de les pràctiques ramaderes a Catalunya entre el bronze final (1300 aC) i l’antiguitat tardana (segle vii d. n. e.). L’objectiu d’aquesta recerca és caracteritzar els condicionants que poden haver provocat/incentivat canvis o afavorit continuïtats segons el període. L’objectiu últim és caracteritzar l'evolució de la producció ramadera a Catalunya al llarg del temps i, sobretot, entendre com els canvis en la composició dels ramats es relacionen amb els canvis en els models econòmics i socials. Aquesta recerca s’emmarca en el projecte europeu ZooMWest (ERC-StG-716298), que analitza la relació entre les pràctiques ramaderes i el context sociopolític a partir de la combinació i integració de dades arqueològiques, arqueozoològiques i químiques (isòtops d’estronci i oxigen, i ADN antic). Finalment, destacar que aquesta ponència es va fer en representació de l’Associació Catalana de Bioarqueologia (ACBA).
Versión del editorhttp://calaix.gencat.cat/handle/10687/427287#page=76
URIhttp://hdl.handle.net/10261/238651
ISSN1130-7781
Aparece en las colecciones: (IMF) Artículos




Ficheros en este ítem:
Mostrar el registro completo

CORE Recommender

Page view(s)

157
checked on 23-abr-2024

Download(s)

200
checked on 23-abr-2024

Google ScholarTM

Check


Este item está licenciado bajo una Licencia Creative Commons Creative Commons