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Title

Effects of a snack enriched with carob and Undaria pinnatifida (wakame) on metabolic parameters in a double blind, randomized clinical trial in obese patients

Other TitlesEfectos de un aperitivo enriquecido con algarroba y Undaria pinnatifida (wakame) sobre los parámetros bioquímicos en un ensayo clínico doble ciego y aleatorizado de pacientes obesos
AuthorsIzaola, Olatz; Primo, David; Rico, Daniel; Martín Diana, Ana Belén; Martínez Villaluenga, Cristina CSIC ORCID ; Miranda, J.; Luis, Daniel Antonio de
KeywordsSnacks
Undaria pinnatifida
Algarroba
Metabolic parameters
Obesity
Issue Date2020
PublisherAran Ediciones
CitationNutrición Hospitalaria 37: 465-473 (2020)
Abstract[EN]: Introduction: the composition of snack foods likely influences the overall effect that snacking has on metabolism and obesity. The objective of the current study was to assess the responses to two different snacks, one of them supplemented with wakame and carobs, on cardiovascular risk factors, satiety, and subsequent food intake in obese subjects with metabolic syndrome. Material and methods: forty patients were randomized in a clinical trial (NCT03420989, clinicaltrial.gov) to group I (enriched snack, n = 16) or group II (control snack, n = 16). At baseline and after 8 weeks biochemical parameters, dietary intakes, and nutritional status were assessed. The subjects also rated their feelings of satiety/hunger with a test meal. Results: no differences were detected in anthropometric parameters between both snacks. Changes in other parameters were detected in patients with enriched snacks, with a significant decrease in LDL-cholesterol by 7.4 % (intervention snack, -8.9 ± 2.3 mg/dL vs control snack, -0.9 ± 3.3 mg/dL; p = 0.03), in total cholesterol by 5.8 % (intervention snack, -10.4 ± 2.9 mg/dL vs control snack, -1.4 ± 3.2 mg/dL; p = 0.02), and in resistin level by 15.9 % (intervention snack, -1.0 ± 0.2 mg/dL vs control snack, -0.1 ± 0.3 mg/dL: p = 0.03). After the test meal, satiety scores (after 20 min and 40 min) were higher than fasting levels in both groups. The same results were obtained with the 100-mm, 5-point visual satiety scale. Conclusion: our study indicates that a wakame- and carob-enriched snack induces a significant decrease in total cholesterol, LDL-cholesterol, and resistin levels when compared to a control snack, without effects on food consumption, other cardiovascular parameters, or anthropometric parameters.
[ES]: Introducción: la composición de los “snacks” probablemente influya en el efecto que produce su consumo sobre los marcadores metabólicos y la obesidad. El objetivo del presente estudio fue evaluar las respuestas a dos snacks, uno de ellos suplementado con wakame y algarroba, sobre factores de riesgo cardiovascular, saciedad y posterior ingesta de alimentos, en sujetos obesos con síndrome metabólico. Material y métodos: se aleatorizaron 40 pacientes en el ensayo clínico NCT03420989 (clinicaltrial.gov) para participar en el grupo I (snack enriquecido, n = 16) o el grupo II (snack de control, n = 16). Antes y después de 8 semanas se determinaron los parámetros bioquímicos, las ingestas dietéticas y el estado nutricional. A los sujetos también se les evaluó la saciedad y el apetito con una comida de prueba. Resultados: no se detectaron diferencias en los parámetros antropométricos con ambos snacks. Se detectaron cambios en los parámetros bioquímicos de los pacientes que recibieron snacks enriquecidos, con una disminución significativa del colesterol-LDL del 7,4 % (snack de intervención, -8,9 ± 2,3 mg/dl vs. snack de control, -0,9 ± 3,3 mg/dl; p = 0,03), del colesterol total del 5,8 % (snack de intervención, -10,4 ± 2,9 mg/dl vs. snack de control, -1,4 ± 3,2 mg/dl; p = 0,02) y de los niveles de resistina del 15,9 % (snack de intervención, -1,0 ± 0,2 mg/dl vs. snack de control, -0,1 ± 0,3 mg/dl; p = 0,03). Después de la comida de prueba, las puntuaciones de saciedad (a los 20 min y 40 min) fueron más altas que el nivel de ayuno en ambos grupos. Los resultados fueron similares con la escala de saciedad visual de 5 puntos y 100 mm. Conclusión: nuestro estudio muestra que un snack enriquecido con wakame y algarroba produce una disminución significativa de los niveles de colesterol total, colesterol-LDL y resistina frente a un snack de control, sin efectos sobre el consumo de alimentos, otros parámetros cardiovasculares y los parámetros antropométricos.
Publisher version (URL)https://doi.org/10.20960/nh.02906
URIhttp://hdl.handle.net/10261/228158
DOIhttp://dx.doi.org/10.20960/nh.02906
ISSN0212-1611
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