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Availability of soil phosphate in saline and nonsaline soil

AutorEleizalde Luzárraga, María Benigna ; Diest, A. van
Fecha de publicación1971
EditorCSIC - Estación Experimental de Aula Dei (EEAD)
CitaciónAn. Estac. Exp. Aula Dei 11 (1/2): 14-34 (1971)
Resumen[EN] In a greenhouse experiment, a study was made of the usefulness of five laboratory methods to predict the availability of soil phosphate to wheat plants. For this purpose, use was made of ten soils differing widely in origin and phosphate availability .Portions of each soil were differentially treated with and withour fertilizer phosphate and sodium chloride. In this manner the variability in available soil phosphorus was increased and the suitability of the various methods to predict available soil phosphorus under various salinity conditions could be examined. The results show that in general the extractable quantities of soil phosphorus are little influence by raising the salinity levels of soils. The quantities of soil phosphorus absorbed by wheat plants are however strongly affected by the degree of salinity. The large differences in correlation coefficients found with all methods for saline and non-saline soils indicate that the yield of phosphorus predicted from a quantity of phosphorus extracted by any of the laboratory procedures is not the same for the saline and non-saline members of a soil. For two extraction methods, those proposed by Burriel-Hernando and by Sissingh, the correlation coefficients were high irrespective of the level of salinity. I can be concluded that these two methods merit further testing of their suitability to predict available quantities of soil phosphorus in Spanish soils, varying in their levels of phosphate availability, alkalinity and salinity.
[ES] Se realizó una experiencia en invernadero para medir la eficacia de cinco métodos de extracción del fósforo asimilable del suelo para el trigo. Usándose diez suelos que variaron en origen y asimilabilidad del fósforo. Cada suelo recibió dos tratamientos principales que fueron fósforo en forma de superfosfato y cloruro sódico. De esta forma se aumentó la variabilidad en la asimilabilidad del fósforo como también de capacidad de los distintos métodos de extracción para predecir el fósforo asimilable bajo condiciones de salinidad diferentes. Los resultados obtenidos demuestran en general que las cantidades extraídas de fósforo están poco influídas por el aumento de salinidad de los suelos. La cantidad de fósforo absorbido por el trigo están fuertemente afectadas por el grado de salinidad. Las diferencias grandes en los coeficientes de correlación para todos los métodos en condiciones salinas y no salinas indicaron que el rendimiento de fósforo precedido de la cantidad de fósforo extraído del suelo por los procedimientos de laboratorio, no es la misma en ambas condiciones. El método de Burriel-Hernando y el método de Sissingh dieron coeficientes de correlación altos en ambas condiciones, salinas y no salinas. Se puede concluir que estos dos métodos de extracción deben estudiarse en los suelos españoles, bajo condiciones variables de fósforo, salinidad y alcalinidad.
URIhttp://hdl.handle.net/10261/22289
ISSN0365-1800
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