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Título

Influence of natural cover vs. tillage on the nutritional status of vines, yield and grape juice quality

AutorMartín Rueda, Ignacio CSIC; Martínez-Vidaurre, J. M. CSIC; Domínguez, Natalia CSIC; López Llaría, Diego CSIC; García-Escudero, E. CSIC
Fecha de publicación29-may-2017
Citación40th World Congress of Vine and Wine (2017)
Resumen[EN] The relation between yield and grape quality is widely known in the actual viticulture. In this sense, after the vine spacing, conduction system, and rootstock-variety combination are established, crop management techniques have great influence on yield and therefore on the potential grape quality. Irrigation or soil management are both factors included within these influential techniques. Vegetal covers are amply used for soil management in different viticultural regions around the world. However, the use of covers has a low importance in Spain, where vineyards are amply grown under semiarid conditions, without irrigation and with conventional tillage. When covers are used, natural or sowed, irrigation is also frequently used. Natural or Spontaneous Covers are an alternative to sowed cover crops that allow us to combine a cover with dry conditions. However, low hydric availability conditions could suppose a strong competing for water and soil nutrients by the cover, that could affect the canopy biomass, yield and finally to the vintage quality.
[ES] En la viticultura moderna está ampliamente reconocida la relación entre rendimiento y calidad. En este sentido, y una vez establecido el viñedo en cuanto a marcos de plantación, sistemas de conducción y combinación portainjerto-variedad, las técnicas de producción tienen gran influencia en los rendimientos obtenidos y, potencialmente, en la calidad de la uva. Dentro de estas técnicas se encontrarían factores como el riego o la gestión del suelo. La utilización de cubiertas vegetales es una práctica de manejo del suelo ampliamente utilizada en diferentes regiones vitícolas del mundo. Sin embargo, en las condiciones semiáridas que mayoritariamente se observan en España, con cultivos en secano y laboreo convencional, la utilización de cubierta vegetal es claramente testimonial y, cuando se utiliza, es habitual que necesite un aporte hídrico suplementario.
DescripciónTrabajo presentado en el 40th World Congress of Vine and Wine: "Science and Economy, Culture and Education", celebrado en Sofía (Bulgaria), del 29 de mayo al 2 de junio (2017)
URIhttp://hdl.handle.net/10261/193966
Aparece en las colecciones: (ICVV) Comunicaciones congresos




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