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Title

Capture and consumption of prey of the otter (Lutra lutra) in Mediterranean freshwater habitats of the Iberian Peninsula

Other TitlesCaptura y consumo de las presas por la nutria (Lutra lutra) en hábitats fluviales mediterráneos de la Península Ibérica
AuthorsRuiz-Olmo, Jordi; Jiménez, J.; Margalida, Antoni
KeywordsFood
Mediterranean habitats
Otter
Predation
Alimentación
Depredación
Hábitats mediterráneos
Nutria
Issue Date1998
PublisherSociedad Española para la Conservación y Estudio de los Mamíferos
CitationGalemys 10: 209-226 (1998)
Abstract[EN]: The otter feeds almost exclusively on aquatic and semiaquatic species, catching them in watercourses and waterbodies. Foraging and prey consumption studies in freshwater habitats are scarce. Iberian otters caught between 3 and 5 fish/hour of observation in Mediterranean rivers, except during periods of fish shortage, when dropped to 1 fish/hour or less. On 98.2% of occasions the consumption of prey took place in the water, upon river features such as rocks, islands or stones, or at less than 1.50 m from the water edge. Almost all fish of less than 100 g were eaten whole, but left parts of large fish; gravide fish females; claws, legs and heads of crayfish; and toad skins. A food-limited species like the otter is under pressure to optimise the use if its food resources. The prey or parts of prey are left as a last resort in order to avoid injury, intoxications, because the daily food needs have been met, because disturbance, or because of immature behaviour in the case of cubs. For this reason, densities of fish remains are very low, but crayfish and toad remains densities can be high. Density of remains of prey depends more on the characteristics of the prey than the abundance of otters and prey. Results obtained are of importance when evaluating the biomass of the prey in the studies of diet, because parts of prey which are not consumed systematically.
[ES]: La nutria se alimenta casi exclusivamente de especies acuáticas y semiacuáticas, que captura en de cursos y masas de agua. Los estudios sobre la búsqueda, captura y consumo de las presas son escasos. Los ejemplares ibéricos capturaron entre 3 y 4 peces/hora de observación en ríos mediterráneos, excepto durante épocas de escasez de peces, descendiendo entonces a 1 pez/hora o menos. En un 98.2% de las ocasiones, las presas fueron consumidas en el agua, en una roca, piedra, isla o similar, o a menos de 1,50 m de la orilla. La práctica totalidad de los peces de menos de 100 g fueron consumidos por entero, pero abandonaron partes significativas de los peces mayores, de las hembras grávidas de peces, de cangrejos (pinzas, patas y cabezas) y de pieles de sapos. Una especie limitada por la disponibilidad de alimento, como es el caso de la nutria, está bajo presión para optimizar el uso de sus recursos. Las partes de las presas abandonadas son una forma de evitar heridas o intoxicaciones, aunque pueden serlo por también saciedad, molestias o por la conducta de juego de las crías. Por estas razones, las densidades de restos de presas son muy bajas, excepto local o temporalmente para cangrejos o sapos. La densidad de restos depende más de sus características que de la abundancia en el medio de nutrias y de presas. Los resultados obtenidos son de importancia para la evaluación de la biomasa ingerida de cada categoría de presas en los estudios sobre la dieta, ya que algunas partes de las presas son abandonadas sistemáticamente
URIhttp://hdl.handle.net/10261/180330
ISSN2254-8408
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