English   español  
Por favor, use este identificador para citar o enlazar a este item: http://hdl.handle.net/10261/17057
Compartir / Impacto:
Estadísticas
Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Título

Growth and phenological stages of Búlida apricot trees in south-east Spain

AutorPérez Pastor, Alejandro; Ruiz Sánchez, M. Carmen ; Domingo Miguel, Rafael; Torrecillas Melendreras, Arturo
Palabras clavePrunus armeniaca
Growth pattern
Apricot
Albaricoque Búlida
Phenological stages
Estados fenológicos
Fecha de publicación2004
EditorEDP Sciences
CitaciónAgronomie 24: 93-100 (2004)
ResumenThe different phenological stages of mature apricot trees (Prunus armeniaca L., cv. Búlida), drip irrigated and grown under typical Mediterranean conditions are described using the traditional nomenclature of Baggiolini and according to the BBCH General Scale. The predominant dates of each stage are indicated in days and as the number of accumulated growing degree hours (GDH). When the annual pattern of root, shoot and fruit growth was studied, alternating root and shoot growth was evident, and also a relative separation between the main periods of shoot and fruit growth, which is an advantageous characteristic when applying deficit irrigation. This study will improve apricot culture by expressing the timing of most agricultural operations on a standardised scale. [ Fra] Stades phénologiques et croissance végétative de l’abricotier. 2 Les stades phénologiques de l’abricotier (Prunus armeniaca L., cv. Búlida) irrigué en goutte à goutte et cultivé dans des conditions méditerranéennes ont eté etudiés d’après les stades de Baggliolini et le BBCH General Scale. Les dates prédominantes de chacun des stades-repères sont indiquées en degré-heure de croissance (growing degree hours, GDH). Si l’on considère la croissance annuelle des racines, des rameaux et des fruits, onconstate une croissance alternative des racines et des rameaux, et aussi une nette séparation entre le période de croissance principales des rameaux et des fruits. Cette étude va améliorer la culture de l’abricotier avec l’utilisation de l’echelle standard des téchniques agronomiques.
Versión del editorhttp://dx.doi.org/10.1051/agro:2004004
URIhttp://hdl.handle.net/10261/17057
DOI10.1051/agro:2004004
ISSN1774-0746 (Print)
1773-0155 (Online)
Aparece en las colecciones: (CEBAS) Artículos
Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato  
perez.pdf394,52 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
Mostrar el registro completo
 

Artículos relacionados:


NOTA: Los ítems de Digital.CSIC están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.