English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/167766
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:

Title

Salobreña : de alcazaba palatina nazarí a fortificación castellana en la costa de Granada

AuthorsNavarro Palazón, Julio ; Orihuela, Antonio ; Reyes Martínez, Antonio
KeywordsSalobreña (Granada)
Fortalezas
Alcazaba
Baños árabes
Palacios
Nazaríes
Citadels
Palaces
Baths
Nasrids
Fortificaciones
Fortifications
Issue Date2018
PublisherAlhulia
CitationAlborán : poblamiento e intercambios en las zonas costeras de al-Andalus y el Magreb / Bilal Sarr (ed).- Salobreña (Granada) : Alhulia, 2018, p. 111-197
Abstract[ES] La planta de la fortaleza de Salobreña presenta una organización tripartita compuesta por tres recintos que tuvieron usos bien diferenciados. La implantación de las tres puertas que tuvo abiertas al exterior responde a un diseño muy sofisticado de relación y control del territorio que la rodea: el puerto, la medina y el campo. En su interior hay un complejo sistema de puntos de control ideado para garantizar al máximo la seguridad, especialmente del recinto situado a la cota más alta donde se ubica la zona palatina; en esta última, hemos identificado el espacio que debió de ocupar la residencia principal, presidida por una torre-qubba, y un baño anexo localizado al noreste. Del primero, ha desaparecido la mayor parte de sus estructuras debido a su posición en la parte más alta de la base rocosa. El emplazamiento del baño, a una cota más baja, explica la conservación de la mayor parte de sus estructuras, lo que permite conocer los principales elementos de su planta. Los restos que nos han llegado de ambos edificios son suficientes para afirmar que se articulan siguiendo el modelo existente en el palacio de Comares de la Alhambra. Tras la toma de Salobreña por los Reyes Católicos, la fortaleza experimentó cambios importantes en su arquitectura con el fin de adaptarla a las nuevas necesidades surgidas por el uso de la artillería.
[EN] The plan of Salobreña's fortress presents a tripartite organization composed by three enclosures with different uses. The implantation of its three doors responds to a very sophisticated design linked to the territory that surrounds it and its control: the port, the medina and the countryside. Inside, there is a complex system of points of control designed to guarantee the maximum of safety, especially of the enclosure placed to the highest level where is located the court space. In this place, the main residence was identified, crowned by a tower (the qubba), and an adjoining bath located to the Northeast. On the first one, most of its structures have been eliminated due to his location in the highest part of his rocky base. The location of the bath, to a lower level, makes clear the conservation of most of his structures, which allows to know the principal elements of his plan. The archaeological remains of both buildings are more than sufficient to enable to affirm that they are based on the same model of Comares’ palace of the Alhambra. After the conquest of Salobreña by the Catholic Monarchs, the fortress underwent important changes in its physiognomy in order to adapt it to the new architectural requirements and the use of the artillery.
URIhttp://hdl.handle.net/10261/167766
ISBN978-84-948006-9-6
Appears in Collections:(EEA) Libros y partes de libros
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NAVARRO-ORIHUELA -REYES 2018_Salobreña alcazaba_R.pdf36,63 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.