English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/162329
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:

Title

Malalts usuaris del pluralisme mèdic. Què aporta la història del pacient a la història de la medicina en l'Espanya de l'Època Moderna?

Other TitlesEnfermos: usuarios del pluralismo médico. ¿Qué aporta la historia del paciente a la historia de la medicina española de la Edad Moderna?
AuthorsSchmitz, Carolin
Issue Date2016
CitationXIV Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica (2016)
AbstractLa història del pacient, un camp establert dins de la historiografia mèdica europea, és encara per a l'Espanya de l'Edat Moderna una llacuna en els estudis històric-mèdics espanyols. Amb aquesta comunicació es presentaran els resultats d'un primer acostament sistemàtic al món dels malalts en la societat espanyola del Barroc. Posar el pacient en el centre d'atenció permet abordar, entre altres coses, com i per quins motius es feia ús de la varietat de les ofertes sanitàries, en les quals coexistien la medicina reglada i la no-reglada. Partint d'unes fonts variades (cartes de pacients, plets inquisitorials i de causa criminal, literatura de creació), s'ha tractat de reconstruir l'experiència de recuperar la salut d'una població diversa, principalment castellana, que procedia tant de diversos grups socials com de zones rurals i urbanes. Amb aquest acostament polifacètic, s'ha pogut constatar que els malalts eren agents actius que amb la seva demanda, i les seves decisions individuals exercien un paper decisiu a l'hora de configurar la pràctica mèdica de l'època, redundant amb això en una millor comprensió de la cultura mèdica barroca.
DescriptionResumen del trabajo presentado a la XIV Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica organizada por la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), celebrada en Castelló de la Plana del 27 al 29 de octubre de 2016.
URIhttp://hdl.handle.net/10261/162329
Appears in Collections:(INGENIO) Comunicaciones congresos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
accesoRestringido.pdf15,38 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.