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Título

Chemical characterization and thermal properties of kernel oils from Tunisian peach and nectarine varieties of Prunus persica

AutorChamli, D.; Bootello García, Miguel Ángel ; Bouali, I.; Jouhri, S.; Boukhchina, S.; Martínez-Force, Enrique
Palabras claveAceites de semilla
Ácidos grasos
DSC
Melocotón
Nectarina
Prunus persica
Triacilglicéridos
Fatty acids
Kernel oils
Nectarine
Peach
Triacylglycerols
Fecha de publicaciónjun-2017
EditorConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitaciónGrasas y Aceites 68 (3): e211 (2017)
ResumenA comparative study was conducted to determine the fatty acids, triacylglycerol compositions and thermal properties of Tunisian kernel oils from the Prunus persica varieties, peach and nectarine, grown in two areas of Tunisia, Gabes and Morneg. Qualitatively, the fatty acids composition and triacylglycerol species were identical for all samples. Oleic acid (67.7-75.0%) was the main fatty acid, followed by linoleic (15.7-22.1%) and palmitic (5.6-6.3%) acids. The major triacylglycerol species were triolein, OOO (38.4-50.5%), followed by OOL (18.2-23.2%), POO (8.3-9.7%) and OLL (6.3-10.1%). The thermal profiles were highly influenced by the high content of triolein due to the importance of oleic acid in these oils. Moreover, the fatty acids distribution in TAG external positions was determined as corresponding to an α asymmetry coefficient that was between 0.10 and 0.12, indicating a high asymmetry in the distribution of saturated fatty acids in the position sn-1 and sn-3 in the TAG species of all samples.
Caracterización química y propiedades térmicas de los aceites de semillas de variedades tunecinas de melocotón y nectarina de Prunus pérsica. Se ha realizado un estudio comparativo de aceites tunecinos obtenidos a partir de las semillas de variedades de Prunus persica, melocotón y nectarina, cultivadas en dos zonas de Túnez, Gabes y Morneg. Cualitativamente, la composición de ácidos grasos y de especies de triglicéridos fueron idénticas para todas las muestras. El ácido oleico (67,7-75,0%) fue el ácido graso principal, seguido del linoleico (15,7-22,1%) y el palmítico (5,6-6,3%). Las especies principales de triacilglicéridos fueron la trioleina, OOO (38,4-50,5%), seguida de OOL (18,2-23,2%), POO (8,3-9,7%) y OLL (6,3-10,1%). Los perfiles térmicos fueron muy influidos por el alto contenido de trioleina debido a la importancia del ácido oleico en estos aceites. Por otra parte, se determinó la distribución de ácidos grasos en las posiciones externas de los TAG correspondiendo a un coeficiente de asimetría α entre 0,10 y 0,12, lo que indica una alta asimetría en la distribución de los ácidos grasos saturados en la posición sn-1 y sn-3 en las especies de los TAG de todas las muestras.
Descripción2 Figuras; 5 Tablas; 9 Páginas
Versión del editorhttp://dx.doi.org/10.3989/gya.0111171
URIhttp://hdl.handle.net/10261/156171
DOI10.3989/gya.0111171
ISSN0017-3495
E-ISSN1988-4214
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