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dc.contributor.authorViera Alcaide, Isabel-
dc.contributor.authorNarváez Rivas, Mónica-
dc.contributor.authorVicario, Isabel M.-
dc.contributor.authorGraciani Constante, Enrique-
dc.contributor.authorLeón Camacho, Manuel-
dc.date.accessioned2009-08-03T10:27:18Z-
dc.date.available2009-08-03T10:27:18Z-
dc.date.issued2009-03-30-
dc.identifier.citationGrasas y Aceites 60(1): 68-76 (2009)en_US
dc.identifier.issn0017-3495-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10261/15601-
dc.description9 pages, 4 tables, 3 figures.-- Research article.en_US
dc.description.abstract[EN] The n-Alkene content in samples of subcutaneous fat corresponding to 755 castrated male Iberian pigs has been determined by an off-line combination of HPLC and GC method. The samples corresponded to three groups based on the type of feeding during the finish fattening period (“Montanera”, fed on acorns and pasture; “Recebo”, fed on acorns, feed and pasture; and “Cebo”, fed on feed and pasture). By using the n-alkenes as chemical descriptors, multivariate statistical techniques were applied to differentiate between the three fattening diet types for Iberian pigs. The most differentiating variables were n-C16:1, n-C18:1, n-C22:1 and n-C24:1. However, a clear classification of the samples was not achieved. The level of classification was improved when the data corresponding to the animals fed with the “Recebo” fattening diet was removed from the analysis. A relationship between n-C14:1, n-C16:1 and n-C18:1 levels and the slaughter period was found to be very low for the animals fed with the “Cebo” fattening diet when the animals had not been closely managed and pasture had not been included in their fattening diet.en_US
dc.description.abstract[ES] El contenido de n-alquenos de la grasa subcutánea de 755 muestras procedentes de cerdos ibéricos machos, se ha determinado mediante combinación off-line de los métodos HPLC y GC. Las muestras correspondían a tres grupos según el tipo de alimentación en el período final de engorde (“Montanera”, alimentados con bellota y pasto; “Recebo”, alimentados con bellota, pasto y pienso; y “Cebo”, alimentados con pienso y pasto). Usando los n-alquenos como descriptores químicos, se aplicaron técnicas de análisis multivariante para diferenciar entre los tres tipos de alimentación de cerdo ibérico. Se encontró que las variables más diferenciadores fueron n-C16:1, n-C18:1, n-C22:1 y n-C24:1. Sin embargo, el total de las muestras no están clasificadas, mejorando el nivel de clasificación cuando se eliminan las muestras correspondientes a animales de “Recebo”. Para el “Cebo”, se encontró una relación entre los niveles de n-C14:1, n-C16:1 y n-C18:1 y el período de sacrificio, siendo los niveles de estos muy bajos cuando los animales, no eran de cría en extensivo y no tenían pasto en su dieta de engorde.en_US
dc.format.extent323038 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoengen_US
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)en_US
dc.rightsopenAccessen_US
dc.subjectFattening systemsen_US
dc.subjectGas chromatographyen_US
dc.subjectIberian pigen_US
dc.subject1-alkenesen_US
dc.subjectSubcutaneous faten_US
dc.subjectCerdo ibéricoen_US
dc.subjectCromatografía gaseosaen_US
dc.subjectGrasa subcutáneaen_US
dc.subject1-alquenosen_US
dc.subjectSistemas de engordeen_US
dc.titleDifferent fattening systems of Iberian pig according to 1-alkene hydrocarbon content in the subcutaneous faten_US
dc.title.alternativeDiferentes sistemas de cebado del cerdo Ibérico según el contenido de 1-alqueno en la grasa subcutáneaen_US
dc.typeArtículoen_US
dc.identifier.doi10.3989/gya.053708-
dc.description.peerreviewedPeer revieweden_US
dc.relation.publisherversionhttp://dx.doi.org/10.3989/gya.053708en_US
dc.identifier.e-issn1988-4214-
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