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Title

Different fattening systems of Iberian pig according to 1-alkene hydrocarbon content in the subcutaneous fat

Other TitlesDiferentes sistemas de cebado del cerdo Ibérico según el contenido de 1-alqueno en la grasa subcutánea
AuthorsViera Alcaide, Isabel ; Narváez Rivas, Mónica ; Vicario, Isabel M. ; Graciani Constante, Enrique ; León Camacho, Manuel
KeywordsFattening systems
Gas chromatography
Iberian pig
1-alkenes
Subcutaneous fat
Cerdo ibérico
Cromatografía gaseosa
Grasa subcutánea
1-alquenos
Sistemas de engorde
Issue Date30-Mar-2009
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationGrasas y Aceites 60(1): 68-76 (2009)
Abstract[EN] The n-Alkene content in samples of subcutaneous fat corresponding to 755 castrated male Iberian pigs has been determined by an off-line combination of HPLC and GC method. The samples corresponded to three groups based on the type of feeding during the finish fattening period (“Montanera”, fed on acorns and pasture; “Recebo”, fed on acorns, feed and pasture; and “Cebo”, fed on feed and pasture). By using the n-alkenes as chemical descriptors, multivariate statistical techniques were applied to differentiate between the three fattening diet types for Iberian pigs. The most differentiating variables were n-C16:1, n-C18:1, n-C22:1 and n-C24:1. However, a clear classification of the samples was not achieved. The level of classification was improved when the data corresponding to the animals fed with the “Recebo” fattening diet was removed from the analysis. A relationship between n-C14:1, n-C16:1 and n-C18:1 levels and the slaughter period was found to be very low for the animals fed with the “Cebo” fattening diet when the animals had not been closely managed and pasture had not been included in their fattening diet.
[ES] El contenido de n-alquenos de la grasa subcutánea de 755 muestras procedentes de cerdos ibéricos machos, se ha determinado mediante combinación off-line de los métodos HPLC y GC. Las muestras correspondían a tres grupos según el tipo de alimentación en el período final de engorde (“Montanera”, alimentados con bellota y pasto; “Recebo”, alimentados con bellota, pasto y pienso; y “Cebo”, alimentados con pienso y pasto). Usando los n-alquenos como descriptores químicos, se aplicaron técnicas de análisis multivariante para diferenciar entre los tres tipos de alimentación de cerdo ibérico. Se encontró que las variables más diferenciadores fueron n-C16:1, n-C18:1, n-C22:1 y n-C24:1. Sin embargo, el total de las muestras no están clasificadas, mejorando el nivel de clasificación cuando se eliminan las muestras correspondientes a animales de “Recebo”. Para el “Cebo”, se encontró una relación entre los niveles de n-C14:1, n-C16:1 y n-C18:1 y el período de sacrificio, siendo los niveles de estos muy bajos cuando los animales, no eran de cría en extensivo y no tenían pasto en su dieta de engorde.
Description9 pages, 4 tables, 3 figures.-- Research article.
Publisher version (URL)http://dx.doi.org/10.3989/gya.053708
URIhttp://hdl.handle.net/10261/15601
DOI10.3989/gya.053708
ISSN0017-3495
E-ISSN1988-4214
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