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dc.contributor.authorRuiz Méndez, Mª Victoria-
dc.contributor.authorLiotta, A.-
dc.contributor.authorMarmesat, Susana-
dc.contributor.authorDobarganes, M. Carmen-
dc.date.accessioned2009-07-24T11:54:24Z-
dc.date.available2009-07-24T11:54:24Z-
dc.date.issued2008-12-30-
dc.identifier.citationGrasas y Aceites 59(4): 383-388 (2008)en_US
dc.identifier.issn0017-3495-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10261/15350-
dc.description6 pages, 4 tables, 3 figures.en_US
dc.description.abstract[EN] The detection of compounds giving information on the use of used frying oils as raw material in the production of biodiesel is of interest to guarantee the quality of the product. In this study, the most characteristic groups of compounds formed after used frying oil transesterification were analyzed by means of the standard technique using gas chromatography at a high temperature (EN 14105). Dimeric fatty acid methyl esters (dimeric FAME) is the most important group to be considered as they are present in significant amounts after used frying oil transesterification. On the other hand, they are absent in the bleached oils used for biodiesel production. The concentration of the dimeric FAME in the polar fraction of biodiesel, easily obtained by adsorption chromatography, allowed detection of this group of compounds even in very low concentrations.en_US
dc.description.abstract[ES] La detección de compuestos característicos de los aceites de fritura usados como materia prima de bajo coste en la obtención de biodiesel, es de interés para garantizar su calidad. En este estudio, se analizan los grupos de compuestos más característicos obtenidos tras la transesterificación de los aceites de fritura mediante la técnica estándar que utiliza cromatografía de gases a temperatura elevada (European Standard EN 14105). Los dímeros de ésteres metílicos son los compuestos más importantes para detectar el aceite de fritura como materia prima, debido a su presencia en cantidades significativas después de la transesterificación de los aceites de fritura y a su ausencia en los aceites decolorados que se utilizan en la obtención de biodiesel. La concentración de los dímeros en la fracción polar del biodiesel, fácilmente obtenida mediante cromatografía de adsorción, permite detectar los citados compuestos incluso a concentraciones muy bajas.en_US
dc.description.sponsorshipThis work was funded by Ministerio de Ciencia y Tecnología (project AGR 2007-63647) and Junta de Andalucía.en_US
dc.format.extent165468 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoengen_US
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)en_US
dc.rightsopenAccessen_US
dc.subjectAdsorption chromatographyen_US
dc.subjectBiodieselen_US
dc.subjectDimersen_US
dc.subjectEN 14105en_US
dc.subjectUsed frying oilsen_US
dc.subjectAceites de frituraen_US
dc.subjectCromatografía de adsorciónen_US
dc.subjectDímerosen_US
dc.titleDetection of the presence of used frying oil as raw material in biodiesel productionen_US
dc.title.alternativeDetección de la presencia de aceites de fritura como materia prima en la obtención de biodieselen_US
dc.typeartículoen_US
dc.identifier.doi10.3989/gya.2008.v59.i4.534-
dc.description.peerreviewedPeer revieweden_US
dc.relation.publisherversionhttp://dx.doi.org/10.3989/gya.2008.v59.i4.534en_US
dc.identifier.e-issn1988-4214-
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