Por favor, use este identificador para citar o enlazar a este item: http://hdl.handle.net/10261/147319
COMPARTIR / EXPORTAR:
logo share SHARE BASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE

Invitar a revisión por pares abierta
Título

De Barcelona a Banyoles: Francesc Darder, la historia natural aplicada i la Festa del Peix

AutorHochadel, Oliver CSIC ORCID
Palabras claveBanyoles
Història natural
Barcelona
Francesc Darder
Festa del peix
Fecha de publicación2016
EditorCentre d'Estudis Comarcals de Banyoles
CitaciónXXIII Col·loqui de tardor 2016, Banyoles 26 i 27 de novembre de 2016. "Dels museus de ciències del segle XIX al concepte museístic del segle XXI: Cent anys del Museu Darder de Banyoles" (2016)
ResumenBanyoles és l'indret on probablement el nom de Darder resulta més familiar i on la figura del naturalista és més coneguda. En el seu moment, però, la seva rellevància pública arreu del país era notable i sovint se'l presentava com 'el veterinari de la ciutat' (de Barcelona) o 'el nostre piscicultor'. De fet, Francesc Darder (1851-1918) fou un personatge multifacètic -veterinari, taxidermista, divulgador, empresari- i el primer director del parc zoològic de Barcelona. En el transcurs del temps, la seva figura s'ha anat difuminant i ha quedat sobretot associada al museu de Banyoles, inaugurat ara fa cent anys gràcies al llegat que aquest deixà a la vila. L'idil·li havia començat uns anys enrere amb la celebració, l'any 1910, de la primera "Festa del peix", una festa popular impulsada pel mateix Darder a l'empara de la Junta de Ciències Naturals de Barcelona. La festa pretenia millorar la riquesa dels rius i llacs de Catalunya i amb aquest objectiu va realitzar un llançament massiu de peixos a l'estany de Banyoles. La iniciativa va ser tan ben rebuda que, l'any següent, l'Ajuntament nomenà Darder fill adoptiu de Banyoles, iniciant d'aquesta manera una relació molt estreta que podem dir que ha arribat fins als nostres dies. En aquesta sessió, volem oferir un retrat polièdric de Francesc Darder i de les diverses facetes que va cultivar, sempre al voltant de la història natural aplicada, per aproximar-nos al personatge amb totes les seves llums i les seves ombres. Darder s'autoproclamava anti-teòric i va mostrar el seu afany pel vessant més pràctic i utilitari de la història natural, pel profit que es podia obtenir de la natura i, més concretament, dels animals. Per això, va interessar-se per totes aquelles cultures animals -cunicultura, ostreïcultura, piscicultura- que buscaven millorar la productivitat dels animals. Amb aquesta intenció, l'any 1909, va crear el Laboratori ictiogènic al parc Zoològic de Barcelona, com a centre de les seves activitats, que seria el germen de les futures festes del peix.
URIhttp://hdl.handle.net/10261/147319
Aparece en las colecciones: (IMF) Comunicaciones congresos




Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato
accesoRestringido.pdf15,38 kBAdobe PDFVista previa
Visualizar/Abrir
Mostrar el registro completo

CORE Recommender

Page view(s)

209
checked on 23-abr-2024

Download(s)

32
checked on 23-abr-2024

Google ScholarTM

Check


NOTA: Los ítems de Digital.CSIC están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.