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http://hdl.handle.net/10261/145648
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dc.contributor.author | Rincón, Bárbara | es_ES |
dc.contributor.author | González de Canales, M. | es_ES |
dc.contributor.author | Martín Jiménez, Ángela | es_ES |
dc.contributor.author | Borja Padilla, Rafael | es_ES |
dc.date.accessioned | 2017-02-23T11:17:33Z | - |
dc.date.available | 2017-02-23T11:17:33Z | - |
dc.date.issued | 2016-10 | - |
dc.identifier.citation | Grasas y Aceites 67 (4): 2016 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10261/145648 | - |
dc.description | 8 Páginas; 3 Tabals, 1 Figura | es_ES |
dc.description.abstract | The effect of a microwave (MW) pre-treatment on two-phase olive mill solid residue (OMSR) or alperujo with a view to enhancing its anaerobic digestibility was studied. The MW pre-treatment was carried out at a power of 800 W and at a targeted temperature of 50 °C using different heating rates and holding times. The following specific energies were applied: 4377 kJ·kg TS−1 (MW1), 4830 kJ·kg TS−1 (MW2), 7170 kJ·kg TS−1 (MW3) and 7660 kJ·kg TS−1 (MW4). The maximum methane yield, 395±1 mL CH4·g VSadded−1, was obtained for MW4. The effect of the pre-treatment on the kinetics of the process was also studied. The methane production curves generated during the batch tests showed a first exponential stage and a second sigmoidal stage for all the cases studied. In the first stage, the kinetic constant for the pre-treatment MW1 was 54.8% higher than that obtained for untreated OMSR. | es_ES |
dc.description.abstract | Impacto del pretratamiento con microondas sobre la digestión anaerobia en régimen discontinuo de residuos sólidos de almazaras de dos fases: un enfoque cinético. El efecto del pretratamiento con microondas (MW) sobre el residuo semisólido procedente de la elaboración del aceite de oliva por el sistema de dos fases o alperujo fue estudiado con el objeto de aumentar su digestibilidad anaerobia. El pretratamiento fue llevado a cabo a una potencia de 800W y a una temperatura de 50 °C empleándose distintas velocidades de calentamiento así como diferentes tiempos de espera para obtener dichas condiciones. Las siguientes energías específicas fueron aplicadas: 4377 kJ·kg TS−1 (MW1), 4830 kJ·kg TS−1 (MW2), 7170 kJ·kg TS−1 (MW3) y 7660 kJ·kg TS−1 (MW4). El máximo rendimiento 395±1 mL CH4·g SVañadidos−1 se obtuvo para MW4. El efecto del pretratamiento en la cinética del proceso también fue estudiado. Las curvas de producción de metano durante los ensayos mostraron una etapa exponencial y una sigmoidal en todos los casos. En la primera etapa, la constante cinética para MW1 fue 54.8% mayor que la obtenida para el alperujo sin pretratar. | es_ES |
dc.description.sponsorship | The authors wish to express their gratitude to the Ministerio de Ciencia e Innovación (project CTM2011–25762/TECNO) and Junta de Andalucía (project RNM-1970) for providing financial support. Dr. Rincón wishes to thank the Ramón y Cajal Program (RYC-2011–08783 contract) from the Spanish Economy and Competitiveness Ministry for providing financial support. | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.publisher | Consejo Superior de Investigaciones Científicas (España) | es_ES |
dc.relation.isversionof | Publisher's version | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.subject | Alperujo | es_ES |
dc.subject | Anaerobic digestion | es_ES |
dc.subject | Batch | es_ES |
dc.subject | Kinetics | es_ES |
dc.subject | Microwave | es_ES |
dc.subject | Cinética | es_ES |
dc.subject | Digestión anaerobia | es_ES |
dc.subject | Microondas | es_ES |
dc.subject | Régimen discontinuo | es_ES |
dc.title | Impact of microwave pre-treatment on the batch anaerobic digestion of two-phase olive mill solid residue: a kinetic approach | es_ES |
dc.type | artículo | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.3989/gya.0562161 | - |
dc.description.peerreviewed | Peer reviewed | es_ES |
dc.relation.publisherversion | http://dx.doi.org/10.3989/gya.0562161 | es_ES |
dc.identifier.e-issn | 1988-4214 | - |
dc.rights.license | http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/index | es_ES |
dc.contributor.funder | Ministerio de Ciencia e Innovación (España) | es_ES |
dc.contributor.funder | Junta de Andalucía | es_ES |
dc.relation.csic | Sí | es_ES |
oprm.item.hasRevision | no ko 0 false | * |
dc.identifier.funder | http://dx.doi.org/10.13039/501100004837 | es_ES |
dc.identifier.funder | http://dx.doi.org/10.13039/501100011011 | es_ES |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | es_ES |
item.languageiso639-1 | en | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.openairetype | artículo | - |
Aparece en las colecciones: | (IG) Artículos |
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Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | |
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GrasaYAceites_67_4_e165.pdf | Artículo principal | 961,08 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
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