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Invitar a revisión por pares abierta
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dc.contributor.authorRincón, Bárbaraes_ES
dc.contributor.authorGonzález de Canales, M.es_ES
dc.contributor.authorMartín Jiménez, Ángelaes_ES
dc.contributor.authorBorja Padilla, Rafaeles_ES
dc.date.accessioned2017-02-23T11:17:33Z-
dc.date.available2017-02-23T11:17:33Z-
dc.date.issued2016-10-
dc.identifier.citationGrasas y Aceites 67 (4): 2016es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10261/145648-
dc.description8 Páginas; 3 Tabals, 1 Figuraes_ES
dc.description.abstractThe effect of a microwave (MW) pre-treatment on two-phase olive mill solid residue (OMSR) or alperujo with a view to enhancing its anaerobic digestibility was studied. The MW pre-treatment was carried out at a power of 800 W and at a targeted temperature of 50 °C using different heating rates and holding times. The following specific energies were applied: 4377 kJ·kg TS−1 (MW1), 4830 kJ·kg TS−1 (MW2), 7170 kJ·kg TS−1 (MW3) and 7660 kJ·kg TS−1 (MW4). The maximum methane yield, 395±1 mL CH4·g VSadded−1, was obtained for MW4. The effect of the pre-treatment on the kinetics of the process was also studied. The methane production curves generated during the batch tests showed a first exponential stage and a second sigmoidal stage for all the cases studied. In the first stage, the kinetic constant for the pre-treatment MW1 was 54.8% higher than that obtained for untreated OMSR.es_ES
dc.description.abstractImpacto del pretratamiento con microondas sobre la digestión anaerobia en régimen discontinuo de residuos sólidos de almazaras de dos fases: un enfoque cinético. El efecto del pretratamiento con microondas (MW) sobre el residuo semisólido procedente de la elaboración del aceite de oliva por el sistema de dos fases o alperujo fue estudiado con el objeto de aumentar su digestibilidad anaerobia. El pretratamiento fue llevado a cabo a una potencia de 800W y a una temperatura de 50 °C empleándose distintas velocidades de calentamiento así como diferentes tiempos de espera para obtener dichas condiciones. Las siguientes energías específicas fueron aplicadas: 4377 kJ·kg TS−1 (MW1), 4830 kJ·kg TS−1 (MW2), 7170 kJ·kg TS−1 (MW3) y 7660 kJ·kg TS−1 (MW4). El máximo rendimiento 395±1 mL CH4·g SVañadidos−1 se obtuvo para MW4. El efecto del pretratamiento en la cinética del proceso también fue estudiado. Las curvas de producción de metano durante los ensayos mostraron una etapa exponencial y una sigmoidal en todos los casos. En la primera etapa, la constante cinética para MW1 fue 54.8% mayor que la obtenida para el alperujo sin pretratar.es_ES
dc.description.sponsorshipThe authors wish to express their gratitude to the Ministerio de Ciencia e Innovación (project CTM2011–25762/TECNO) and Junta de Andalucía (project RNM-1970) for providing financial support. Dr. Rincón wishes to thank the Ramón y Cajal Program (RYC-2011–08783 contract) from the Spanish Economy and Competitiveness Ministry for providing financial support.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)es_ES
dc.relation.isversionofPublisher's versiones_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectAlperujoes_ES
dc.subjectAnaerobic digestiones_ES
dc.subjectBatches_ES
dc.subjectKineticses_ES
dc.subjectMicrowavees_ES
dc.subjectCinéticaes_ES
dc.subjectDigestión anaerobiaes_ES
dc.subjectMicroondases_ES
dc.subjectRégimen discontinuoes_ES
dc.titleImpact of microwave pre-treatment on the batch anaerobic digestion of two-phase olive mill solid residue: a kinetic approaches_ES
dc.typeartículoes_ES
dc.identifier.doi10.3989/gya.0562161-
dc.description.peerreviewedPeer reviewedes_ES
dc.relation.publisherversionhttp://dx.doi.org/10.3989/gya.0562161es_ES
dc.identifier.e-issn1988-4214-
dc.rights.licensehttp://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/indexes_ES
dc.contributor.funderMinisterio de Ciencia e Innovación (España)es_ES
dc.contributor.funderJunta de Andalucíaes_ES
dc.relation.csices_ES
oprm.item.hasRevisionno ko 0 false*
dc.identifier.funderhttp://dx.doi.org/10.13039/501100004837es_ES
dc.identifier.funderhttp://dx.doi.org/10.13039/501100011011es_ES
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
item.languageiso639-1en-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeartículo-
Aparece en las colecciones: (IG) Artículos
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