English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/14158
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:

Title

Comparación de distintos procedimientos analíticos para la determinación de Ca, Mg, Fe, Mn y Zn en material vegetal

AuthorsMillán Martín, Esmeralda; Abadía Bayona, Anunciación
Issue Date1981
PublisherCSIC - Estación Experimental de Aula Dei (EEAD)
CitationAn. Estac. Exp. Aula Dei, v. 15 (1981), n. 3/4 : 332-342.
Abstract[EN] Total Ca, Mg, Fe, Mn, Cu and Zn content, in ten plant species (alfalfa, oat, wheat, corn, potato, grape, cistus, olive, peach and pear trees) were measured. The solutions for analysis were prepared by wet digestion or dry ashing plant tissues. The ashes were dissolved by two different procedures. Atomic absorption spectroscopy was used for determining Ca, Mg, Fe, Mn, Cu and Zn. In addition Ca and Mg were analysed by EDTA titration methods. For copper, zinc and magnesium, in several species some equivalences among different methods were found. The use of hydrochloric acid was suitables for preventing iron losses in diluted ashes. For calcium determination, the final solution should contain lanthanum, since this element overcomes anionic interferences in plant analysis.
[ES] Se han determinado por triplicado, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu y Zn totales en diez plantas (alfalfa, avena, trigo, maíz, patata, viña, jara, olivo, melocotonero y peral). El material vegetal ha sido sometido bien a un ataque vía húmeda o bien a calcinación, disolviendo posteriormente las cenizas por dos procedimientos distintos. Se han leído por absorción atómica: Fe, Mn, Cu, Zn, Ca y Mg. Estos dos últimos también se han analizado por complexometría. Se ha encontrado una equivalencia de métodos para cobre en la mayor parte de los cultivos y en determinadas plantas para cinc y magnesio. Es conveniente el uso de clorhídrico para evitar pérdidas de hierro, así como el empleo de solución de lantano para eliminar las interferencias de aniones en la determinación de calcio en material vegetal por absorción atómica.
URIhttp://hdl.handle.net/10261/14158
ISSN0365-1800
Appears in Collections:(EEAD) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ANALES_15_3-4-Comparacion de distintos procedimientos.pdf420,61 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.