2024-03-29T00:15:11Zhttp://digital.csic.es/dspace-oai/requestoai:digital.csic.es:10261/15102019-05-13T09:02:48Zcom_10261_68com_10261_2col_10261_321
Caracterización proteica de las semillas de once especies de amaranto
Juan, Rocío
Pastor, Jesús
Alaíz Barragán, Manuel
Megías, Cristina
Vioque, Javier
Amaranth
Amino acid composition
Protein profile
Seeds
The protein profile and the amino acid composition of eleven amaranth species have been studied. The following species were taken into account: A. viridis, A. powellii, A.muricatus,
A. deflexus, A. graecizans, A. blitoides, A. retroflexus, A. blitum, A. albus, A. cruentus and A. hypochondriacus. Seed samples were obtained from wild populations located in
the southwest of Spain. The protein profile was studied by gel filtration chromatography and denaturing electrophoresis. Profiles were similar in all taxa, with small variations in the
molecular weights and amounts of the main seed proteins. Thus, after gel filtration chromatography six main fractions of around 300 kDa, 180 kDa, 120 kDa, between 40 and 50 kDa,
20 and 30 kDa and below 10 kDa were observed. On the other hand, the electrophoretic analysis showed peptides grouped into three main fractions, between 50 and 64 kDa, 33 and 37 kDa and 18 and 25 kda. The most balanced aminoacid compositions were observed in the wild taxa A. muricatus, A. blitum and A. powellii showed the most equilibrated amino acid composition. A. hypochondriacus and A. graecizans showed the most deficient amino acid composition with limitations in five essential amino acids. These results show the potential of wild amaranthus taxa for their introduction as crops or their use in the improvement by hybridization mechanisms of other crops such as A. hypochondriacus.
El objetivo de este estudio fue determinar la composición aminoacídica y el perfil proteico de las semillas de once especies de amaranto. Las especies estudiadas fueron A. viridis, A. powellii, A. muricatus, A. deflexus, A. graecizans, A. blitoides, A. retroflexus, A. blitum, A. albus, A. cruentus y A. hypochondriacus. Se estudiaron poblaciones silvestres de estos taxones localizadas en el suroeste de España. El perfil proteico se estudió mediante cromatografía de filtración en
gel y electroforesis desnaturalizante. Este perfil fue similar en todas las especies, con ligeras variaciones en los pesos moleculares y abundancia de las principales proteínas. Así, mediante cromatografía de filtración en gel se apreciaron seis fracciones mayoritarias de alrededor de 300 kDa, 180 kDa, 120 kDa, entre 40 y 50 kDa, entre 20 y 30 kDa y menores de 10 kDa. Por otro lado, el estudio electroforético
mostró tres grupos de péptidos mayoritarios con pesos comprendidos entre 50 y 64 kDa, entre 33 y 37 kDa y entre 18 y 25 kDa. Las especies con la composición aminoacídica más equilibrada correspondieron a taxones no cultivadas. A. muricatus, A. blitum y A. powellii mostraron la composición aminoácidica más equilibrada. A. hypochondriacus y A. graecizans mostraron la composición aminoacídica más deficitaria, con carencias en cinco aminoácidos esenciales. Estos resultados muestran el potencial de los taxones silvestres de amaranto para su introducción como cultivos o su uso para la mejora mediante hibridación de otros cultivados, como A. hypochondriacus.
2007-10-16T15:51:53Z
2007-10-16T15:51:53Z
2007-03-30
artículo
Grasas y aceites 58 (1): 49-55, 2007
http://hdl.handle.net/10261/1510
spa
openAccess
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (España)