2024-03-28T08:47:11Zhttp://digital.csic.es/dspace-oai/requestoai:digital.csic.es:10261/220292019-05-10T13:08:43Zcom_10261_68com_10261_2col_10261_321
Salas, Joaquín J.
2010-03-08T09:49:32Z
2010-03-08T09:49:32Z
2000-06-30
Grasas y Aceites 51(3): 168-172 (2000)
0017-3495
http://hdl.handle.net/10261/22029
10.3989/gya.2000.v51.i3.474
1988-4214
[EN] Olive pulp lipoxygenase regiospecificity and hydroperoxide
lyase substrate specificity are important parameters in order to
justify #e volatile composition of olive oil. A new radiolabelling
method to determine simultaneously these properties using only
thin layer chromatography steps is described in the present work.
The method involves incubation of an enzyme preparation from
olive pulp with radiolabelled linoleate, followed by the fractionation
of the resulting lipid products, previously treated with 2,4-dinitrophenyl
hydrazine, on thin layer chromatography plates coated with
polyethylenglycol400. The results obtained are in agreement with
previous studies carried out by other methods.
[ES] La regioespecificidad de la lipoxigenasa y la especificidad del
sustrato hidroperóxido liasa de pulpa de aceituna son parámetros
importantes en la justificación de la composición en volátiles del
aceite de oliva. En este trabajo se describe un nuevo método de
marcaje radioactivo para determinar simultáneamente estas propiedades,
usando sólo etapas de cromatografía en capa fina. El
método implica la incubación de una preparación enzimática de
pulpa de aceituna con linoleato marcado, seguido del fraccionamiento
de los productos lipídicos resultantes, previamente tratados
con 2,4-dinitrofenil hidrazina, sobre placas de cromatografía
en capa fina soportadas con polietilenglicol 400. Los resultados
obtenidos están de acuerdo con estudios previos llevados a cabo
con otros métodos.
eng
openAccess
Flavor
Hydroperoxide lyase
Lipoxygenase
Olive
Olive oil
Specificiiy
Aceite de oliva
Aceituna
Aroma
Especificidad
Hidroperóxido liasa
Lipoxigenasa
Simultaneous determination of the lipoxygenase and hydroperoxide lyase specificity in olive fruit pulp
artículo