2024-03-29T06:51:40Zhttp://digital.csic.es/dspace-oai/requestoai:digital.csic.es:10261/24132016-05-23T08:08:50Zcom_10261_65com_10261_8col_10261_318
DIGITAL.CSIC
author
Marinas, A.
author
García-González, Ricardo
2006
Pirineos 161: 85-109 (2006)
1988-4281
10261/2413
The alpine pastures of the Pyrenees have been used as summer ranges for centuries and continue to be an important forage resource for livestock husbandry to this day. Some studies attribute high nutritional values to alpine pastures,
but recent surveys have revealed weight-loss in animals summering in Pyrenean pastures. There is virtually no information available with regard to the nutritional value of the species which constitute Pyrenean summer pastures. Twenty-three of the most common species were analysed chemically to determine their nutritional value and their capacity to meet livestock requirements. Monthly samplings of uneaten plants were performed from June to September in plots where species were abundant. These samples were analysed to determine neutral detergent fiber (NDF), lignin (ADL), crude protein (CP), P, K and Mg content. In vitro dry matter digestibility (IVDMD) was calculated using the pepsin-cellulase method and
metabolizable energy (ME) was estimated from it. On average, graminoids presented
higher levels of NDF and lower levels of the other nutrients when compared with
forbs. Month effect was significant for ADL, CP, P and K. In these cases June was
the month which differed significantly from other months. Crude protein, P and K
contents diminished with maturity, whereas ADL and Ca levels increased. NDF, IVDMD and Mg values remained fairly constant throughout the summer in both botanical groups. This fact is noteworthy because it may provide a constant supply of ME for herbivores during the grazing period (July to September). Dicotyledoneous forbs meet livestock requirements of all the nutrients analysed except P during the grazing period. Graminoids are deficient in ME (mainly for sheep), P and Mg, and their CP content is slightly low for the requirements of sheep. When cattle and sheep diets are based mainly on graminoids, they could suffer a nutritional deficit in alpine Pyrenean pastures.
Los pastos alpinos pirenaicos han sido utilizados durante siglos como estivaderos para el ganado y constituyen aun hoy un importante recurso para la ganadería. Algunos trabajos clásicos atribuyen a los pastos alpinos un alto valor nutricional, pero estudios recientes han revelado pérdidas de peso en animales que estivan en pastos de puerto pirenaicos. Prácticamente no existe información disponible sobre el valor nutricional de las especies que constituyen estos pastos. Veintitrés especies (13 graminoides y 10 dicotiledóneas) abundantes en los pastos alpinos y subalpinos pirenaicos fueron analizadas químicamente para determinar su valor nutritivo y su capacidad para cubrir las necesidades del ganado. En parcelas donde las especies eran abundantes, se realizaron muestreos mensuales de junio a septiembre en dos áreas de estudio. En el laboratorio se realizaron análisis para determinar el contenido en proteína bruta (CP), fósforo (P), potasio (K) y magnesio (Mg), fibra neutro-detergente (NDF) y lignina (ADL). Se determinó la digestibilidad in vitro de la materia seca (IVDMD) por el método de la pepsina-celulasa y la energía metabolizable (EM) fue estimada a partir de ella. En promedio las graminoides presentaron mayores contenidos en NDF y menores en el resto de nutrientes que las dicotiledóneas. El efecto mes fue solo significativo para ADL, CP, P y K, siendo generalmente el mes de junio el que presentó diferencias significativas con el resto de los meses. El contenido en CP, P y K disminuyó con la madurez, mientras que ADL y Ca aumentaron. Los valores de NDF, IVDMD y Mg se mantuvieron relativamente constantes durante todo el verano en ambos grupos botánicos. Este hecho es destacable porque permite un suministro constante de EM para los herbívoros durante todo el período de pastoreo (Julio a Septiembre). Las dicotiledóneas cubren los requerimientos de vacas y ovejas durante el período de pastoreo de todos los nutrientes analizados excepto en P. Las graminoides son deficitarias en EM, P y Mg, y su contenido en CP es un poco justo para las necesidades de las ovejas. Debido a que el régimen alimentario de vacas y ovejas está basado principalmente en las graminoides, los animales podrían estar experimentando un déficit nutricional cuando pastan en los pastos de puerto pirenaicos.
eng
openAccess
Chemical compositions
Forbs
Graminoids
Nutritional requirements
Summer ranges
Pyrenees
Preliminary data on nutritional value of abundant species in supraforestal Pyrenean pastures
artículo
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