Firma en Digital.CSIC (*)
Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo
 
Centro o Instituto
CSIC - Instituto de la Grasa (IG)
 
Departamento
Fitoquímica de los Alimentos. Grupo: Fitoquímicos, bioactividad y desarrollo de procesos
 
Categoría Profesional
Investigador Ramón y Cajal
 
Especialización
Desarrollo de procesos para la obtención de componentes bioactivos a partir de subproductos agroindustriales y determinación de actividad biológica.
 
Email
guirogu@ig.csic.es
 
 
 
Otros identificadores (con url)
 

Publications

Results 1-20 of 77 (Search time: 0.026 seconds).

RightsPreviewIssue DateTitleAuthor(s)Type
1closedAccess20093,4-Dihydroxyphenylglycol (DHPG): An Important Phenolic Compound Present in Natural Table OlivesRodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Lama Muñoz, Antonio CSIC; Jaramillo Carmona, Sara M. ; Fuentes Alventosa, José María CSIC; Guillén Bejarano, Rafael CSIC ORCID ; Jiménez Araujo, Ana CSIC ORCID ; Rodríguez-Arcos, Rocío CSIC ORCID ; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID artículo
2openAccessAnti-Inflammatory_Fernandez_PV_Art_2021.pdf.jpg22-Jan-2021Anti-Inflammatory and Antioxidant Activity of Hydroxytyrosol and 3,4-Dihydroxyphenyglycol Purified from Table Olive EffluentsFernández-Prior, África; Bermúdez-Oria, Alejandra; Millán-Linares, María del Carmen CSIC ORCID ; Fernández-Bolaños, Juan; Espejo-Calvo, Juan Antonio; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID artículo
3closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2018Anti-Inflammatory local effect of hydroxytyrosol combined with pectin-alginate and olive oil on trinitrobenzene sulfonic acid-induced colitis in wistar ratsVoltes, A.; Bermúdez-Oria, Alejandra; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Reyes-Díaz, M. Luisa; Olano, C.; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Portilla, Fernando de laartículo
4closedAccessOct-2011Anti-platelet effects of olive oil extract: In vitro functional and proteomic studiesRoos, Baukje de; Zhang, Xiaodong; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Wood, Sharon; Rucklidge, Garry J.; Redid, Martin D.; Duncan, Gary J.; Cantlay, Louise L.; Duthie, Garry G.; O'Kennedy, Niamhartículo
5openAccessfoods-10-00503-v2.pdf.jpg26-Feb-2021Antioxidant Capacity and Phenolic and Sugar Profiles of Date Fruits Extracts from Six Different Algerian Cultivars as Influenced by Ripening Stages and Extraction SystemsTassoult, Malika; Edine Kati, Djamel; Fernández-Prior, África; Bermúdez-Oria, Alejandra; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID artículo
6openAccessPostprint_FoodChem_2016_V196_P917.pdf.jpg1-Apr-2016Antioxidant phenolic extracts obtained from secondary Tunisian date varieties (Phoenix dactylifera L.) by hydrothermal treatmentsMrabet, Abdessalem; Jiménez Araujo, Ana CSIC ORCID ; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Rubio-Senent, Fátima; Lama-Muñoz, Antonio; Sindic, Marianne; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID artículo
7openAccessPostP_2020_JMF_V23_P719.pdf.jpg2020Antiproliferative Activity of Olive Extract Rich in Polyphenols and Modified Pectin on Bladder Cancer CellsBermúdez-Oria, Alejandra; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Rubio-Senent, Fátima; Sánchez-Carbayo, Marta; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID artículo
8openAccessPostprint_2017_FoodChem_V240_P831.pdf.jpgFeb-2018Bioactive compounds in Mexican genotypes of cocoa cotyledon and huskHernández Hernández, Carolina; Viera Alcaide, Isabel CSIC ORCID ; Morales Sillero, Ana; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID artículo
9openAccessPostprint_2014_BiomassBioenergy_V67_P443.pdf.jpg2014Biodiesel production from olive-pomace oil of steam-treated alperujoLama-Muñoz, Antonio; Álvarez-Mateos, Paloma; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Durán-Barrantes, M. M.; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID artículo
10openAccessmolecules-25-05438.pdf.jpg20-Nov-2020Biogas Potential of the Side Streams Obtained in a Novel Phenolic Extraction System from Olive Mill Solid WasteFernández-Prior, África; Trujillo-Reyes, Ángeles ; Serrano, Antonio ; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Reinhard, Claudio; Fermoso, Fernando G. ORCID artículo
11openAccessPostprint_2017_WasteManagement.pdf.jpg9-Jan-2017Biomethanization of olive mill solid waste after phenols recovery through low-temperature thermal pre-treatmentSerrano, Antonio ; Fermoso, Fernando G. ORCID ; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Borja Padilla, Rafael CSIC ORCID artículo
12openAccessPostP_2008_JFS_V73_PC526.pdf.jpg2008Characterization of asparagus lignin by HPLCJaramillo Carmona, Sara M. ; Fuentes Alventosa, José María CSIC; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Waldron, K.W.; Smith, A.C.; Guillén Bejarano, Rafael CSIC ORCID ; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Jiménez Araujo, Ana CSIC ORCID ; Rodríguez-Arcos, Rocío CSIC ORCID artículo
13openAccessPostP_2019_JSFA_V99_P325.pdf.jpg2019Cocoa bean husk: industrial source of antioxidant phenolic extractHernández Hernández, Carolina; Morales Sillero, Ana; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Bermúdez-Oria, Alejandra; Azpeitia Morales, Alfonso; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID artículo
14closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2017Complexation of hydroxytyrosol and 3,4-dihydroxyphenylglycol with pectin and their potential use for colon targetingBermúdez-Oria, Alejandra; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Rubio-Senent, Fátima; Lama-Muñoz, Antonio; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID artículo
15openAccessConfirmation_strong_complex_phenol-dietary_2020_Postprint.pdf.jpgMay-2020Confirmation by solid-state NMR spectroscopy of a strong complex phenol-dietary fiber with retention of antioxidant activity in vitroBermúdez-Oria, Alejandra; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Fernández-Prior, África; Knicker, Heike CSIC ORCID ; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID artículo
16openAccessPostP_2019_FSTR_V25_P1.pdf.jpg2019Date Palm Fruits as a Potential Source of Functional Dietary Fiber: A ReviewMrabet, Abdessalem; Hammadi, Hamza; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Jiménez Araujo, Ana CSIC ORCID ; Sindic, Marianneartículo
17openAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2020Deep eutectic solvents improve the biorefinery of alperujo by extraction of bioactive molecules in combination with industrial thermal treatmentsFernández-Prior, África; Charfi, Akram; Bermúdez-Oria, Alejandra; Rodríguez-Juan, Elisa; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID artículo
18closedAccess15-Jun-2011Determination of 3,4-dihydroxyphenylglycol, hydroxytyrosol and tyrosol purified from olive oil by-products with HPLC in animal plasma and tissuesRodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Wood, Sharon; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Duthie, Garry G.; Roos, Baukje deartículo
19openAccessPostprint_2019_MeatSci_V148_P213.pdf.jpg2019Effect of edible pectin-fish gelatin films containing the olive antioxidants hydroxytyrosol and 3,4-dihydroxyphenylglycol on beef meat during refrigerated storageBermúdez-Oria, Alejandra; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Rubio Senent, Fátima; Fernández-Prior, África; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID artículo
20openAccessPostP_2009_FoodChem_V113_P665.pdf.jpgMar-2009Effect of extraction method on chemical composition and functional characteristics of high dietary fibre powders obtained from asparagus by-productsFuentes Alventosa, José María CSIC; Rodríguez-Gutiérrez, Guillermo CSIC ORCID ; Jaramillo Carmona, Sara M. ; Espejo-Calvo, J. A.; Rodríguez-Arcos, Rocío CSIC ORCID ; Fernández-Bolaños Guzmán, Juan CSIC ORCID ; Guillén Bejarano, Rafael CSIC ORCID ; Jiménez Araujo, Ana CSIC ORCID artículo