Firma en Digital.CSIC (*):
Jiménez Díaz, Rufino
 
Centro o Instituto:
CSIC - Instituto de la Grasa (IG)
 
Departamento:
Biotecnología de Alimentos. Grupo: Interacciones Bacterias Lácticas-Levaduras en Alimentos
 
Categoría Profesional:
Investigador Científico
 
Especialización:
Ciencia y Tecnología de Alimentos.
 
 
Otros identificadores (con url):
 
 
Email:
rjimenez@cica.es
 

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RightsPreviewIssue DateTitleAuthor(s)Type
1openAccessL_pentosus-paired.pdf.jpgMay-2012A novel Lactobacillus pentosus-paired starter culture for Spanish-style green olivefermentationRuiz-Barba, José Luis  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
2openAccessIG_AGROCSIC.pdf.jpgJun-2005Aceituna de Mesa: de la fermentación tradicional a la utilización de cultivos iniciadoresRuiz-Barba, José Luis  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
3openAccessGrasasyAceites1989.pdf.jpg1989Actividad antibacteriana de las salmueras de aceitunas verdes sobre Lactobacillus plantarumRuiz-Barba, José Luis  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
4closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgApr-1995Availability of Essential B-Group Vitamins to Lactobacillus plantarum in Green Olive Fermentation BrinesRuiz-Barba, José Luis  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
5closedAccessFeb-1991Bactericidal action of oleuropein extracted from green olives against Lactobacillus plantarumRuiz-Barba, José Luis  ; Garrido Fernández, A.  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
6closedAccess1990Bactericidal effect of phenolic compounds from green olives on Lactobacillus plantarumRuiz-Barba, José Luis  ; Ríos, Rosa M. ; Fedriani-Iriso, C.; Olías Jiménez, José Manuel; Ríos Martín, José Julián ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
7closedAccess18-Aug-1998Bacteriocin production and competitiveness of Lactobacillus plantarum LPCO10 in olive juice broth, a culture medium obtained from olivesLeal-Sánchez, M. Vega; Baras, M.; Ruiz-Barba, José Luis  ; Floriano Pardal, Belén  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
8closedAccessMar-2001Bacteriocin Production in Vancomycin-Resistant and Vancomycin-Susceptible Enterococcus Isolates of Different OriginsCampo, Rosa del; Tenorio, Carmen ; Jiménez Díaz, Rufino  ; Rubio, Carmen; Gómez-Lus, Rafael; Baquero, Fernando; Torres, Carmenartículo
9closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2012Biofilm formation on abiotic and biotic surfaces during Spanish style green table olive fermentationDomínguez Manzano, Jesús; Olmo-Ruiz, Carmen ; Bautista-Gallego, J.  ; Arroyo López, Francisco Noé  ; Garrido Fernández, A.  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
10openAccessCoculture enhances.pdf.jpgMay-2010Coculture with specific bacteria enhances survival of Lactobacillus plantarum NC8, an autoinducer-regulated bacteriocin producer, in olive fermentationsRuiz-Barba, José Luis  ; Caballero-Guerrero, Belén  ; Maldonado-Barragán, Antonio ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
11openAccessGenomeAnnounc_2018_V6_e00379.pdf.jpg2018Draft genome sequences of six Lactobacillus pentosus strains isolated from brines of traditionally fermented Spanish-style green table olivesCalero Delgado, Beatriz; Martín-Platero, Antonio M. ; Pérez-Pulido, Antonio J. ; Benítez-Cabello, Antonio; Casimiro-Soriguer, Carlos S.; Martínez-Bueno, Manuel; Arroyo López, Francisco Noé  ; Rodríguez-Gómez, Francisco J.  ; Bautista-Gallego, J.  ; Garrido Fernández, A.  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
12openAccessC901.pdf.jpgJul-2009Enterocin C, a Class IIb Bacteriocin Produced by E. faecalis C901, a Strain Isolated from Human ColostrumMaldonado-Barragán, Antonio ; Caballero-Guerrero, Belén  ; Jiménez, Esther; Jiménez Díaz, Rufino  ; Ruiz-Barba, José Luis  ; Rodríguez, Juan M.artículo
13openAccessPostprint_2015_AntonieVan_Leeuwenhoek_V108_P597.pdf.jpg2015Evaluation and identification of poly-microbial biofilms on natural green Gordal table olivesBenítez-Cabello, Antonio; Romero-Gil, Verónica; Rodríguez-Gómez, Francisco J.  ; Garrido Fernández, A.  ; Jiménez Díaz, Rufino  ; Arroyo López, Francisco Noé  artículo
14openAccessPostP_2018_FoodFunct_V9_P3884.pdf.jpg12-Jun-2018Exopolysaccharides from olive brines could reduce the adhesion of ETEC K88 to intestinal epithelial cellsZhu, Yanan; González-Ortiz, Gemma; Jiménez Díaz, Rufino  ; Pérez-Trujillo, Míriam; Parella, Teodor; López-Colom, Paola; Martín-Orúe, Susana Maríaartículo
15openAccessFermentation_profile_FM2003.pdf.jpgAug-2003Fermentation profile and optimization of green olive fermentationusing Lactobacillus plantarum LPCO10 as a starter cultureLeal-Sánchez, M. Vega; Ruiz-Barba, José Luis  ; Sánchez Gómez, Antonio Higinio  ; Rejano Navarro, Luis ; Jiménez Díaz, Rufino  ; Garrido Fernández, A.  artículo
16openAccessPostprint_2015_ApplEnvironMicrobiol.pdf.jpg13-Nov-2015Formation of In Vitro Mixed-Species Biofilms by Lactobacillus pentosus and Yeasts Isolated from Spanish-Style Green Table Olive FermentationsLeón Romero, Angela María ; Domínguez Manzano, Jesús; Garrido Fernández, A.  ; Arroyo López, Francisco Noé  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
17openAccessStandardsGenSci_2017_12_70_Genome.pdf.jpg2-Dec-2017Genome overview of eight Candida boidinii strains isolated from human activities and wild environmentsCamiolo, Salvatore; Porru, Cinzia; Benítez-Cabello, Antonio; Rodríguez-Gómez, Francisco J.  ; Calero Delgado, Beatriz; Porceddu, Andrea; Budroni, Marilena; Mannazzu, Ilaria; Jiménez Díaz, Rufino  ; Arroyo López, Francisco Noé  artículo
18openAccessPostprint_2018_FoodMicrobiol_V69_P33.pdf.jpgFeb-2018Genotyping, identification and multifunctional features of yeasts associated to Bosana naturally black table olive fermentationsPorru, Cinzia; Rodríguez-Gómez, Francisco J.  ; Benítez-Cabello, Antonio; Jiménez Díaz, Rufino  ; Zara, Giacomo; Budroni, Marilena; Mannazzu, Ilaria; Arroyo López, Francisco Noé  artículo
19openAccessJB2004.pdf.jpgMar-2004Induction of plantaricin production in Lactobacillus plantarum NC8 after coculture with specific Gram-positive bacteria is mediated by an autoinduction mechanismMaldonado-Barragán, Antonio ; Jiménez Díaz, Rufino  ; Ruiz-Barba, José Luis  artículo
20openAccessInhibition polyphenol plantarum.pdf.jpgJan-1993Inhibition of Lactobacillus plantarum by polyphenols extracted from two different kinds of olive brineRuiz-Barba, José Luis  ; Brenes Balbuena, Manuel  ; Jiménez Díaz, Rufino  ; García García, Pedro  ; Garrido Fernández, A.  artículo