Firma en Digital.CSIC (*):
Ruiz-Barba, José Luis
 
Centro o Instituto:
CSIC - Instituto de la Grasa (IG)
 
Departamento:
Biotecnología de Alimentos. Grupo: Biotecnología de Aceitunas de Mesa: Bacterias Lácticas
 
Categoría Profesional:
Científico Titular
 
Especialización:
Ciencia y Tecnología de Alimentos.
 
 
Otros identificadores (con url):
 
 
Email:
jlruiz@cica.es
 

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RightsPreviewIssue DateTitleAuthor(s)Type
1openAccessL_pentosus-paired.pdf.jpgMay-2012A novel Lactobacillus pentosus-paired starter culture for Spanish-style green olivefermentationRuiz-Barba, José Luis  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
2openAccessIG_AGROCSIC.pdf.jpgJun-2005Aceituna de Mesa: de la fermentación tradicional a la utilización de cultivos iniciadoresRuiz-Barba, José Luis  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
3openAccessGrasasyAceites1989.pdf.jpg1989Actividad antibacteriana de las salmueras de aceitunas verdes sobre Lactobacillus plantarumRuiz-Barba, José Luis  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
4closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgApr-1995Availability of Essential B-Group Vitamins to Lactobacillus plantarum in Green Olive Fermentation BrinesRuiz-Barba, José Luis  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
5closedAccessFeb-1991Bactericidal action of oleuropein extracted from green olives against Lactobacillus plantarumRuiz-Barba, José Luis  ; Garrido Fernández, A.  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
6closedAccess1990Bactericidal effect of phenolic compounds from green olives on Lactobacillus plantarumRuiz-Barba, José Luis  ; Ríos, Rosa M. ; Fedriani-Iriso, C.; Olías Jiménez, José Manuel; Ríos Martín, José Julián ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
7closedAccess18-Aug-1998Bacteriocin production and competitiveness of Lactobacillus plantarum LPCO10 in olive juice broth, a culture medium obtained from olivesLeal-Sánchez, M. Vega; Baras, M.; Ruiz-Barba, José Luis  ; Floriano Pardal, Belén  ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
8openAccessCarotenoid_.pdf.jpg10-Jan-2010Carotenoid production in Lactobacillus plantarumGarrido Fernández, J.  ; Maldonado-Barragán, Antonio ; Caballero-Guerrero, Belén  ; Hornero-Méndez, Dámaso  ; Ruiz-Barba, José Luis  artículo
9closedAccess2012Characterisation of Lactobacillus salivarius CECT 5713, a strain isolated from human milk: from genotype to phenotypeLanga, Susana; Maldonado-Barragán, Antonio ; Delgado, Susana ; Martín, Rebeca; Martín, Virginia; Jiménez, Esther; Ruiz-Barba, José Luis  ; Mayo Pérez, Baltasar ; Connor, Ruth I.; Suárez Fernández, Juan Evaristo ; Rodríguez Gómez, Juan M.artículo
10openAccessCoculture enhances.pdf.jpgMay-2010Coculture with specific bacteria enhances survival of Lactobacillus plantarum NC8, an autoinducer-regulated bacteriocin producer, in olive fermentationsRuiz-Barba, José Luis  ; Caballero-Guerrero, Belén  ; Maldonado-Barragán, Antonio ; Jiménez Díaz, Rufino  artículo
11closedAccess1993Construction of integrating derivatives of pHV60 for use in Lactobacillus plantarumDuckworth, Andrew W.; Ruiz-Barba, José Luis  ; Warner, Philip J.artículo
12openAccessPostprint_2016_FoodMic_V54_P53.pdf.jpg2016Diversity and enumeration of halophilic and alkaliphilic bacteria in Spanish-style green table-olive fermentationsLucena-Padrós, Helena ; Ruiz-Barba, José Luis  artículo
13openAccessC901.pdf.jpgJul-2009Enterocin C, a Class IIb Bacteriocin Produced by E. faecalis C901, a Strain Isolated from Human ColostrumMaldonado-Barragán, Antonio ; Caballero-Guerrero, Belén  ; Jiménez, Esther; Jiménez Díaz, Rufino  ; Ruiz-Barba, José Luis  ; Rodríguez, Juan M.artículo
14closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgAug-2014Enterococcus olivae sp. nov., isolated from Spanish-style green-olive fermentationsLucena-Padrós, Helena ; González Grau, Juan Miguel  ; Caballero-Guerrero, Belén  ; Ruiz-Barba, José Luis  ; Maldonado-Barragán, Antonio artículo
15embargoedAccessPostprint_2018_FoodMicrobiol_V76_P382.pdf.jpgDec-2018Expression of genes involved in metabolism of phenolic compounds by Lactobacillus pentosus and its relevance for table-olive fermentationsCarrasco, José Antonio; Lucena-Padrós, Helena ; Brenes Balbuena, Manuel  ; Ruiz-Barba, José Luis  artículo
16openAccessFermentation_profile_FM2003.pdf.jpgAug-2003Fermentation profile and optimization of green olive fermentationusing Lactobacillus plantarum LPCO10 as a starter cultureLeal-Sánchez, M. Vega; Ruiz-Barba, José Luis  ; Sánchez Gómez, Antonio Higinio  ; Rejano Navarro, Luis ; Jiménez Díaz, Rufino  ; Garrido Fernández, A.  artículo
17openAccessPostprint_Int_J_Food_Mic_2014_V190_P72.pdf.jpg2014Genetic diversity and dynamics of bacterial and yeast strains associated to Spanish-style green table-olive fermentations in large manufacturing companiesLucena-Padrós, Helena ; Caballero-Guerrero, Belén  ; Maldonado-Barragán, Antonio ; Ruiz-Barba, José Luis  artículo
18openAccessL_pentosus_IG1_genome.pdf.jpg2011Genome Sequence of Lactobacillus pentosus IG1, a Strain Isolated from Spanish-Style Green Olive FermentationsMaldonado-Barragán, Antonio ; Caballero-Guerrero, Belén  ; Lucena-Padrós, Helena ; Ruiz-Barba, José Luis  artículo
19openAccessJB2004.pdf.jpgMar-2004Induction of plantaricin production in Lactobacillus plantarum NC8 after coculture with specific Gram-positive bacteria is mediated by an autoinduction mechanismMaldonado-Barragán, Antonio ; Jiménez Díaz, Rufino  ; Ruiz-Barba, José Luis  artículo
20openAccessInhibition polyphenol plantarum.pdf.jpgJan-1993Inhibition of Lactobacillus plantarum by polyphenols extracted from two different kinds of olive brineRuiz-Barba, José Luis  ; Brenes Balbuena, Manuel  ; Jiménez Díaz, Rufino  ; García García, Pedro  ; Garrido Fernández, A.  artículo