Monica_Bueno2.jpg picture
 
Firma en Digital.CSIC (*)
Bueno, Mónica
 
Centro o Instituto
CSIC-UAM - Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
 
Departamento
Bioactividad y análisis de alimentos. Grupo Foodomics
 
Categoría Profesional
Posdoctoral
 
Especialización
El término “Foodomics” fue definido por primera vez en una publicación SCI por nuestro grupo de investigación (J. Chromatogr. A 1216 (2009) 7109; Anal. Chem. 84 (2012) 10150). En el Laboratorio de Alimentómica (Foodomics Lab), desarrollamos y empleamos técnicas masivas de análisis (transcriptómica, proteómica, metabolómica) para investigar aspectos de los alimentos y la nutrición inabordables hasta hace pocos años (incluyendo bioactividad, seguridad y calidad de alimentos a nivel molecular). Nuestras líneas de investigación incluyen además: Desarrollo de métodos avanzados de análisis de alimentos; Ingredientes y alimentos funcionales; Desarrollo de procesos con fluidos subcríticos y supercríticos; Caracterización y control de la calidad de alimentos; Seguridad Alimentaria. El objetivo a corto plazo es poder estudiar mediante una aproximación Alimentómica cómo los alimentos repercuten en la prevención o evolución de enfermedades que tienen una elevada incidencia en nuestra sociedad, en concreto el cáncer de colon y Alzheimer. Idealmente en el futuro se podrá llegar a dar unas pautas a cada individuo sobre la alimentación que le proporcione los mayores estándares de salud y el menor riesgo de padecer determinadas enfermedades, si bien esta alimentación personalizada será viable a muy largo plazo. El objetivo último de la Alimentómica es mejorar la salud, bienestar y conocimiento de los consumidores así como su confianza en los alimentos que consumen.
 
Email
monica.bueno@csic.es
 
 
 
 

Results 1-20 of 23 (Search time: 0.041 seconds).

RightsPreviewIssue DateTitleAuthor(s)Type
1closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg15-May-2018A procedure for the measurement of Oxygen Consumption Rates (OCRs) in red wines and some observations about the influence of wine initial chemical compositionMarrufo-Curtido, Almudena; Carrascón, Vanesa; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Ferreira, Vicente; Escudero, Anaartículo
2closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg1-Mar-2018Ageing and retail display time in raw beef odour according to the degree of lipid oxidationResconi, Virginia C.; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Escudero, Ana; Magalhaes, Danielle; Ferreira, Vicente; Campo, M. Marartículo
3closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2020Chiral analysis in food scienceÁlvarez-Rivera, Gerardo; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Ballesteros-Vivas, Diego; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
4openAccesscompressacti.pdf.jpg2020Compressed CO2 technologies for the recovery of carotenoid-enriched extracts from Dunaliella salina with potential neuroprotective activityBueno, Mónica CSIC ORCID ; Vitali, Clementina; Sánchez-Martínez, J. David; Mendiola, J. A. CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
5closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg30-May-2019Development of a robust HS-SPME-GC-MS method for the analysis of solid food samples. Analysis of volatile compounds in fresh raw beef of differing lipid oxidation degreesBueno, Mónica CSIC ORCID ; Resconi, Virginia C.; Campo, M. Mar; Ferreira, Vicente; Escudero, Anaartículo
6openAccessFormation_accumulation.pdf.jpg14-Feb-2018Formation and accumulation of acetaldehyde and strecker aldehydes during red wine oxidationBueno, Mónica CSIC ORCID ; Marrufo-Curtido, Almudena; Carrascón, Vanesa; Fernández-Zurbano, Purificación CSIC ORCID; Escudero, Ana; Ferreira, Vicenteartículo
7closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg30-Jun-2017Gas chromatography-mass spectrometry strategies for the accurate and sensitive speciation of sulfur dioxide in wineCarrascón, Vanesa; Ontañón, Ignacio; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Ferreira, Vicenteartículo
8openAccessImbimbo et al ACS-R1 marked.pdf.jpg2020Green compressed fluid technologies to extract antioxidants and lipids from Galdieria phlegrea in a biorefinery approachImbimbo, Paola; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; D’Elia, Luigi; Pollio, Antonino; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Olivieri, Giuseppe; Monti, Daria Mariaartículo
9openAccessgreenmicro.pdf.jpg2020Green ultra-high pressure extraction of bioactive compounds from Haematococcus pluvialis and Porphyridium cruentum microalgaeBueno, Mónica CSIC ORCID ; Gallego, Rocío; Chourio, Angélica; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Saldaña, Marleny D. A.artículo
10closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2019Hansen solubility parameters for selection of green extraction solventsSánchez-Camargo, A. P. CSIC ORCID CVN; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Parada-Alfonso, Fabián; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
11openAccessHPLCtomato.pdf.jpg2021HPLC-DAD-APCI-MS as a tool for carotenoid assessment of wild and cultivated cherry tomatoesLondoño-Giraldo, Lina M.; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Corpas-Iguarán, Eduardo; Taborda-Ocampo, Gonzalo; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
12openAccessinproduct.pdf.jpg2021In vitro neuroprotective potential of terpenes from industrial orange juice by-productsSánchez-Martínez, J. David; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Álvarez-Rivera, Gerardo; Tudela, José; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
13closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Key changes in wine aroma active compounds during bottle storage of Spanish red wines under different oxygen levelsFerreira, Vicente; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Franco-Luesma, Ernesto; Culleré, Laura; Fernández-Zurbano, Purificación CSIC ORCIDartículo
14openAccessneuroproduct.pdf.jpg2021Neuroprotective effect of terpenoids recovered from olive oil by-productsSuárez Montenegro, Zully J.; Álvarez-Rivera, Gerardo; Sánchez-Martínez, J. David; Gallego, Rocío; Valdés, Alberto CSIC ORCID; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
15closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg1-Nov-2017Oxygen and SO2 consumption rates in white and rosé wines: relationship with and effects on wine chemical compositionCarrascón, Vanesa; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Fernández-Zurbano, Purificación CSIC ORCID; Ferreira, Vicenteartículo
16closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg10-Dec-2015Oxygen Consumption by Red Wines. Part I: Consumption Rates, Relationship with Chemical Composition, and Role of SO2Ferreira, Vicente; Carrascón, Vanesa; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Ugliano, Maurizio; Fernández-Zurbano, Purificación CSIC ORCIDartículo
17closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg8-Dec-2015Oxygen Consumption by Red Wines. Part II: Differential Effects on Color and Chemical Composition Caused by Oxygen Taken in Different Sulfur Dioxide-Related Oxidation ContextsCarrascón, Vanesa; Fernández-Zurbano, Purificación CSIC ORCID; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Ferreira, Vicenteartículo
18openAccessWagner et al. - 2021 - Phytosterol-rich compressed fluids extracts from Phormidium autumnale cyanobacteria with neuroprotective potentia-annotated.pdf.jpg2021Phytosterol-rich compressed fluids extracts from Phormidium autumnale cyanobacteria with neuroprotective potentialBittencourt Fagundes, Mariane; Álvarez-Rivera, Gerardo; Mendiola, J. A. CSIC ORCID ; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Sánchez-Martínez, J. David; Wagner, Roger; Jacob-Lopes, Eduardo; Queiroz Zepka, Leila; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
19openAccessrecentreview.pdf.jpg2019Recent advances in mass spectrometry studies of non-covalent complexes of macrocycles - A reviewCasas-Hinestroza, José Luis; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
20embargoedAccessSeasonal variation of chemical profile of Ruta graveolens.pdf.jpg2021Seasonal variation of chemical profile of Ruta graveolens extracts and biological activity against Fusarium oxysporum, Fusarium proliferatum and Stemphylium vesicariumReyes-Vaquero, Lorena; Bueno, Mónica CSIC ORCID ; Ventura-Aguilar, Rosa Isela; Aguilar-Guadarrama, A. Berenice; Robledo-Quintos, Norma; Sepúlveda Jiménez, Gabriela; Vanegas-Espinoza, Pablo; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Del Villar-Martínez, Almaartículo