Beatriz_Miralles.jpg picture
 
Firma en Digital.CSIC (*)
Miralles, Beatriz
 
Centro o Instituto
CSIC-UAM - Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
 
Departamento
Bioactividad y análisis de alimentos. Grupo de Bioactividad y Alergenicidad de Proteínas y Péptidos Alimentarios (BIOPEP)
 
Categoría Profesional
Personal de Apoyo
 
Especialización
El grupo estudia el papel de las proteínas y péptidos alimentarios como compuestos bioactivos. Esto incluye la identificación de proteínas y péptidos con propiedades beneficiosas para la salud o que pueden reducir el riesgo de padecer determinadas enfermedades: antihipertensivos, antioxidantes, antiproliferativos, inmunomodulantes, relacionados con la función intestinal y con las patologías que caracterizan al síndrome metabólico; así como aquellos que pueden actuar como alérgenos alimentarios. Se aborda su caracterización química y bioquímica y se evalúan sus propiedades biológicas, para profundizar en la relación existente entre estructura y actividad. También se estudia su digestibilidad gastrointestinal y su biodisponibilidad, así como los beneficios y riesgos que comportan para la salud humana. Además de investigar sobre las funciones de las proteínas y péptidos en el mantenimiento de la salud, también se utilizan sus propiedades espumantes, emulsificantes y gelificantes para mejorar la textura de los alimentos y contribuir a la innovación gastronómica. Para ello, el grupo cuenta con expertos en técnicas electroforéticas, cromatográficas, espectrometría de masas, cultivos celulares, modelos animales, expresión génica, tecnología culinaria y análisis sensorial.
 
Email
beatriz.miralles@csic.es
 
 
 
 

Results 1-20 of 61 (Search time: 0.046 seconds).

RightsPreviewIssue DateTitleAuthor(s)Type
1closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Acute and repeated dose (28 days) oral safety studies of alibird in ratsCorzo, Nieves CSIC ORCID ; Olano, Agustín CSIC ; Montilla, Antonia CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Martínez-Maqueda, D. CSIC ORCID; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC ; García-Risco, Mónica R. CSIC ORCID ; González, Monserrat CSIC ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID artículo
2closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2003Analysing para-κ-casein and related peptides as indicators of milk proteolysisMiralles, Beatriz CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Ramos, Mercedes CSIC; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
3closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2011Antibacterial activity of products of depolymerization of chitosans with lysozyme and chitosanase against Campylobacter jejuniMengíbar, M.; Gañan, M.; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Carrascosa, Alfonso V. CSIC ORCID ; Martínez-Rodríguez, Adolfo J. CSIC ORCID artículo
4closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2012Antihypertensive peptides from food proteins: a reviewMartínez-Maqueda, D. CSIC ORCID; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID artículo
5openAccessantioxicompon.pdf.jpg2017Antioxidant, ACE-inhibitory and antimicrobial activity of fermented goat milk: activity and physicochemical property relationship of the peptide componentsMoreno-Montoro, Miriam; Olalla-Herrera, Manuel; Rufián-Henares, José Ángel; Giménez-Martínez, Rafael; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Bergillos, Triana; Navarro-Alarcón, Miguel; Jauregi, Paulaartículo
6closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgFeb-2000Application of capillary electrophoresis to the characterization of processed cheesesMiralles, Beatriz CSIC ORCID ; Ramos, Mercedes CSIC; Amigo, Lourdes CSIC ORCID artículo
7openAccessbioaccesimilk.pdf.jpg2018Bioaccessible peptides released by in vitro gastrointestinal digestion of fermented goat milksMoreno-Montoro, Miriam; Jauregi, Paula; Navarro-Alarcón, Miguel; Olalla-Herrera, Manuel; Giménez-Martínez, Rafael; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Miralles, Beatriz CSIC ORCID artículo
8closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Bioavailability and kinetics of the antihypertensive casein-derived peptide HLPLP in ratsSánchez-Rivera, Laura CSIC; Ares, I.; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Gómez-Ruiz, José Ángel CSIC; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Martínez-Larrañaga, M. R.; Anadón, A.; Martínez, Maria A.artículo
9closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2019Can dynamic in vitro digestion systems mimic the physiological reality?Dupont, Didier; Alric, M.; Blanquet-Diot, S.; Bornhorst; G.; Cueva, Carolina CSIC ORCID ; Deglaire, A.; Denis, S.; Ferrua, M.; Havenaar, R.; Lelieveld, J.; Mackie, A. R.; Marzorati, M.; Ménard, Olivia; Minekus, Mans; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Abbeele, P. van denartículo
10closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Casein hydrolysate and derived peptides stimulate mucin secretion and gene expression in human intestinal cellsMartínez-Maqueda, D. CSIC ORCID; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Cruz-Huerta, Elvia CSIC; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
11openAccesscaseinspecif.pdf.jpg2017Casein hydrolysates by Lactobacillus brevis and Lactococcus lactis proteases: Peptide profile discriminates strain-dependent enzyme specificityZohra Bounouala, Fatima; Roudj, Salima; Karam, Nour-Eddine; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Miralles, Beatriz CSIC ORCID artículo
12openAccessCaseinophosphopeptides released.pdf.jpg2015Caseinophosphopeptides released after tryptic hydrolysis versus simulated gastrointestinal digestion of a casein-derived by-productCruz-Huerta, Elvia CSIC; García-Nebot, María José CSIC; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID artículo
13closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2005Characterization of fresh cheeses by capillary electrophoresisMiralles, Beatriz CSIC ORCID ; Ramos, Mercedes CSIC; Amigo, Lourdes CSIC ORCID artículo
14closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2020Compared digestibility of plant protein isolates by using the INFOGEST digestion protocolSantos-Hernández, Marta CSIC ORCID; Alfieri, Fabio; Gallo, Veronica; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Masi, Paolo; Romano, Annalisa; Ferranti, Pasquale; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
15closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgDec-2006Comparison of capillary electrophoresis and isoelectric focusing for analysis of casein/caseinate addition in processed cheesesMiralles, Beatriz CSIC ORCID ; Krause, Ingolf; Ramos, Mercedes CSIC; Amigo, Lourdes CSIC ORCID artículo
16closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgDec-2000Comparison of three methods to determine the whey protein to total protein ratio in milkMiralles, Beatriz CSIC ORCID ; Bartolomé, Begoña CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Ramos, Mercedes CSICartículo
17openAccesscomposingredi.pdf.jpg2021Composition of Brazil nut (Bertholletia excels HBK), its beverage and by-products: A healthy food and potential source of ingredientsVasquez, Wilson V.; Martín, Diana CSIC ; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC ; Cano, M. Pilar CSIC ORCID artículo
18openAccesscorrelatimodels.pdf.jpg2018Correlation between in vitro and in vivo data on food digestion. What can we predict with static in vitro digestion models?Bohn, Torsten; Carrière, Frèderic; Day, L.; Deglaire, A.; Egger, Lotti; Freitas, D.; Golding, Matt; Le Feunteun, Steven; Macierzanka, A.; Ménard, Olivia; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Moscovici, A.; Portmann, Reto; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Rémond, D.; Santé-Lhoutelier, V.; Wooster, T. J.; Lesmes, U.; Mackie, A. R.; Dupont, Didierartículo
19closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2018Critical review and perspectives on food-derived antihypertensive peptidesMiralles, Beatriz CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
20closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgMar-2000Determination of whey protein to total protein ratio in UHT milk using fourth derivative spectroscopyMiralles, Beatriz CSIC ORCID ; Bartolomé, Begoña CSIC ORCID ; Ramos, Mercedes CSIC; Amigo, Lourdes CSIC ORCID artículo