Miguel_Herrero.jpg picture
 
Firma en Digital.CSIC (*)
Herrero, Miguel
 
Centro o Instituto
CSIC-UAM - Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
 
Departamento
Bioactividad y análisis de alimentos. Grupo FOODOMICS
 
Categoría Profesional
Personal Investigador
 
Especialización
El término “Foodomics” fue definido por primera vez en una publicación SCI por nuestro grupo de investigación (J. Chromatogr. A 1216 (2009) 7109; Anal. Chem. 84 (2012) 10150). En el Laboratorio de Alimentómica (Foodomics Lab), desarrollamos y empleamos técnicas masivas de análisis (transcriptómica, proteómica, metabolómica) para investigar aspectos de los alimentos y la nutrición inabordables hasta hace pocos años (incluyendo bioactividad, seguridad y calidad de alimentos a nivel molecular). Nuestras líneas de investigación incluyen además: Desarrollo de métodos avanzados de análisis de alimentos; Ingredientes y alimentos funcionales; Desarrollo de procesos con fluidos subcríticos y supercríticos; Caracterización y control de la calidad de alimentos; Seguridad Alimentaria. El objetivo a corto plazo es poder estudiar mediante una aproximación Alimentómica cómo los alimentos repercuten en la prevención o evolución de enfermedades que tienen una elevada incidencia en nuestra sociedad, en concreto el cáncer de colon y Alzheimer. Idealmente en el futuro se podrá llegar a dar unas pautas a cada individuo sobre la alimentación que le proporcione los mayores estándares de salud y el menor riesgo de padecer determinadas enfermedades, si bien esta alimentación personalizada será viable a muy largo plazo. El objetivo último de la Alimentómica es mejorar la salud, bienestar y conocimiento de los consumidores así como su confianza en los alimentos que consumen.
 
Email
m.herrero@csic.es
 
 
 
 

Resultados 61-80 de 120.

DerechosPreviewFecha Public.TítuloAutor(es)Tipo
61openAccessHPLC–ESI–QTOF–MS.pdf.jpg2013HPLC-ESI-QTOF-MS as a powerful analytical tool for characterising phenolic compounds in olive-leaf extractsQuirantes-Piné, Rosa; Lozano-Sánchez, Jesús; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Segura-Carretero, Antonio; Fernández-Gutiérrez, Albertoartículo
62closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016In vitro faecal fermentation of novel oligosaccharides enzymatically synthesized using microbial transglycosidases acting on sucroseDíez-Municio, M. CSIC ORCID; Kolida, Sofía; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Rastall, Robert A.; Moreno, F. Javier CSIC ORCID artículo
63openAccessinvitriter.pdf.jpg2021In vitro neuroprotective potential and lipidomics study of olive leaves extracts enriched in triterpenoidsGallego, Rocío CSIC ORCID; Suárez Montenegro, Zully J. CSIC ORCID; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Valdés, Alberto CSIC ORCID; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
4closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2019Insight of stability of procyanidins in free and liposomal form under an in vitro digestion model: Study of bioaccessibility, kinetic release profile, degradation, and antioxidant activityToro-Uribe, Said; López-Giraldo, Luis; Álvarez-Rivera, Gerardo CSIC ORCID; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
5openAccessInsightscoffeesilverskin.pdf.jpg2016Insights on the health benefits of the bioactive compounds of coffee silverskin extractFernández, B. CSIC ORCID; Lezama Quintana, Adriana; Amigo-Benavent, Miryam; Ullate, Mónica CSIC; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Martín, M. Ángeles CSIC ORCID ; Mesa, M. Dolores; Castillo, M. Dolores del CSIC ORCID artículo
6closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2017Intensified aqueous-based processes to obtain bioactive extracts from Plantago major and Plantago lanceolataMazzutti, Simone; Ferreira, Sandra R. S.; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
7openAccessKojibiose.pdf.jpg2015Kojibiose ameliorates arachidic acid-induced metabolic alterations in hyperglycaemic ratsLaparra, José Moisés CSIC ORCID; Díez-Municio, M. CSIC ORCID; Moreno, F. Javier CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
8openAccessspecialissueliquidphase2018.pdf.jpg2018Liquid phase extraction and separation of natural compoundsIbáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
9closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016Metabolite profiling of licorice (Glycyrrhiza glabra) from different locations using comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to diode array and tandem mass spectrometry detectionMontero, Lidia CSIC ORCID; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Piccinelli, Anna Lisa; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
10closedAccessrestringido.pdf.jpgago-2011Metabolomic assessment with CE-MS of the nutraceutical effect of Cystoseira spp extracts in an animal modelMoraes, Edgar P.; Plaza, Merichel CSIC ORCID; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
11closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Metabolomics approaches based on mass spectrometry for food safety, quality and traceabilityCastro-Puyana, M. CSIC ORCID; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
12closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2021Mycotoxin extraction from edible insects with natural deep eutectic solvents: a green alternative to conventional methodsPradanas-González, Fernando; Álvarez-Rivera, Gerardo CSIC ORCID; Benito-Peña, Elena; Navarro-Villoslada, Fernando; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Moreno-Bondi, María Cruzartículo
13closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2010Neoformation of antioxidants in glycation model systems treated under subcritical water extraction conditionsPlaza, Merichel CSIC ORCID; Amigo-Benavent, Miryam; Castillo, M. Dolores del CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
14closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2017New approaches for the selective extraction of bioactive compounds employing bio-based solvents and pressurized green processesSánchez-Camargo, A. P. CSIC ORCID CVN; Pleite, Natalia CSIC; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Gilbert-López, Bienvenida CSIC ORCIDartículo
15openAccess2011New possibilities for the valorization of olive oil by-productsHerrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Plaza, Merichel CSIC ORCID; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
16closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2020Occurrence of allergen proteins in wines from Chilean marketPavón, Jessy; Henriquez, Karem; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Aranda, Marioartículo
17openAccessMHerrero-etal-Diseño-VF_FoodChem_.pdf.jpg2005Optimization of accelerated solvent extraction of antioxidants from Spirulina platensis microalgaHerrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Martín-Álvarez, Pedro J. CSIC ORCID; Señorans, F. Javier; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
18openAccessNeochloris-v2.pdf.jpg2013Optimization of clean extraction methods to isolate carotenoids from the microalga Neochloris oleoabundans and subsequent chemical characterization using liquid chromatography tandem mass spectrometryCastro-Puyana, M. CSIC ORCID; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Urreta, Iratxe; Mendiola, J. A. CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Suárez-Alvarez, Soniaartículo
19closedAccesspreprint.pdf.jpg2019Optimization of microwave-assisted extraction recovery of bioactive compounds from Origanum glandulosum and Thymus fontanesiiNabet, Nacim; Gilbert-López, Bienvenida CSIC ORCID; Madani, Khodir; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Mendiola, J. A. CSIC ORCID artículo
20closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2015Optimization of rutin isolation from Amaranthus paniculatus leaves by high pressure extraction and fractionation techniquesKraujalis, Paulius; Venskutonis, Petras Rimantas; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo