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Firma en Digital.CSIC (*)
Herrero, Miguel
 
Centro o Instituto
CSIC-UAM - Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
 
Departamento
Bioactividad y análisis de alimentos. Grupo FOODOMICS
 
Categoría Profesional
Personal Investigador
 
Especialización
El término “Foodomics” fue definido por primera vez en una publicación SCI por nuestro grupo de investigación (J. Chromatogr. A 1216 (2009) 7109; Anal. Chem. 84 (2012) 10150). En el Laboratorio de Alimentómica (Foodomics Lab), desarrollamos y empleamos técnicas masivas de análisis (transcriptómica, proteómica, metabolómica) para investigar aspectos de los alimentos y la nutrición inabordables hasta hace pocos años (incluyendo bioactividad, seguridad y calidad de alimentos a nivel molecular). Nuestras líneas de investigación incluyen además: Desarrollo de métodos avanzados de análisis de alimentos; Ingredientes y alimentos funcionales; Desarrollo de procesos con fluidos subcríticos y supercríticos; Caracterización y control de la calidad de alimentos; Seguridad Alimentaria. El objetivo a corto plazo es poder estudiar mediante una aproximación Alimentómica cómo los alimentos repercuten en la prevención o evolución de enfermedades que tienen una elevada incidencia en nuestra sociedad, en concreto el cáncer de colon y Alzheimer. Idealmente en el futuro se podrá llegar a dar unas pautas a cada individuo sobre la alimentación que le proporcione los mayores estándares de salud y el menor riesgo de padecer determinadas enfermedades, si bien esta alimentación personalizada será viable a muy largo plazo. El objetivo último de la Alimentómica es mejorar la salud, bienestar y conocimiento de los consumidores así como su confianza en los alimentos que consumen.
 
Email
m.herrero@csic.es
 
 
 
 

Refined By:
Fecha de Publicación:  [2000 TO 2025]

Resultados 1-20 de 120.

DerechosPreviewFecha Public.TítuloAutor(es)Tipo
1openAccesssustainable biotechnologicalrevised version.pdf.jpg2014A sustainable biotechnological process for the efficient synthesis of kojibioseDíez-Municio, M. CSIC ORCID; Montilla, Antonia CSIC ORCID ; Moreno, F. Javier CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
2openAccessHerrero_et al.pdf.jpg2007Analysis of Chiral Amino Acids in Conventional and Transgenic MaizeHerrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Martín-Álvarez, Pedro J. CSIC ORCID; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
3openAccessrevised-ACifuentes.pdf.jpg2006Analysis of natural antioxidants by capillary electromigration methodsHerrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
4openAccessanticarote.pdf.jpg2022Anti-inflammatory and neuroprotective evaluation of diverse microalgae extracts enriched in carotenoidsGallego, Rocío CSIC ORCID; Valdés, Alberto CSIC ORCID; Suárez Montenegro, Zully J. CSIC ORCID; Sánchez-Martínez, J. David CSIC ORCID; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
5closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016Anti-proliferative activity and chemical characterization by comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to mass spectrometry of phlorotannins from the brown macroalga Sargassum muticum collected on North-Atlantic coastsMontero, Lidia CSIC ORCID; Sánchez-Camargo, A. P. CSIC ORCID CVN; García-Cañas, Virginia CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
6openAccessAntiviral compounds obtained.pdf.jpg2012Antiviral compounds obtained from microalgae commonly used as carotenoid sourcesSantoyo, Susana CSIC ORCID ; Jaime, Laura CSIC ORCID ; Plaza, Merichel CSIC ORCID; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Rodríguez-Meizoso, Irene CSIC; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID artículo
7openAccessapplicaspectro.pdf.jpg2019Application of compressed fluid–based extraction and purification procedures to obtain astaxanthin-enriched extracts from Haematococcus pluvialis and characterization by comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to mass spectrometryGallego, Rocío CSIC ORCID; Arena, Katia; Dugo, Paola; Mondello, Luigi; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
8closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016Application of Hansen solubility approach for the subcritical and supercritical selective extraction of phlorotannins from Cystoseira abies-marinaSánchez-Camargo, A. P. CSIC ORCID CVN; Montero, Lidia CSIC ORCID; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
9openAccessapplitracea.pdf.jpg2017Application of mass spectrometry-based metabolomics approaches for food safety, quality and traceabilityCastro-Puyana, M. CSIC ORCID; Pérez-Míguez, Raquel; Montero, Lidia CSIC ORCID; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
10openAccessassessmetabo.pdf.jpg2022Assessment of cocoa powder changes during the alkalization process using untargeted metabolomicsGreño, Maider; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Marina, María Luisa; Castro-Puyana, M. CSIC ORCIDartículo
11closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Assessment of nutritional and metabolic profiles of pea shoots: The new ready-to-eat baby-leaf vegetableSantos, Joana CSIC; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Mendiola, J. A. CSIC ORCID ; Oliva-Teles, M. T.; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Delerue-Matos, Cristina; Oliveira, M. B. P. P.artículo
12openAccesscapillaryelectromigration.pdf.jpg2022Capillary electromigration methods for food analysis and foodomics: Advances and applications in the period february 2019–february 2021Valdés, Alberto CSIC ORCID; Álvarez-Rivera, Gerardo CSIC ORCID; Socas-Rodríguez, Bárbara CSIC ORCID; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
13openAccessrevised-Review_enviado.pdf.jpg2008Capillary electrophoresis-electrospraymass spectrometry in peptide analysis and peptidomicsHerrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
14openAccessPaper4.pdf.jpg2006Capillary electrophoresis-mass spectrometry of Spirulina platensis proteins obtained by pressurized liquid extractionHerrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Simó, Carolina CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
15openAccessgalactolip-final-.pdf.jpg2007Characterization by high-performance liquid chromatography/electrospray ionization quadrupole time-of-flight mass spectrometry of the lipid fraction of Spirulina platensis pressurized ethanol extractHerrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Vicente, Maria J; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
16openAccessPaper-Procyanidins LCxLCv4.pdf.jpg2013Characterization of grape seed procyanidins by comprehensive two-dimensional hydrophilic interaction × reversed phase liquid chromatography coupled to diode array detection and tandem mass spectrometryMontero, Lidia CSIC ORCID; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Prodanov, M. CSIC ORCID ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID artículo
17openAccesscharacspec.pdf.jpg2018Characterization of secondary metabolites from green cocoa beans using focusing-modulated comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometryToro-Uribe, Said; Montero, Lidia CSIC ORCID; López-Giraldo, Luis; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
18openAccessChemical composition pressurized liquid extracts.pdf.jpg29-jul-2011Chemical composition of bioactive pressurized extracts of Romanian aromatic plantsMiron, T. L.; Plaza, Merichel CSIC ORCID; Bahrim, G.; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN artículo
19closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2021Chemometric optimisation of pressurised liquid extraction for the determination of alliin and S-allyl-cysteine in giant garlic (Allium ampeloprasum L.) by liquid chromatography tandem mass spectrometryPeterssen-Fonseca, Darlene; Henriquez, Karem; Carrasco-Sandoval, Jonathan; Cañumir-Veas, Juan; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Aranda, Marioartículo
20closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2021Chemometric optimization of trypsin digestion method applying infrared, microwave and ultrasound energies for determination of caseins and ovalbumin in winesPavón, Jessy; Henriquez, Karem; Salazar, Ricardo; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Aranda, Marioartículo