Miguel_Herrero.jpg picture
 
Firma en Digital.CSIC (*):
Herrero, Miguel
 
Centro o Instituto:
CSIC-UAM - Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
 
Departamento:
Bioactividad y análisis de alimentos. Grupo FOODOMICS
 
Categoría Profesional:
Personal Investigador
 
Especialización:
El término “Foodomics” fue definido por primera vez en una publicación SCI por nuestro grupo de investigación (J. Chromatogr. A 1216 (2009) 7109; Anal. Chem. 84 (2012) 10150). En el Laboratorio de Alimentómica (Foodomics Lab), desarrollamos y empleamos técnicas masivas de análisis (transcriptómica, proteómica, metabolómica) para investigar aspectos de los alimentos y la nutrición inabordables hasta hace pocos años (incluyendo bioactividad, seguridad y calidad de alimentos a nivel molecular). Nuestras líneas de investigación incluyen además: Desarrollo de métodos avanzados de análisis de alimentos; Ingredientes y alimentos funcionales; Desarrollo de procesos con fluidos subcríticos y supercríticos; Caracterización y control de la calidad de alimentos; Seguridad Alimentaria. El objetivo a corto plazo es poder estudiar mediante una aproximación Alimentómica cómo los alimentos repercuten en la prevención o evolución de enfermedades que tienen una elevada incidencia en nuestra sociedad, en concreto el cáncer de colon y Alzheimer. Idealmente en el futuro se podrá llegar a dar unas pautas a cada individuo sobre la alimentación que le proporcione los mayores estándares de salud y el menor riesgo de padecer determinadas enfermedades, si bien esta alimentación personalizada será viable a muy largo plazo. El objetivo último de la Alimentómica es mejorar la salud, bienestar y conocimiento de los consumidores así como su confianza en los alimentos que consumen.
 
Email:
m.herrero@csic.es
 
 
 
 

Results 1-20 of 104 (Search time: 0.001 seconds).

RightsPreviewIssue DateTitleAuthor(s)Type
1openAccesssustainable biotechnologicalrevised version.pdf.jpg2014A sustainable biotechnological process for the efficient synthesis of kojibioseDíez-Municio, M. ; Montilla, Antonia  ; Moreno, F. Javier ; Herrero, Miguel  artículo
2openAccessHerrero_et al.pdf.jpg2007Analysis of Chiral Amino Acids in Conventional and Transgenic MaizeHerrero, Miguel  ; Ibáñez, Elena  ; Martín-Álvarez, Pedro J. ; Cifuentes, Alejandro  artículo
3openAccessrevised-ACifuentes.pdf.jpg2006Analysis of natural antioxidants by capillary electromigration methodsHerrero, Miguel  ; Ibáñez, Elena  ; Cifuentes, Alejandro  artículo
4closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016Anti-proliferative activity and chemical characterization by comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to mass spectrometry of phlorotannins from the brown macroalga Sargassum muticum collected on North-Atlantic coastsMontero, Lidia ; Sánchez-Camargo, A. P. ; García-Cañas, Virginia  ; Cifuentes, Alejandro  ; Herrero, Miguel  ; Ibáñez, Elena  artículo
5openAccessAntiviral compounds obtained.pdf.jpg2012Antiviral compounds obtained from microalgae commonly used as carotenoid sourcesSantoyo, Susana  ; Jaime, Laura  ; Plaza, Merichel ; Herrero, Miguel  ; Rodríguez-Meizoso, Irene; Ibáñez, Elena  ; Reglero, Guillermo  artículo
6openAccessapplicaspectro.pdf.jpg2019Application of compressed fluid–based extraction and purification procedures to obtain astaxanthin-enriched extracts from Haematococcus pluvialis and characterization by comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to mass spectrometryGallego, Rocío; Arena, Katia; Dugo, Paola; Mondello, Luigi; Ibáñez, Elena  ; Herrero, Miguel  artículo
7closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016Application of Hansen solubility approach for the subcritical and supercritical selective extraction of phlorotannins from Cystoseira abies-marinaSánchez-Camargo, A. P. ; Montero, Lidia ; Cifuentes, Alejandro  ; Herrero, Miguel  ; Ibáñez, Elena  artículo
8openAccessapplitracea.pdf.jpg2017Application of mass spectrometry-based metabolomics approaches for food safety, quality and traceabilityCastro-Puyana, M. ; Pérez-Míguez, Raquel; Montero, Lidia ; Herrero, Miguel  artículo
9closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2014Assessment of nutritional and metabolic profiles of pea shoots: The new ready-to-eat baby-leaf vegetableSantos, Joana; Herrero, Miguel  ; Mendiola, J. A.  ; Oliva-Teles, M. T.; Ibáñez, Elena  ; Delerue-Matos, C.; Oliveira, M. B. P. P.artículo
10openAccessrevised-Review_enviado.pdf.jpg2008Capillary electrophoresis-electrospraymass spectrometry in peptide analysis and peptidomicsHerrero, Miguel  ; Ibáñez, Elena  ; Cifuentes, Alejandro  artículo
11openAccessPaper4.pdf.jpg2006Capillary electrophoresis-mass spectrometry of Spirulina platensis proteins obtained by pressurized liquid extractionHerrero, Miguel  ; Simó, Carolina  ; Ibáñez, Elena  ; Cifuentes, Alejandro  artículo
12openAccessgalactolip-final-.pdf.jpg2007Characterization by high-performance liquid chromatography/electrospray ionization quadrupole time-of-flight mass spectrometry of the lipid fraction of Spirulina platensis pressurized ethanol extractHerrero, Miguel  ; Vicente, Maria J; Cifuentes, Alejandro  ; Ibáñez, Elena  artículo
13openAccessPaper-Procyanidins LCxLCv4.pdf.jpg2013Characterization of grape seed procyanidins by comprehensive two-dimensional hydrophilic interaction × reversed phase liquid chromatography coupled to diode array detection and tandem mass spectrometryMontero, Lidia ; Herrero, Miguel  ; Prodanov, M.  ; Ibáñez, Elena  ; Cifuentes, Alejandro  artículo
14openAccesscharacspec.pdf.jpg2018Characterization of secondary metabolites from green cocoa beans using focusing-modulated comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometryToro-Uribe, Said; Montero, Lidia ; López-Giraldo, Luis; Ibáñez, Elena  ; Herrero, Miguel  artículo
15openAccessChemical composition pressurized liquid extracts.pdf.jpg29-Jul-2011Chemical composition of bioactive pressurized extracts of Romanian aromatic plantsMiron, T. L.; Plaza, Merichel ; Bahrim, G.; Ibáñez, Elena  ; Herrero, Miguel  artículo
16openAccessPEER_stage2_10.1002%252Felps.200900770.pdf.jpgJul-2010Chiral capillary electrophoresis in food analysisHerrero, Miguel  ; Simó, Carolina  ; García-Cañas, Virginia  ; Fanali, Salvatore; Cifuentes, Alejandro  artículo
17openAccessijms-17-02046.pdf.jpg7-Dec-2016Comparative study of green sub- and supercritical processes to obtain carnosic acid and carnosol-enriched rosemary extracts with in vitro anti-proliferative sctivity on colon cancer cellsSánchez-Camargo, A. P. ; García-Cañas, Virginia  ; Herrero, Miguel  ; Cifuentes, Alejandro  ; Ibáñez, Elena  artículo
18openAccess2011Comparison of different extraction procedures for the comprehensive characterization of bioactive phenolic compounds in Rosmarinus officinalis by reversed-phase high-performance liquid chromatography with diode array detection coupled to electrospray time-of-flight mass spectrometryBorrás-Linares, Isabel; Herrero, Miguel  ; Ibáñez, Elena  artículo
19closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2019Comparison of extraction techniques and surfactants for the isolation of total polyphenols and phlorotannins from the brown algae Lobophora variegataGümüş Yilmaz, Gülçin; Gomez Pinchetti, Juan Luis; Cifuentes, Alejandro  ; Herrero, Miguel  ; Ibáñez, Elena  artículo
20openAccesscompressacti.pdf.jpg2020Compressed CO2 technologies for the recovery of carotenoid-enriched extracts from Dunaliella salina with potential neuroprotective activityBueno, Mónica ; Vitali, Clementina; Sánchez-Martínez, J. David; Mendiola, J. A.  ; Cifuentes, Alejandro  ; Ibáñez, Elena  ; Herrero, Miguel  artículo