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Firma en Digital.CSIC (*)
Hernández-Ledesma, Blanca
 
Centro o Instituto
CSIC-UAM - Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
 
Departamento
Bioactividad y análisis de alimentos. Grupo de Bioactividad y Alergenicidad de Proteínas y Péptidos Alimentarios
 
Categoría Profesional
Personal Investigador
 
Especialización
El grupo estudia el papel de las proteínas y péptidos alimentarios como compuestos bioactivos. Esto incluye la identificación de proteínas y péptidos con propiedades beneficiosas para la salud o que pueden reducir el riesgo de padecer determinadas enfermedades: antihipertensivos, antioxidantes, antiproliferativos, inmunomodulantes, relacionados con la función intestinal y con las patologías que caracterizan al síndrome metabólico; así como aquellos que pueden actuar como alérgenos alimentarios. Se aborda su caracterización química y bioquímica y se evalúan sus propiedades biológicas, para profundizar en la relación existente entre estructura y actividad. También se estudia su digestibilidad gastrointestinal y su biodisponibilidad, así como los beneficios y riesgos que comportan para la salud humana. Además de investigar sobre las funciones de las proteínas y péptidos en el mantenimiento de la salud, también se utilizan sus propiedades espumantes, emulsificantes y gelificantes para mejorar la textura de los alimentos y contribuir a la innovación gastronómica. Para ello, el grupo cuenta con expertos en técnicas electroforéticas, cromatográficas, espectrometría de masas, cultivos celulares, modelos animales, expresión génica, tecnología culinaria y análisis sensorial.
 
Email
b.hernandez@csic.es
 
 
 
Otros identificadores (con url)
 

Refined By:
Autor:  Recio, Isidra

Resultados 1-20 de 20.

DerechosPreviewFecha Public.TítuloAutor(es)Tipo
1closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg17-feb-2004Angiotensin Converting Enzyme Inhibitory Activity in Commercial Fermented Products. Formation of Peptides under Simulated Gastrointestinal DigestionHernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Ramos González, María Mercedes CSIC ; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
2closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgoct-2005Angiotensin-converting enzyme inhibitory activity of peptides derived from caprine kefirQuirós del Bosque, Ana CSIC; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Ramos González, María Mercedes CSIC ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
3closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2012Antihypertensive peptides from food proteins: a reviewMartínez-Maqueda, D. CSIC ORCID; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID artículo
4openAccessAntihypertensive peptides.pdf.jpg2011Antihypertensive peptides: production, bioavailability and incorporation into foodsHernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Contreras, María del Mar CSIC ORCID; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
5openAccessCaco-2 cells.pdf.jpg2014Antioxidant activity and protective effects of peptide lunasin against oxidative stress in intestinal Caco-2 cellsGarcía-Nebot, María José CSIC; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID artículo
6closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg17-sep-2004Application of high-performance liquid chromatography–tandem mass spectrometry to the identification of biologically active peptides produced by milk fermentation and simulated gastrointestinal digestionHernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Ramos González, María Mercedes CSIC ; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
7closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg1-jul-2008Application of mass spectrometry to the characterization and quantification of food-derived bioactive peptidesContreras, María del Mar CSIC ORCID; López-Expósito, Iván CSIC; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Ramos González, María Mercedes CSIC ; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
8openAccessDairy protein hydrolysates.pdf.jpgoct-2014Dairy protein hydrolysates: Peptides for health benefitsHernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; García-Nebot, María José CSIC; Fernández-Tomé, Samuel CSIC ORCID; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
9closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Dipeptidyl peptidase-IV inhibitory peptides generated by tryptic hydrolysis of a whey protein concentrate rich in β-lactoglobulinSilveira, Silvana T.; Martínez-Maqueda, D. CSIC ORCID; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID artículo
10closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg26-may-2006Effect of β-lactoglobulin hydrolysis with thermolysin under denaturing temperatures on the release of bioactive peptidesHernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Ramos González, María Mercedes CSIC ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID artículo
11closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg30-abr-2005Identification of antioxidant and ACE-inhibitory peptides in fermented milkHernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Ramos González, María Mercedes CSIC ; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
12openAccessIn vitro chemo-protective.pdf.jpg2014In vitro chemo-protective effect of bioactive peptide lunasin against oxidative stress in human HepG2 cellsFernández-Tomé, Samuel CSIC ORCID; Ramos, Sonia CSIC ORCID ; Cordero Herrera, Isabel CSIC; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Goya, Luis CSIC ORCID; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID artículo
13closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2002Preparation of ovine and caprine β-lactoglobulin hydrolysates with ACE-inhibitory activity. Identification of active peptides from caprine β-lactoglobulin hydrolysed with thermolysinHernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Ramos González, María Mercedes CSIC ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID artículo
14closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2011Production of antioxidant hydrolyzates from a whey protein concentrate with thermolysin: Optimization by response surface methodologyContreras, María del Mar CSIC ORCID; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Martín-Álvarez, Pedro J. CSIC ORCID; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
15closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2018Protein degradation and peptide release from milk proteins in human jejunum. Comparison with in vitro gastrointestinal simulationSanchón, Javier CSIC; Fernández-Tomé, Samuel CSIC ORCID; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Tomé, Daniel; Gaudichon, Claire; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
16openAccessrevised manuscript soymilk BBI .pdf.jpg2014Quantitative determination of active Bowman-Birk isoinhibitors, IBB1 and IBBD2, in commercial soymilksArques, María del Carmen CSIC; Marín-Manzano, M. Carmen CSIC; Brito da Rocha, L. Clarissa; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Clemente, Alfonso CSIC ORCIDartículo
17closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgoct-2004Release of angiotensin converting enzyme-inhibitory peptides by simulated gastrointestinal digestion of infant formulasHernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Ramos González, María Mercedes CSIC ; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
18closedAccess2012Short communication: Production of antihypertensive peptide HLPLP by enzymatic hydrolysis: Optimization by response surface methodologyQuirós del Bosque, Ana CSIC; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID ; Ramos González, María Mercedes CSIC ; Martín-Álvarez, Pedro J. CSIC ORCID; Recio, Isidra CSIC ORCID artículo
19openAccessbowman-birk.pdf.jpg2015The protective role of the Bowman-Birk protease inhibitor in soybean lunasin digestion: the effect of released peptides on colon cancer growthCruz-Huerta, Elvia CSIC ORCID; Fernández-Tomé, Samuel CSIC ORCID; Arques, María del Carmen CSIC; Amigo, Lourdes CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Clemente, Alfonso CSIC ORCID; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID artículo
20openAccessManuscript_Fernendez-Tome_revised.pdf.jpg2018Transepithelial transport of lunasin and derived peptides: Inhibitory effects on the gastrointestinal cancer cells viabilityFernández-Tomé, Samuel CSIC ORCID; Sanchón, Javier CSIC; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID artículo