fornari.jpg picture
 
Firma en Digital.CSIC (*)
Fornari, Tiziana
 
Centro o Instituto
CSIC-UAM - Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
 
Departamento
Producción y caracterización de nuevos alimentos. Grupo de Ingredientes Alimentarios Funcionales
 
Categoría Profesional
Directora de CIAL
 
Especialización
El grupo se dedica al desarrollo de procesos de obtención de ingredientes funcionales para alimentos de uso específico para la salud y a la caracterización químico-funcional de los productos. Está especializado en tres líneas de productos bioactivos: los extractos activos de plantas, los lípidos estructurados y los derivados de hongos comestibles. Su trabajo se basa, en gran medida, en tecnologías de extracción y fraccionamiento mediante fluidos supercríticos, extracción con disolventes presurizados, reacciones enzimáticas y destilación molecular, separación por membranas, entre otras. El grupo lleva a cabo la caracterización química de los extractos naturales de plantas con los que trabaja, que están integrados por compuestos del aceite volátil y compuestos fenólicos, así como de los lípidos funcionales, entre los que se encuentran productos de muy diferentes familias. También, el grupo realiza estudios in vitro de los productos con los que trabaja para determinar su efecto potencial. Estos estudios incluyen actividad antioxidante, actividad antiinflamatoria y biodisponibilidad. La formulación de productos combinando extractos naturales y glicéridos para obtener diversos tipos de emulsiones forma también parte de los objetivos del grupo, con el fin de mejorar y asegurar la bioaccesibilidad en la digestión gástrica de los ingredientes desarrollados.
 
Email
tiziana.fornari@csic.es
 
 
 
Otros identificadores (con url)
 

Results 1-20 of 80 (Search time: 0.071 seconds).

RightsPreviewIssue DateTitleAuthor(s)Type
1openAccessareviewappro.pdf.jpg2021A review on the extraction and processing of natural source-derived proteins through eco-innovative approachesFranca-Oliveira, Giselle CSIC; Fornari, Tiziana CSIC ; Hernández-Ledesma, Blanca CSIC ORCID artículo
2openAccessacidcompound.pdf.jpg2019Acid hydrolysis of saponin‐rich extracts of quinoa, lentil, fenugreek and soybean to yield sapogenin‐rich extracts and other bioactive compoundsHerrera, Teresa CSIC ORCID ; Navarro del Hierro, Joaquín CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID ; Martín, Diana CSIC artículo
3closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Acute and repeated dose (28 days) oral safety studies of alibird in ratsCorzo, Nieves CSIC ORCID ; Olano, Agustín CSIC ; Montilla, Antonia CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Martínez-Maqueda, D. CSIC ORCID; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC ; García-Risco, Mónica R. CSIC ORCID ; González, Monserrat CSIC ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID artículo
4openAccessAnalysis of Predictive Thermodynamic Models.pdf.jpg2011Analysis of predictive thermodynamic models for estimation of polycyclic aromatic solid solubility in hot pressurized waterFornari, Tiziana CSIC ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID ; Stateva, R. P.artículo
5closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2015Anti-inflammatory activity of rosemary extracts obtained by supercritical carbon dioxide enriched in carnosic acid and carnosolArranz, Elena CSIC ORCID; Jaime, Laura CSIC ORCID ; García-Risco, Mónica R. CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID ; Santoyo, Susana CSIC ORCID artículo
6closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2019Antioxidant and antimicrobial assessment of licorice supercritical extractsQuintana, Somaris E. CSIC ORCID; Cueva, Carolina CSIC ORCID ; Villanueva, D. CSIC ORCID; Moreno-Arribas, M. Victoria CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC ; García-Risco, Mónica R. CSIC ORCID artículo
7closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2013Antitumor effect of 5-fluorouracil is enhanced by rosemary extract in both drug sensitive and resistant colon cancer cellsGonzález-Vallinas, Margarita; Molina, Susana; Vicente, G. CSIC; Cueva, Ana de la CSIC; Vargas, Teodoro; Santoyo, Susana CSIC ORCID ; García-Risco, Mónica R. CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID ; Ramírez de Molina, Ana CSIC ORCIDartículo
8openAccessapplicaseed.pdf.jpg2020Application of a novel approach to modelling the supercritical extraction kinetics of oil from two sets of chia seedsVillanueva, D. CSIC ORCID; Fornari, Tiziana CSIC ; Calvo, Maria V. CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Coelho, Jose A. P.; Filipe, Rui M.; Stateva, R. P.artículo
9openAccessCalvo et al 2020- Appaisal suitability two stage estraction proccess com....pdf.jpg2020Appraisal of the suitability of two-stage extraction process by combining compressed fluid technologies of polar lipid fractions from chia seedCalvo, Maria V. CSIC ORCID ; Villanueva, D. CSIC ORCID; Castro-Gómez, Pilar CSIC; Fornari, Tiziana CSIC ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID artículo
10openAccessvitrodigestion.pdf.jpg2016Bioaccessibility and antioxidant activity of Calendula officinalis supercritical extract as affected by in vitro sodigestion with olive oilMartín, Diana CSIC ; Navarro del Hierro, Joaquín CSIC ORCID ; Villanueva, D. CSIC ORCID; Fernández-Ruiz, Ramón; Fornari, Tiziana CSIC ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID artículo
11openAccessbiologicextract.pdf.jpg2017Biological activities of Asteraceae (Achillea millefolium and Calendula officinalis) and Lamiaceae (Melissa officinalis and Origanum majorana) plant extractsGarcía-Risco, Mónica R. CSIC ORCID ; Mouhid, Lamia; Salas-Perez, Lilia; López-Padilla, Alexis CSIC ORCID; Santoyo, Susana CSIC ORCID ; Jaime, Laura CSIC ORCID ; Ramírez de Molina, Ana CSIC ORCID; Reglero, Guillermo CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC artículo
12openAccesscialarticu.pdf.jpg2020CIAL: Instituto de Investigación en Ciencias de la AlimentaciónRascón Pérez, Josefina; Fornari, Tiziana CSIC artículo
13closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2021Comparison between essential oils and supercritical extracts into chitosan-based edible coatings on strawberry quality during cold storageQuintana, Somaris E. CSIC ORCID; Llalla, Olimpia; García-Risco, Mónica R. CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC artículo
14openAccesscomposingredi.pdf.jpg2021Composition of Brazil nut (Bertholletia excels HBK), its beverage and by-products: A healthy food and potential source of ingredientsVasquez, Wilson V.; Martín, Diana CSIC ; Miralles, Beatriz CSIC ORCID ; Recio, Isidra CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC ; Cano, M. Pilar CSIC ORCID artículo
15openAccessCorrelating the solubility.pdf.jpg2011Correlating the solubility of supercritical gases in high-molecular weight substances using a density-dependent equationHernández, Elvis J.; Reglero, Guillermo CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC artículo
16openAccesscultivabasil.pdf.jpg2018Cultivar variety and added potassium influence the nutraceutical and antioxidant content in hydroponically grown basil (Ocimum basilicum L.)Salas-Perez, Lilia; Fornari, Tiziana CSIC ; Preciado-Rangel, Pablo; García-Hernández, José L.; Sánchez-Chávez, Esteban; Troyo-Diéguez, Enriqueartículo
17openAccessdisperpro.pdf.jpg2022Dispersion of bioactive substances in oils by supercritical antisolvent technology (BIOSAS process)Quintana, Somaris E. CSIC ORCID; Villanueva, D. CSIC ORCID; Martín, Diana CSIC ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID ; García-Risco, Mónica R. CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC artículo
18closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016Effect of cosolvents (ethyl lactate, ethyl acetate and ethanol) on the supercritical CO2 extraction of caffeine from green teaVillanueva, D. CSIC ORCID; Ibáñez, Elena CSIC ORCID ; Reglero, Guillermo CSIC ORCID ; Fornari, Tiziana CSIC artículo
19openAccesseffecmolinor.pdf.jpg2021Effect of defatting and extraction solvent on the antioxidant and pancreatic lipase inhibitory activities of extracts from hermetia illucens and Tenebrio molitorNavarro del Hierro, Joaquín CSIC ORCID ; Cantero-Bahillo, Emma; Fornari, Tiziana CSIC ; Martín, Diana CSIC artículo
20openAccess2022Effects of a mealworm (Tenebrio molitor) extract on metabolic syndrome-related pathologies: In vitro insulin sensitivity, inflammatory response, hypolipidemic activity and oxidative stressNavarro del Hierro, Joaquín CSIC ORCID ; Cantero-Bahillo, Emma; Fernández-Felipe, M. Teresa; Rodríguez García-Risco, Mónica ; Fornari, Tiziana CSIC ; Rada, Patricia CSIC ORCID; Doblado, Laura CSIC; Ferreira, Vitor; Hitos, Ana B. CSIC ORCID; Valverde, Ángela M. CSIC ORCID ; Monsalve, María CSIC ORCID ; Martín, Diana CSIC artículo