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Firma en Digital.CSIC (*)
Fontecha, F. Javier
 
Centro o Instituto
CSIC-UAM - Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL)
 
Departamento
Bioactividad y análisis de alimentos. Grupo de Biomarcadores Lipídicos en Alimentación y Salud
 
Categoría Profesional
Investigador Científico. Jefe de Grupo
 
Especialización
Nuestros estudios están relacionados con el desarrollo de alimentos funcionales con valor añadido (principalmente productos lácteos), mediante la mejora de las características de su fracción lipídica, para cubrir las necesidades nutricionales básicas y las demandas de los consumidores de alimentos más saludables y seguros. Estos estudios se realizan mediante intervenciones dietéticas en modelos animales y en humanos, y permiten correlacionar, mediante herramientas analíticas las variaciones que ocurren tanto a nivel fisiológico como en fluidos y tejidos biológicos con el consumo de un alimento o ingrediente. Línea de investigación: Estrategias para el enriquecimiento de componentes lipídicos minoritarios pero de elevada actividad biológica como CLA, ácidos Omega-3, fosfolípidos y esfingolípidos, para la prevención de enfermedades cardiovasculares, deterioro cognitivo leve asociado a la edad y mejora del desarrollo cognitivo de recién nacidos.
 
Email
j.fontecha@csic.es
 
 
 
 

Resultados 41-60 de 138.

DerechosPreviewFecha Public.TítuloAutor(es)Tipo
41openAccessConsumption_Santurino_Art2020.pdf.jpg2020Consumption of goat cheese naturally rich in omega-3 and conjugated linoleic acid improves the cardiovascular and inflammatory biomarkers of overweight and obese subjects: A randomized controlled trialSanturino-Fontecha, Cristina; López-Plaza, Bricia; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Calvo, Maria V. CSIC ORCID ; Bermejo, Laura M.; Gómez-Andrés, David; Gómez-Candela, Carmenartículo
42closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgjul-1995Determination of cholesterol in milk fat by gas chromatography with direct injection and sample saponificationAlonso López, Leocadio CSIC ORCID ; Lozada Saavedra, Lucidia; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Juárez, Manuela CSIC ORCID artículo
43closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2003Determination of cholesterol oxides content in milk products by solid phase extraction and gas chromatography-mass spectrometyCalvo, Maria V. CSIC ORCID ; Ramos, Lourdes CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID artículo
44closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2016Determination of labeled fatty acids content in milk products, infant formula, and adult/pediatric nutritional formula by capillary gas chromatography: collaborative study, final action 2012.13Golay, Pierre Alain; Moulin, Julie; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID artículo
45closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg1997Determination of mixtures in vegetable oils and milk fat by analysis of sterol fraction by gas chromatographyAlonso López, Leocadio CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Lozada Saavedra, Lucidia; Juárez, Manuela CSIC ORCID artículo
46closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgabr-1999Development of a headspace gas chromatographic-mass spectrometric method for determining methyl-ketones and secondary alcohols in blue cheeseAlonso López, Leocadio CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Juárez, Manuela CSIC ORCID artículo
47closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2015Development of pressurized extraction processes for oil recovery from wild almond (Amygdalus scoparia)Balvardi, Mohammad; Mendiola, J. A. CSIC ORCID ; Castro-Gómez, Pilar CSIC; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Rezaei, K.; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
48openAccessdifferenspain.pdf.jpg2022Differences on the fatty acids and triglycerides profile of conventional vs ecological milk from Asturias, SpainAlonso López, Leocadio CSIC ORCID ; Calvo, Maria V. CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID artículo
49closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2000Distribution of nitrogen in goats' milk and use of capillary electrophoresis to determine casein fractionsGarcía Ruiz, Antonia; López-Fandiño, Rosina CSIC ORCID ; Lozada Saavedra, Lucidia; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Fraga, M. J.; Juárez, Manuela CSIC ORCID artículo
50openAccesssteptowardsmicroalgal.pdf.jpg2015Downstream processing of Isochrysis galbana: a step towards microalgal biorefineryMendiola, J. A. CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Cifuentes, Alejandro CSIC ORCID ; Herrero, Miguel CSIC ORCID CVN ; Ibáñez, Elena CSIC ORCID artículo
51closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2007Effect of a hygienized rennet paste and a defined strain starter on proteolysis, texture and sensory properties of semi-hard goat cheeseCalvo, Maria V. CSIC ORCID ; Castillo, I.; Díaz-Barcos, V.; Requena, Teresa CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID artículo
52closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2006Effect of artisanal kid rennet paste on lipolysis in semi-hard goat cheeseFontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Castillo Lozano, Inmaculada; Blasco, L.; Alonso López, Leocadio CSIC ORCID ; Juárez, Manuela CSIC ORCID artículo
53openAccessmolecules-23-01789.pdf.jpg20-jul-2018Effect of beta cyclodextrin on the reduction of cholesterol in ewe’s milk manchego cheeseAlonso López, Leocadio CSIC ORCID ; Fox, Patrick F.; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Calvo, Maria V. CSIC ORCID artículo
54closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg1999Effect of different membrane separation technologies (ultrafiltration and micro filtration) on the texture and microstructure of semihard low-fat cheesesRodríguez Méndez, Jesús CSIC ORCID; Requena, Teresa CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Goudédranche, H; Juárez, Manuela CSIC ORCID artículo
55openAccessewecow.pdf.jpg2017Effect of ewe’s (semi-skimmed and whole) and cow’s milk yogurt consumption on the lipid profile of control subjects: a crossover studyOlmedilla-Alonso, Begoña CSIC ORCID ; Nova, Esther CSIC ORCID ; García-González, Natalia; Martín Diana, Ana Belén CSIC; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Delgado, David; Gredilla, Ana-Elisa; Bueno, Francisco; Asensio Vegas, Carmenartículo
56closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgfeb-1994Effect of freezing and frozen storage on the physicochemical, organoleptic and microbiological characteristics of a semi-hard ewes' milk cheeseFontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Peláez, Carmen CSIC ORCID ; Juárez, Manuela CSIC ORCID ; Martín-Hernández, María Carmenartículo
57closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2020Effect of gestational age (preterm or full term) on lipid composition of the milk fat globule and its membrane in human colostrumPérez Gálvez, Antonio CSIC ORCID ; Calvo, Maria V. CSIC ORCID ; Megino-Tello, Javier CSIC; Aguayo-Maldonado, Josefa; Jiménez-Flores, Rafael; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID artículo
58closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2007Effect of milk fat replacement with vegetable oils on fatty acids composition and conjugated linoleic acid content of market Egyptian processed cheesesCalvo, Maria V. CSIC ORCID ; Juárez, Manuela CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; El-Aasar, M.; Naguib, M.; Abd El-Salam, M. Hartículo
59closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg2015Effect of processing of cow milk by high pressures under conditions up to 900MPa on the composition of neutral, polar lipids and fatty acidsRodríguez Alcalá, Luis M. CSIC; Castro-Gómez, Pilar CSIC; Felipe, Xavier; Noriega, L.; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID artículo
60openAccesseffect-of-cyclodextrin-on-phospholipids.pdf.jpg18-jun-2015Effect of ß-cyclodextrin on phospholipids and cholesterol of the milk fat globule membraneAlonso López, Leocadio CSIC ORCID ; Fontecha, F. Javier CSIC ORCID ; Cuesta, Palomaartículo