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Firma en Digital.CSIC (*)
Barro Losada, Francisco
 
Centro o Instituto
CSIC - Instituto de Agricultura Sostenible (IAS)
 
Departamento
Mejora genética vegetal. Grupo: Biotecnología vegetal
 
Especialización
La línea de investigación utiliza modernas tecnologías de Mejora Vegetal, como la transformación genética y ARN de interferencia (ARNi) en estudios de genómica funcional y en el desarrollo de nuevas variedades con alto valor añadido. Objetivos prioritarios son: ampliar la base genética de los cultivos mediante la identificación y clonación de caracteres de interés agrícola de especies silvestres y su introgresión en especies cultivadas; avanzar en el conocimiento de las bases moleculares de la toxicidad de las proteínas del gluten de cereales en relación a la enfermedad celíaca y otras intolerancias al gluten; identificación de epítopos con muy baja toxicidad en cereales en relación a la celiaquía y su introgresiónen especies cultivadas; desarrollo de nuevas variedades de cereales aptas para celíacos y otros colectivos con intolerancia al gluten mediante técnicas clásicas y moleculares. La transformación genética y el ARNi se ha utilizado para el desarrollo de variedades de trigo duro y harinero con muy bajo contenido en gliadinas. La elaboración de panes utilizando estas harinas ha demostado que poseen propiedades organolepticas comparables a las del trigo con gliadinas, y por tanto podrían ser utilizados en la elaborción de alimentos aptas para el colectivo celíaco.
 
Email
fbarro@ias.csic.es
 
 
 
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Resultados 1-20 de 64.

DerechosPreviewFecha Public.TítuloAutor(es)Tipo
1openAccessInDel_Analysis.pdf.jpg3-dic-2021A Bioinformatic Workflow for InDel Analysis in the Wheat Multi-Copy α-Gliadin Gene Family Engineered with CRISPR/Cas9Guzmán-López, María H. CSIC; Marín-Sanz, Miriam CSIC; Sánchez-León, Susana CSIC ORCID; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
2openAccessfpls-11-553948.pdf.jpg28-oct-2020Accumulation of Target Gene Mutations Confers Multiple Resistance to ALS, ACCase, and EPSPS Inhibitors in Lolium Species in ChileVázquez-García, José G.; Alcántara de la Cruz, Ricardo; Palma-Bautista, Candelario; Rojano-Delgado, Antonia María; Cruz-Hipólito, Hugo Enrique; Torra, Joel; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID ; Prado, R. delartículo
3openAccessjul-2021Apoplastic lipid barriers regulated by conserved homeobox transcription factors extend seed longevity in multiple plant speciesRenard, J; Martínez-Almonacid, I.; Queralta Castillo, I.; Sonntag, A; Hashim, A; Bissoli, G; Campos, L; Muñoz-Bertomeu, Jesús CSIC ORCID; Niñoles, R; Roach, T.; Sánchez-León, Susana CSIC ORCID; Ozuna, C.V; Gadea, José; Lisón Párraga, Purificación CSIC ORCID; Kranner, I; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID ; Serrano, R.; Molina, Isabel CSICartículo
4openAccessnutrients-11-00220.pdf.jpg22-ene-2019Celiac Immunogenic Potential of α-Gliadin Epitope Variants from Triticum and Aegilops SpeciesRuiz-Carnicer, Ángela; Comino, Isabel; Segura, Verónica; Ozuna, Carmen V.; Moreno, María de Lourdes; López-Casado, Miguel Ángel; Torres, María Isabel; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID ; Sousa Martín, Carolinaartículo
5openAccessJ Cereal Science-2014-354.pdf.jpgmay-2014Cereals for developing gluten-free products and analytical tools for gluten detectionRosell, Cristina M. CSIC ORCID ; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID ; Sousa Martín, Carolina; Mena, M. Carmenartículo
6openAccess2011Characterization of a Collection of Brassica carinata Genotypes for in vitro Culture Response and Mode of Shoot RegenerationGil Humanes, Javier CSIC; Martín, Antonio CSIC ORCID ; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
7openAccessceliac_disease_Gimenez.pdf.jpg2017Characterization of celiac disease related oat proteins: bases for the development of high quality oat varieties suitable for celiac patientsGiménez, María J. CSIC ORCID; Real, Ana; García-Molina, María D.; Sousa Martín, Carolina; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
8openAccessCharacterization of Changes in Gluten Proteins.pdf.jpg27-feb-2017Characterization of Changes in Gluten Proteins in Low-Gliadin Transgenic Wheat Lines in Response to Application of Different Nitrogen RegimesGarcía-Molina, María D.; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
9closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgdic-2011Characterization of α/β- and γ-gliadins in commercial varieties and breeding lines of durum wheat using MALDI-TOF and A-PAGE gelsMarín, Santiago CSIC; Gil Humanes, Javier CSIC; Hernando, Alberto; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
10openAccessgluten_fructan_breads.pdf.jpg10-jun-2022Comparative characterization of the gluten and fructan contents of breads from industrial and artisan bakeries: a study of food products in the Spanish marketMarín-Sanz, Miriam CSIC; Sánchez-León, Susana CSIC ORCID; León, Elena; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
11openAccess1471-2229-9-66.pdf.jpg29-may-2009Comparative genomic analysis and expression of the APETALA2-like genes from barley, wheat, and barley-wheat amphiploidsGil Humanes, Javier CSIC; Pistón, Fernando CSIC ORCID; Martín, Antonio CSIC ORCID ; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
12closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg8-ago-2017Comparative proteomic analysis of two transgenic low-gliadin wheat lines and non-transgenic wheat controlGarcía-Molina, María D.; Muccilli, Vera; Saletti, Rosaria; Foti, Salvatore; Masci, Stefania; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
13openAccessGut_Microbiota.pdf.jpg16-may-2022Consumption of Tritordeum Bread Reduces Immunogenic Gluten Intake without Altering the Gut MicrobiotaHaro, Carmen CSIC ORCID; Guzmán-López, María H. CSIC; Marín-Sanz, Miriam CSIC; Sánchez-León, Susana CSIC ORCID; Vaquero, Luis; Pastor, Jorge; Comino, Isabel; Sousa Martín, Carolina; Vivas, Santiago; Landa, Blanca B. CSIC ORCID ; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
14closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgjun-2015Diversification of the celiac disease α-gliadin complex in wheat: a 33-mer peptide with six overlapping epitopes, evolved following polyploidizationOzuna, Carmen CSIC ORCID; Lehisa, Julio C. M.; Giménez, María J. CSIC ORCID; Álvarez, Juan B.; Sousa Martín, Carolina; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
15openAccessgut.2010.225268.full.pdf.jpg12-feb-2011Diversity in oat potential immunogenicity: basis for the selection of oat varieties with no toxicity in coeliac diseaseComino, Isabel; Real, Ana; Lorenzo, Laura de; Cornell, Hugh; López-Casado, Miguel Ángel; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID ; Lorite, Pedro; Torres, María Isabel; Cebolla Ramírez, Ángel; Sousa Martín, Carolinaartículo
16openAccessdown_regulating_gliadins_Piston.pdf.jpg13-sep-2011Down-Regulating γ-Gliadins in bread wheat leads to Non-Specific increases in other gluten proteins and has no major effect on dough gluten strengthPistón, Fernando CSIC ORCID; Gil Humanes, Javier CSIC; Rodríguez-Quijano, Marta; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
17openAccessceliac_patients_Garcia.PDF.jpg28-mar-2016Effective Identification of Low-Gliadin Wheat Lines by Near Infrared Spectroscopy (NIRS): Implications for the Development and Analysis of Foodstuffs Suitable for Celiac PatientsGarcía-Molina, María D.; García Olmo, Juan; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
18closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgsep-2010Effective shutdown in the expression of celiac disease-related wheat gliadin T-cell epitopes by RNA interferenceGil Humanes, Javier CSIC; Pistón, Fernando CSIC ORCID; Tollefsen, Stig; Sollid, Ludvig M.; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID artículo
19closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgoct-2015First case of glyphosate resistance in FranceFernández-Moreno, Pablo T.; Gauvrit, Christian; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID ; Menéndez, Julio; Prado, R. delartículo
20closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgabr-2014First evidence for a target site mutation in the EPSPS2 gene in glyphosate-resistant Sumatran fleabane from citrus orchardsGonzález-Torralva, Fidel; Gil Humanes, Javier CSIC; Barro Losada, Francisco CSIC ORCID ; Domínguez Valenzuela, José A.; Prado, R. delartículo